1,K
Jaki sos podajesz do potraw z grilla? Pewnie czosnkowy? A gdy idziesz na miasto zjeść skrzydełka czy nuggetsy, to jednak wolisz sos barbecue? Proponuję więc przepis na sos BBQ po mojemu, będziesz mógł teraz zapomnieć o oklepanym sosie czosnkowym i samemu robić prawdziwe barbecue, a nie jakiegoś tam grilla w ogródku 😉 Wypróbuj także zimą, ja podałam z tym sosem skrzydełka kurczaka i wyszło super!
Wersja do drukuSkładniki:
- pół małej cebuli
- 3 łyżki keczupu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki whiskey
- łyżka miodu
- łyżka wędzonej ostrej papryki mielonej
- 2 łyżki oliwy
Sposób wykonania:
- Obierz cebulę i posiekaj najdrobniej jak możesz. Na małej patelni lub w garnuszku rozgrzej oliwę i dodaj cebulę. Podsmażaj, aż cebula się zeszkli. Dodaj mieloną paprykę, wymieszaj i podsmażaj jeszcze chwilkę.
- Następnie dodaj sos sojowy, miód i whiskey,wymieszaj całość i podgrzewaj chwilę na jak najmniejszym ogniu. Po ok. minucie dodaj keczup,ponownie wymieszaj i podgrzewaj jeszcze chwilkę. Twój sos BBQ po mojemu jest już gotowy!
super propozcyja 🙂
polecam całym sercem 🙂
Zapachniało grillem 😉 Oj nie mogę się doczekać sezonu, żeby wypróbować! 🙂
Ja przygotowuję go także zimą. Świetnie się sprawdza w potrawach z patelni grillowej, a ostatnio do skrzydełek podsmażonych na oleju i dopieczonych w piekarniku (przepis pojawi się na blogu). Zachęcam, bo ten sos naprawdę daje radę! 😀
W takim razie muszę w końcu kupić patelnię grillową 😀
no ja jak zawsze w tym temacie mogę tylko napisać „nie ma na co czekać!” 😉