prosty sos czosnkowy z orzechów nerkowca wegański orzechy nerkowce
Sos czosnkowy z nerkowców to bardzo prosty przepis. Jest jednak dla mnie ważny, bo wiem ilu osobom może ułatwić życie. Weganie, osoby z nietolerancjami często myślą, że jak nie mogą jeść jogurtu, to pozamiatane… Na szczęście w dobie internetów można bardzo łatwo dotrzeć o informacji. Mignęło mi na Instagramie zdjęcie z czymś białym, a w tle orzechy nerkowca i pomyślałam "kurde, przecież to takie proste!". Jakiś czas temu sama próbowałam przerobić na sos czosnkowy wegański majonez z aquafaby, ale efekt mnie nie zachwycił. Natomiast ten sos czosnkowy z nerkowców to prawdziwy sztos! Prosty, z każdym dniem tańszy (orzechy nerkowca nie kosztują już milionów, a wegańskie jogurty inne niż sojowe wciąż są drogie). Do tego smakuje jak sos czosnkowy, a nie WEGAŃSKI sos czosnkowy. Uwierz mi, testowałam na człowieku, który już nie jeden sos czosnkowy jadł! 😉 To jak, namówiłam? Koniecznie zostaw swoją opinię w komentarzu, bo spora część moich znajomych o takich przepisach mówi "a co ja jestem, królik, żebym żarł trawę?"… Chętnie poznam więc zdanie też tych, którzy jednak się jednak skusili!
prosty sos czosnkowy z orzechów nerkowca wegański orzechy nerkowce
Wersja do druku
Ilość 1 mały słoiczek (ok. 100 ml)

Składniki:

  • 1 garść orzechów nerkowca (ok. 30 g)
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżka soku z limonki (lub cytryny)
  • 1 -2 ząbki czosnku
  • sól

Sposób wykonania:

  • Najpierw oszacuj, czy twój blender da radę zmielić orzechy z wodą na gładko, i to w tak małej ilości. Jeśli nie masz co do tego pewności, a dysponujesz młynkiem z głęboką kieszenią, to możesz spróbować tej opcji. Co prawda orzechy nerkowca są miękkie i to najmniejszy problem, ale zawsze lepiej uprzedzić. Ja sama mielę to w młynku do kawy, bo mam jeden kupiony specjalnie do takich "eksperymentów" (w Lidlu był w niskiej cenie).
  • Wrzuć teraz do kubka czy młynka orzechy nerkowca, wlej wodę i zmiksuj na gładko. Może się okazać, że konsystencja jest za gęsta. W takim wypadku możesz dodać jeszcze troszkę wody (tylko nie przesadź, jeśli nie masz więcej nerkowców, żeby ewentualnie dosypać i zagęścić 😉 ).
  • Obierz czosnek, trochę posiekaj (nie musi być turbo drobno) i wrzuć do masy orzechowej. Dodaj też sok z limonki/cytryny i szczyptę soli. Ponownie zmiel sos na gładko.
  • Twój sos czosnkowy z nerkowców jest już właściwie gotowy, ale posmakuj jeszcze, czy nie trzeba doprawić. Może się okazać, że jest za mało słony (dosól), albo za słodki (nerkowce mają słodkawy posmak), wtedy dodaj cytryny. Nie przejmuj się, jeśli sos na początku nie będzie turbo czosnkowy, bo musi nastąpić ten tajemniczy, zaawansowany chemicznie proces "przegryzania się". Ja dałam 2 ząbki i wyszło bardzo fajnie!
  • Pamiętaj! Jeśli znasz kogoś, kto nie je produktów pochodzenia zwierzęcego, osobę z nietolerancją laktozy czy białek mleka, to koniecznie pokaż jej ten przepis! Ja zrobiłam go przez przypadek, napisałam o tym na moim Instagramie (tutaj znajdziesz mój profil) i prawie z marszu zostałam poproszona o więcej takich przepisów, bo występuje nietolerancja białek mleka właśnie… Znam takie sytuacje nawet z własnego życia, bo pamiętam, jak na grilla miała wpaść osoba, która lubi sos czosnkowy, ale ma stwierdzone hashimoto i taki na jogurcie to średnio, więc męczyłam się, aby zrobić dobry sos czosnkowy na bazie wegańskiego majonezu z aquafaby (przepis znajdziesz tutaj) i uwierz mi na słowo – ten z nerkowców wychodzi dużo łatwiej i dużo smaczniej!
Oceń wpis (5 / 1)

Podobne wpisy

8
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Lilyfly
Gość

O matko, ale mi to połączenie nie pasuje 😛 Nie potrafię sobie wyobrazić orzechów i czosnku… No ale skoro mówisz, że nie czuć różnicy…. Serio jej nie ma? Czy orzechy są mocno wyczuwalne? Chociaż okej, weganie potrafią zrobić każdy posiłek z fasoli, więc coś w tym może jest 🙂

Kura Domowa
Gość

Uwielbiam sos czosnkowy ale w takim wydaniu jeszcze nie próbowałam. Na pewno musi być pyszny.

Candy Pandas
Gość

Jadłyśmy już kiedyś taki sos i był naprawdę mega pyszny 🙂

Paulina
Gość
Oceń wpis :
     

Nie wiem czy mój młynek podoła (też mam taki do kawy i blenduję nim wszystko, co się da, ale orzechów nerkowca jeszcze nie testowałam) ale spróbuję. Przepis jest prościutki a ja kocham sosy czosnkowe 😀 Dziękuję za przepis <3

Privacy Preference Center

Advertising

Analytics

Other