Spaghetti z sosem z indyka, szpinaku i sera camembert

18 maja 2018opycha.pl

Jesteś typem człowieka, który lubi szybki, ale pożywny obiad? Najlepiej w takim przypadku sprawdzają się makarony. Przychodzę więc z pomocą i proponuję spaghetti z sosem z indyka, szpinaku i sera camembert. Bardzo proste w przygotowaniu danie, które zaskoczy Cię swoim smakiem. Oczywiście to zasługa głównie sera, ale jego połączenie ze szpinakiem też było dobrym pomysłem. Zapraszam do kuchni!

Spaghetti z sosem z indyka, szpinaku i sera camembert

Spaghetti z sosem z indyka, szpinaku i sera camembert

Ilość porcji: 1 osoba

Stopień trudności: proste

Składniki

  • garść makaronu spaghetti (dla jednej osoby)
  • pół polędwiczki z indyka (jeśli lubisz mięso, możesz użyć całej)
  • 2 porządne garści liści szpinaku
  • serek camembert
  • pół szklanki mleka
  • ząbek czosnku
  • odrobina oliwy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • woda do zagotowania makaronu

Sposób przygotowania

  1. Wstaw wodę na makaron, a w międzyczasie przygotuj składniki. Czosnek obierz i posiekaj (nie musi być ekstra drobno), szpinak rozdrobnij nożem, camembert podziel na małe części, mięso indyka pokrój w bardzo drobną kosteczkę.
  2. Gdy woda zacznie wrzeć dosyp sól, dodaj makaron i gotuj al dente (po ugotowaniu odcedź). W międzyczasie rozgrzej na patelni chlust oliwy (uważaj, aby jej nie spalić), wrzuć na nią mięso i posyp odrobiną soli. Podsmażaj, aż mięso się zetnie, po czym dodaj szpinak i czosnek. Co jakiś czas zamieszaj w patelni. Gdy szpinak już się zblanszuje, dosyp gałkę muszkatołową. Zalej całość mlekiem, dodaj camembert i podgrzewaj, aż ser się rozpuści, a sos zredukuje.
  3. Wyłóż makaron na talerz, a na środek wlej sos. Twoje spaghetti z sosem z indyka, szpinaku i sera camembert jest już gotowy!
Życzę smacznego - Ania
https://opycha.pl/spaghetti-z-sosem-z-indyka-szpinaku-i-sera-camembert/

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post