Składniki:
- 1 laska kaszanki
- porcja makaronu na jedną osobę
- pół małej cebulki
- odrobina oleju
- 1/3 szklanki wody
- dobra szczypta suszonego majeranku
- sól
Sposób wykonania:
- Wstaw wodę na makaron. Dodaj soli dopiero, gdy zacznie wrzeć, a następnie dorzuć makaron i ugotuj al dente. W międzyczasie zabierz się za kaszankę.
- Obierz cebulkę, pokrój w drobna kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wrzuć cebulkę i podsmażaj, aż się zacznie lekko rumienić. Rozkrój błonkę kaszanki, zdejmij ja, a samą kaszankę rozdrobnij i dodaj do cebulki, po czym dolej 1/3 szklanki wody.
- Podgrzewając kaszankę na średnim ogniu rozmieszaj ją tak, aby na patelni powstało coś w rodzaju "zupy". Co jakiś czas mieszając grzej tak długo, aż sos się mocno zredukuje.
- Gdy większość wody odparuje, dodaj do kaszanki majeranek i małą szczyptę soli. Wymieszaj porządnie. Wyłóż makaron na talerz, a na nim umieść sos z kaszanki. Twoje spaghetti z kaszanką jest już gotowe!