855
Szukasz pomysłu na prostą, ale smaczną surówkę do obiadu? A może surówka a'la Coleslaw z kapusty pekińskiej z ogórkiem małosolnym? Warto skorzystać z młodej pekinki, aczkolwiek ze starszej też będzie super! Jeśli będziesz robić tę surówkę wiosną, polecam dodać trochę siekanego koperku, który jeszcze wzmocni wiosenny klimat!Ilość surówki a'la Coleslaw, którą uzyskasz z podanej ilości składników, określiłam na 1-2 porcje do obiadu. Wszystko zależy od tego, ile zwykle surówki kładziesz sobie na talerz. Jeśli jesteś typem "zjedz mięsko, zostaw ziemniaczki", to wiadomo, raczej nie nałożysz sobie Coleslawa na pół talerza… Jednak gdy tak ci zasmakuje, że faktycznie będziesz wcinać jak królik marchewkę, to proszę, daj znać, to będzie dla mnie ogromny komplement! 😉Polecam nie brać listy składników w 100% do serca. Kochasz ogórki małosolne ponad życie? Możesz dać ciut więcej. Bardzo lubisz marchewkę? Użyj trochę większej. Zajrzyj też na listę składników opcjonalnych! Jeżeli gustujesz w "dobrze doprawionych" daniach, może warto dodać trochę musztardy do surówki? Wersja podstawowa jest dość delikatna w smaku. Polecam też dodać trochę kukurydzy każdemu, kto ją lubi. Myślę, że będzie świetnie pasować, ja po prostu nie jestem fanką.No dobrze, to dość gadania, bo zaraz się okaże, że dłużej się czyta mój wpis, niż robi samą surówkę! No, może jeszcze jeden istotny szczegół… Jak zwykle policzyłam orientacyjnie makroskładniki. Jeśli potrzebujesz trochę odchudzić swój a'la Coleslaw, dodaj majonezu z mniejszą ilością tłuszczu. Analogicznie, jeżeli preferujesz kuchnię roślinną, dodaj majonez wegański. Ja często łączę oba aspekty i dorzucam odchudzony majonez roślinny!
Wersja do drukuIlość – 1 -2 porcje do obiadu
Ilość kalorii – 246 kcal
UWAGA: podane wartości odżywcze są orientacyjne, podane dla całej surówki z użyciem podstawowych składników i majonezu Pomorskiego
Makro: białka 3,4 g, tłuszcze 20,3 g, węglowodany 15,6 g
Stopień trudności: proste
Składniki:
- 150 g kapusty pekińskiej (1/2 niedużej główki, młoda pekinka też się super nada)
- 130 g ogórka małosolnego (1 naprawdę duża sztuka lub 2 średnie)
- 60 g marchewki (1 średnia sztuka)
- 25 g cebuli, najlepiej czerwonej (ok. 1/4 średniej sztuki)
- 30 g majonezu (1 dobra łyżka)
- sól/pieprz
opcjonalne dodatki
- odrobina musztardy Dijon/stołowej/sarepskiej
- posiekany koperek
- kukurydza
Sposób wykonania:
- Przygotowanie surówki a'la Coleslaw zacznij od obrobienia warzyw. Posiekaj drobno cebulę. Kapustę pekińską poszatkuj w cienkie, ale nie przesadnie długie paski. Ja zwykle kładę przekrojoną wzdłuż kapustę na desce, przecinam jeszcze raz wzdłuż, ale nie przekrawając "piętki", aby całość trzymała się razem i kroję w cienkie paski. Marchew obierz i zetrzyj na dużych lub małych oczkach, to już kwestia gustu. Jeśli zetrzesz na dużych, będzie ją lepiej czuć i będzie ładniej wyglądać. Ogórek małosolny zetrzyj na małych oczkach, najlepiej jako ostatni produkt, bo będzie mokro 😉 Dzięki starciu na małych oczkach lepiej rozprowadzi się w kapuście. Postaraj się też zebrać do surówki wodę, która się wydzieli przy tarciu ogórka.
- Umieść wszystkie warzywa w misce, zlej do niej płyn z ogórka. Dodaj majonez, odrobinę soli i pieprzu. Jeśli chcesz, możesz też dorzucić trochę posiekanego drobno koperku czy np. pół łyżeczki musztardy, kukurydzę… Teraz dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, posmakuj i ewentualnie jeszcze dopraw solą i pieprzem.
- Twoja surówka a'la Coleslaw z kapusty pekińskiej z ogórkiem małosolnym jest już gotowa! Prawda, że szybko? Mam nadzieję, że instrukcje zostały napisane na tyle prosto, aby nie było problemu z przygotowaniem. Jeśli masz jakieś wątpliwości lub uwagi, możesz śmiało napisać. A jeśli przepis ci się spodobał, to tym bardziej daj znać!
Bardzo smaczna sałatka.
Cześć, bardzo się cieszę, że smakowała, polecam się na przyszłość! 🙂