988
Jeśli często zaglądasz na mojego bloga to wiesz, że ograniczam ilość składników w potrawach do minimum, ponadto staram się, aby danie było jak najbardziej proste i szybkie w przygotowaniu. Są jednak smakołyki, które mają swoje wymagania, a okrojenie składu i czasu przygotowania byłoby zbrodnią. Takie propozycje też tu czasem wpadają i dzisiaj przedstawiam jedną z nich. Chciałabym, abyś samodzielnie przygotował sos do spaghetti bolognese. Fakt, zejdzie Ci chwila, składniki choć dostępne też nie muszą znajdować się w każdej kuchni. Zachęcam jednak całym sercem, bo taki sos jest wybitnie smaczny, a z podanej przeze mnie ilości produktów upichcisz sos na ok. 3-4 porcje makaronu. Ja dzisiaj obżarłam się na obiad, wzięłam porcję na wynos do pracy, poczęstowałam mamę i jeszcze mi zostało... Zachęcam też, abyś sosem polał makaron z pszenicy durum, ugotowany al dente. Wtedy smakuje najlepiej!
Wersja do drukuIlość - 3 -4 osoby
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 100 g boczku wędzonego (najlepiej surowego)
- 2 puszki pomidorów (jeśli używasz całych, rozdrobnij je po dodaniu na patelnię)
- duża marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- mała cebula
- pół szklanki wytrawnego czerwonego wina lub cherry
- chlust oliwy
- odrobina suszonego oregano (ewentualnie bazylii)
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Najpierw przygotuj składniki. Boczek pokrój w bardzo drobną kosteczkę, to samo zrób z obraną cebulą. Marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki, gałązki selera pokrój w cienkie plasterki.
- Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią boczek i podsmażaj na najmniejszym ogniu. Gdy wytopi się z niego tłuszcz dodaj cebulkę. Podsmażaj do momentu, aż cebulka się zeszkli, po czym dodaj mięso mielone. Rób to partiami i cały czas mieszając. Gdy pierwsza partia mięsa się zetnie dodaj następną. Dzięki temu mięso się podsmaży, a nie udusi. Gdy już całe mięso będzie na patelni podsmażaj jeszcze chwilkę i odstaw na bok.
- Rozgrzej drugą, większa patelnię i wlej na nią chlust oliwy. Gdy oliwa będzie ciepła dodaj marchewkę, przemieszaj i podsmażaj na małym ogniu jeszcze chwilę, po czym dodaj seler. Wciąż podgrzewaj warzywa na małym ogniu, pamiętaj jednak, aby je co jakiś czas przemieszać.
- Gdy warzywa już trochę zmiękną dodaj wcześniej podsmażone mięso z cebulką, posyp odrobiną soli i pieprzu, wlej na patelnię pomidory z puszki. Wymieszaj i podgrzewaj na średnim ogniu jeszcze przez chwilę, po czym dolej wino. Ponownie wymieszaj i co jakiś czas mieszając podgrzewaj około godziny na najmniejszym ogniu. Sprawdzaj, czy sos nie odparował, bo niedoglądany może się przypalić.
- Po upłynięciu około godziny warzywa powinny być mięciutkie, alkohol odparować a sos zgęstnieć. Posmakuj, dosyp odrobinę oregano lub bazylii, wymieszaj, podgrzewaj jeszcze chwilkę, po czym zdejmij z ognia. Twój sos do spaghetti bolognese jest gotowy!
Boczku nigdy nie dodawałam do spaghetti, ale wyobrażam sobie, że dodaje fajnego aromatu. Spróbuję następnym razem. Poza tym, robię ten sosik tak samo 🙂
No niestety oryginalnie jest fajny włoski boczek, który od naszego się znacznie różni, ale taki też daje radę 😀 Cieszę się, że nie wszyscy myślą, iż sos boloński to mielone mięso zalane pomidorami i tyle 😉