1,8K
Sos tzatziki to świetna alternatywa dla sosu czosnkowego. Jest zdecydowanie łagodniejszy, a do tego możesz sobie go dorzucić do wrapów czy pity, wziąć do roboty i nie będziesz zionąć później na współpracowników 😉 Świetnie sprawdzi się jako dip do warzyw i mięs z grilla, do ryby oczywiście też! Ja robię tzatziki na jogurcie typu skyr, bo jest gęsty, a do tego nie ma tłuszczu. Jeśli chcesz, możesz oczywiście wykorzystać jogurt grecki. Podobno można nawet wyłożyć sitko gazą, nałożyć na gazę jogurt grecki, umieścić tak wypełnione sitko na misce i odłożyć na noc do lodówki, żeby jogurt zgubił wodę i był bardziej gęsty, ale sama jeszcze nie próbowałam. Jeśli spróbujesz, daj znać, czy to się sprawdza!Zachęcam cię do używania w sezonie ogórków gruntowych. Sama zaczęłam w tym roku robić tzatziki głównie dlatego, że z działki przywozimy ogórki w ilości zbyt małej, żeby wsadzić w słoiki, więc trzeba je wykorzystać jakoś inaczej. I wiesz co? Super sprawa, taki dip jest pewnie dużo bardziej zdrowszy i bardziej korzystny dla figury niż sos czosnkowy z dodatkiem majonezu 😉Poniżej znajdziesz przepis na tzatziki pińcet razy krótszy niż ten wstęp, bo jest bardzo prosty w przygotowaniu. Naprawdę polecam, szczególnie w sezonie grillowym! Daj znać, czy słusznie go tak zachwalam 🙂
Wersja do drukuIlość – 1 słoiczek (ok. 220 g)
Ilość kalorii – 115 kcal
UWAGA: podane wartości odżywcze są orientacyjne i podane dla całego słoiczka
Makro: białka 18,7 g, tłuszcze 0,11 g, węglowodany 10,74 g
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 150 g jogurtu typu skyr (można zastąpić greckim)
- 65 g świeżego ogórka (2 małe gruntowe lub 6 cm wężowego)
- 1 ząbek czosnku (mały)
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól/pieprz (najlepiej prosto z młynka)
Sposób wykonania:
- Sos tzatziki zacznij przygotowywać od ogórka. Umyj go porządnie, a potem zetrzyj na małych oczkach tarki. Ja nie obieram, ale jeśli czujesz taką potrzebę, to proszę bardzo 😉 Gdy już zetrzesz ogórka, odciśnij z niego wodę. Ale tak porządnie, nie bój się! Ja zawsze chwytam startego ogóra w dłonie i mocno ściskam, żeby wyleciało jak najwięcej soku. To dość ważne, bo ta ogórkowa woda niepotrzebnie nam rozrzedzi dip.
- Przełóż skyr (lub jogurt grecki) do miseczki lub kubka, dodaj startego i odciśniętego ogórka. Następnie obierz czosnek i albo go bardzo drobno posiekaj, albo przeciśnij przez praskę. Możesz też zetrzeć go na małych oczkach tarki (ja tak często robię, i tak mam już tarkę pod ręką). Jeśli użyjesz tarki, to pamiętaj, aby nie mieszać czosnku z ogórkiem, bo z ogórka chcemy się pozbyć soku, a z czosnku nie. Rozdrobniony czosnek dorzuć do jogurtu i ogórka.
- Teraz wystarczy doprawić dip. Wyciśnij do miseczki z jogurtem dwie łyżeczki soku z cytryny. Pamiętaj, aby przepuszczać sok przez dłoń, dzięki temu nie wpadną do sosu pestki. Następnie dodaj koperek, odrobinę soli i pieprzu. Z solą i pieprzem postępuj ostrożnie. Zawsze łatwiej dosolić, niż tej soli odjąć (obawiam się, że tutaj paten z ziemniakiem nie zadziała 😉 ). Wymieszaj całość, posmakuj i ewentualnie dopraw.
- Twój sos tzatziki jest już gotowy! Prawda, że prosty? Mam nadzieję, że obyło się bez większych trudności? Daj znać, czy twój dip wyszedł tak gęsty jak mój, szczególnie, jeśli robisz z jogurtu greckiego!
No lubię … lubię i mnie natchnęłaś, żeby sobie na sojowym taki sos ukręcić 🙂 No to jest bardzo przedni pomysł 😀
dzjekuju jak Krecik by powiedział 😀
A na sojowym dobry będzie? Mi szczerze mówiąc sojogurt nie bardzo podchodzi, więc np. wegański sos czosnkowy robiłam sobie z nerkowców i chyba z tzatziki też bym poszła w tę stronę. Ale to już moje indywidualne preferencje 😉
Ja sobie czasem taki dip robię, ale ja bez czosnku. I wbrew pozorom wcale nie jest przez to jałowy czy bez smaku. Najczęściej robię właśnie na jogurcie greckim, bo skyr mi nie za bardzo podszedł (z ciekawości spróbuję skyru w Polsce i zobaczę czy jest różnica w stosunku do tego co mam w UK). Ja do dipu jogurtu nie odsączam na sitku, ale kiedyś z ciekawości zrobiłam eksperyment i odsączyłam. Trzymałam go w lodówce 2 doby, sitko wyłożone gazą. Wnioski? Płynu w sumie dużo z niego nie odciekło, ledwie trochę na dnie garnka, ale sam jogurt zrobił się jeszcze bardziej… Czytaj więcej »
Kamila, fantastyczny komentarz, bardzo Ci za niego dziękuję! Przede wszystkim za rady odnośnie jogurtu, bo jak pisałam – ja nie próbowałam 😉 To bardzo wartościowe, że dzielisz się swoim doświadczeniem! 🙂 Co do czosnku – no pewnie, jak ktoś nie lubi, to niech nie dodaje 😉 sok z cytryny, sól, ogór i koperek zrobią robotę… Jedzenie powinno nam przede wszystkim smakować (tuż po odżywieniu organizmu oczywiście), więc nie ma co na siłę robić w 100% zgodnie z przepisem 🙂
Uwielbiam! Oczywiście najlepiej smakuje w Grecji, ale w tym roku nie jadę…Robię go więc prawie codziennie bo pasuje do wszystkiego. Smacznego!
Dokładnie tak, pasuje do wszystkiego, albo prawie wszystkiego! Super, że o tym napisałaś, bo ja mogę swoje, ale przecież która blogerka nie zachwala tego, co proponuje? 😉 A tak to czytelnicy mają info z obiektywnego źródła 🙂 Co do Grecji – też się zamierzam wybrać, ale te wakacje także muszą poczekać 😉