Sos do spaghetti bolognese

20 czerwca 2018opycha.pl

Jeśli często zaglądasz na mojego bloga to wiesz, że ograniczam ilość składników w potrawach do minimum, ponadto staram się, aby danie było jak najbardziej proste i szybkie w przygotowaniu. Są jednak smakołyki, które mają swoje wymagania, a okrojenie składu i czasu przygotowania byłoby zbrodnią. Takie propozycje też tu czasem wpadają i dzisiaj przedstawiam jedną z nich. Chciałabym, abyś samodzielnie przygotował sos do spaghetti bolognese. Fakt, zejdzie Ci chwila, składniki choć dostępne też nie muszą znajdować się w każdej kuchni. Zachęcam jednak całym sercem, bo taki sos jest wybitnie smaczny, a z podanej przeze mnie ilości produktów upichcisz sos na ok. 3-4 porcje makaronu. Ja dzisiaj obżarłam się na obiad, wzięłam porcję na wynos do pracy, poczęstowałam mamę i jeszcze mi zostało... Zachęcam też, abyś sosem polał makaron z pszenicy durum, ugotowany al dente. Wtedy smakuje najlepiej!

Sos do spaghetti bolognese

Sos do spaghetti bolognese

Ilość porcji: 3-4 osoby

Stopień trudności: średni

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 100 g boczku wędzonego surowego
  • 2 puszki pomidorów (jeśli używasz całych, rozdrobnij je po dodaniu na patelnię)
  • duża marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • mała cebula
  • pół szklanki wytrawnego wina lub cherry
  • chlust oliwy
  • odrobina suszonego oregano (ewentualnie bazylii)
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Najpierw przygotuj składniki. Boczek pokrój w bardzo drobną kosteczkę, to samo zrób z obraną cebulą. Marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki, gałązki selera pokrój w cienkie plasterki.
  2. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią boczek i podsmażaj na najmniejszym ogniu. Gdy wytopi się z niego tłuszcz dodaj cebulkę. Podsmażaj do momentu, aż cebulka się zeszkli, po czym dodaj mięso mielone. Rób to partiami i cały czas mieszając. Gdy pierwsza partia mięsa się zetnie dodaj następną. Dzięki temu mięso się podsmaży, a nie udusi. Gdy już całe mięso będzie na patelni podsmażaj jeszcze chwilkę i odstaw na bok.
  3. Rozgrzej drugą, większa patelnię i wlej na nią chlust oliwy. Gdy oliwa będzie ciepła dodaj marchewkę, przemieszaj i podsmażaj na małym ogniu jeszcze chwilę, po czym dodaj seler. Wciąż podgrzewaj warzywa na małym ogniu, pamiętaj jednak, aby je co jakiś czas przemieszać.
  4. Gdy warzywa już trochę zmiękną dodaj wcześniej podsmażone mięso z cebulką, posyp odrobiną soli i pieprzu, wlej na patelnię pomidory z puszki. Wymieszaj i podgrzewaj na średnim ogniu jeszcze przez chwilę, po czym dolej wino. Ponownie wymieszaj i co jakiś czas mieszając podgrzewaj około godziny na najmniejszym ogniu. Sprawdzaj, czy sos nie odparował, bo niedoglądany może się przypalić.
  5. Po upłynięciu około godziny warzywa powinny być mięciutkie, alkohol odparować a sos zgęstnieć. Posmakuj, dosyp odrobinę oregano lub bazylii, wymieszaj, podgrzewaj jeszcze chwilkę, po czym zdejmij z ognia. Twój sos do spaghetti bolognese jest gotowy!
Życzę smacznego - Ania
https://opycha.pl/sos-do-spaghetti-bolognese/

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post