Sos BBQ po mojemu

opycha.pl
Jaki sos podajesz do potraw z grilla? Pewnie czosnkowy? A gdy idziesz na miasto zjeść skrzydełka czy nuggetsy, to jednak wolisz sos barbecue? Proponuję więc przepis na sos BBQ po mojemu, będziesz mógł teraz zapomnieć o oklepanym sosie czosnkowym i samemu robić prawdziwe barbecue, a nie jakiegoś tam grilla w ogródku 😉 Wypróbuj także zimą, ja podałam z tym sosem skrzydełka kurczaka i wyszło super!
Wersja do druku

Składniki:

  • pół małej cebuli
  • 3 łyżki keczupu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki whiskey
  • łyżka miodu
  • łyżka wędzonej ostrej papryki mielonej
  • 2 łyżki oliwy

Sposób wykonania:

  • Obierz cebulę i posiekaj najdrobniej jak możesz. Na małej patelni lub w garnuszku rozgrzej oliwę i dodaj cebulę. Podsmażaj, aż cebula się zeszkli. Dodaj mieloną paprykę, wymieszaj i podsmażaj jeszcze chwilkę.
  • Następnie dodaj sos sojowy, miód i whiskey,wymieszaj całość i podgrzewaj chwilę na jak najmniejszym ogniu. Po ok. minucie dodaj keczup,ponownie wymieszaj i podgrzewaj jeszcze chwilkę. Twój sos BBQ po mojemu jest już gotowy!
0 0 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
zlapinska
zlapinska
6 lat temu

super propozcyja 🙂

opycha.pl
6 lat temu
Odpowiedz do  zlapinska

polecam całym sercem 🙂

Okiem Blondynki by McBlondi

Zapachniało grillem 😉 Oj nie mogę się doczekać sezonu, żeby wypróbować! 🙂

opycha.pl
6 lat temu

Ja przygotowuję go także zimą. Świetnie się sprawdza w potrawach z patelni grillowej, a ostatnio do skrzydełek podsmażonych na oleju i dopieczonych w piekarniku (przepis pojawi się na blogu). Zachęcam, bo ten sos naprawdę daje radę! 😀

Okiem Blondynki by McBlondi
Odpowiedz do  opycha.pl

W takim razie muszę w końcu kupić patelnię grillową 😀

opycha.pl
6 lat temu

no ja jak zawsze w tym temacie mogę tylko napisać „nie ma na co czekać!” 😉

6
0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x