Spaghetti z kaszanką

23 lipca 2018opycha.pl

Dzisiaj mam nietypową propozycję dla wszystkich fanów kaszanki! Nie będę nikogo przekonywać na siłę, że jest ona dobra, ale jeśli jesteś jej zwolennikiem, to polecam spróbować 😉 Pomysł na spaghetti z kaszanką przyszedł mi do głowy, gdy usłyszałam, że znajomy jadł na obiad kaszankę, a obok ugotowany makaron penne, bo potrzebował czegoś prostego i na szybko. Na początku przepis na spaghetti z kaszanką wydał mi się genialny w swojej prostocie, potem ogarnęły mnie wątpliwości jak to się przyjmie na blogu, ale wiem, iż już ktoś na ten przepis czeka, więc postanowiłam zaryzykować 🙂 Mi bardzo smakowało, mam więc nadzieję, że Ty też się smacznie najesz!

Spaghetti z kaszanką

Spaghetti z kaszanką

Ilość porcji: 1 osoba

Stopień trudności: proste

Składniki

  • 1 laska kaszanki
  • porcja makaronu na jedną osobę
  • pół małej cebulki
  • odrobina oleju
  • 1/3 szklanki wody
  • dobra szczypta suszonego majeranku
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Wstaw wodę na makaron. Dodaj soli dopiero, gdy zacznie wrzeć, a następnie dorzuć makaron i ugotuj al dente. W międzyczasie zabierz się za kaszankę.
  2. Obierz cebulkę, pokrój w drobna kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wrzuć cebulkę i podsmażaj, aż się zacznie lekko rumienić. Rozkrój błonkę kaszanki, zdejmij ja, a samą kaszankę rozdrobnij i dodaj do cebulki, po czym dolej 1/3 szklanki wody.
  3. Podgrzewając kaszankę na średnim ogniu rozmieszaj ją tak, aby na patelni powstało coś w rodzaju "zupy". Co jakiś czas mieszając grzej tak długo, aż sos się mocno zredukuje.
  4. Gdy większość wody odparuje, dodaj do kaszanki majeranek i małą szczyptę soli. Wymieszaj porządnie. Wyłóż makaron na talerz, a na nim umieść sos z kaszanki. Twoje spaghetti z kaszanką jest już gotowe!
Życzę smacznego - Ania
https://opycha.pl/spaghetti-z-kaszanka/

Poprzedni post Kolejny post