812
Jesteś typem człowieka, który lubi szybki, ale pożywny obiad? Najlepiej w takim przypadku sprawdzają się makarony. Przychodzę więc z pomocą i proponuję spaghetti z sosem z indyka, szpinaku i sera camembert. Bardzo proste w przygotowaniu danie, które zaskoczy Cię swoim smakiem. Oczywiście to zasługa głównie sera, ale jego połączenie ze szpinakiem też było dobrym pomysłem. Zapraszam do kuchni!
Wersja do drukuIlość - 1 osoba
Składniki:
- garść makaronu spaghetti (dla jednej osoby)
- pół polędwiczki z indyka (jeśli lubisz mięso, możesz użyć całej)
- 2 porządne garści liści szpinaku
- serek camembert
- pół szklanki mleka
- ząbek czosnku
- odrobina oliwy
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- woda do zagotowania makaronu
Sposób wykonania:
- Wstaw wodę na makaron, a w międzyczasie przygotuj składniki. Czosnek obierz i posiekaj (nie musi być ekstra drobno), szpinak rozdrobnij nożem, camembert podziel na małe części, mięso indyka pokrój w bardzo drobną kosteczkę.
- Gdy woda zacznie wrzeć dosyp sól, dodaj makaron i gotuj al dente (po ugotowaniu odcedź). W międzyczasie rozgrzej na patelni chlust oliwy (uważaj, aby jej nie spalić), wrzuć na nią mięso i posyp odrobiną soli. Podsmażaj, aż mięso się zetnie, po czym dodaj szpinak i czosnek. Co jakiś czas zamieszaj w patelni. Gdy szpinak już się zblanszuje, dosyp gałkę muszkatołową. Zalej całość mlekiem, dodaj camembert i podgrzewaj, aż ser się rozpuści, a sos zredukuje.
- Wyłóż makaron na talerz, a na środek wlej sos. Twoje spaghetti z sosem z indyka, szpinaku i sera camembert jest już gotowy!