spaghetti z kasznką
Dzisiaj mam nietypową propozycję dla wszystkich fanów kaszanki! Nie będę nikogo przekonywać na siłę, że jest ona dobra, ale jeśli jesteś jej zwolennikiem, to polecam spróbować 😉 Pomysł na spaghetti z kaszanką przyszedł mi do głowy, gdy usłyszałam, że znajomy jadł na obiad kaszankę, a obok ugotowany makaron penne, bo potrzebował czegoś prostego i na szybko. Na początku przepis na spaghetti z kaszanką wydał mi się genialny w swojej prostocie, potem ogarnęły mnie wątpliwości jak to się przyjmie na blogu, ale wiem, iż już ktoś na ten przepis czeka, więc postanowiłam zaryzykować 🙂 Mi bardzo smakowało, mam więc nadzieję, że Ty też się smacznie najesz!
spaghetti z kasznką
Wersja do druku
Ilość - 1 osoba

Składniki:

  • 1 laska kaszanki
  • porcja makaronu na jedną osobę
  • pół małej cebulki
  • odrobina oleju
  • 1/3 szklanki wody
  • dobra szczypta suszonego majeranku
  • sól

Sposób wykonania:

  • Wstaw wodę na makaron. Dodaj soli dopiero, gdy zacznie wrzeć, a następnie dorzuć makaron i ugotuj al dente. W międzyczasie zabierz się za kaszankę.
  • Obierz cebulkę, pokrój w drobna kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wrzuć cebulkę i podsmażaj, aż się zacznie lekko rumienić. Rozkrój błonkę kaszanki, zdejmij ja, a samą kaszankę rozdrobnij i dodaj do cebulki, po czym dolej 1/3 szklanki wody.
  • Podgrzewając kaszankę na średnim ogniu rozmieszaj ją tak, aby na patelni powstało coś w rodzaju "zupy". Co jakiś czas mieszając grzej tak długo, aż sos się mocno zredukuje.
  • Gdy większość wody odparuje, dodaj do kaszanki majeranek i małą szczyptę soli. Wymieszaj porządnie. Wyłóż makaron na talerz, a na nim umieść sos z kaszanki. Twoje spaghetti z kaszanką jest już gotowe!

You Might Also Like

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Tomasz
1 rok temu

Aniu, przełamujesz stereotypy. W pierwszej chwili pomyślałem sobie, że – o rany Boskie! co to jest?! Po przeczytaniu… nawet ciekawie się to prezentuje. Jednak, jak napisałaś to ma być atrakcja dla osób lubiących kaszankę… abyśmy mieli jasność… nie spróbuję, bo kaszanki nie jadam… ale jako wielbiciel włoskiej pasty… muszę Ci powiedzieć – medal za odwagę :D:D:D

2
0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x
()
x