628
Sos alfredo w klasycznym wydaniu składa się z masła, parmezanu i w wielu wydaniach także ze śmietany. Podobno bardzo dobry, ale wcześniej nie było mi dane spróbować (a teraz nie mogę z racji wykluczenia nabiału). Prawdopodobnie nie jestem wyjątkiem, bo z listy konsumentów automatycznie znikną osoby na diecie roślinnej, diecie bez nabiału, a także te, które ograniczają tłuszcz w posiłkach. Na szczęście można zrobić sobie udawany sos alfredo, w wersji roślinnej! Poczęstowałam nim mięsożercę, który kocha ser całym swoim sercem i nawet mu smakowało!Sos bazuje na kalafiorze, mleku roślinnym (niesłodzonym), cieciorce i płatkach drożdżowych. Obecnie są to dość łatwo dostępne składniki. Przygotowanie tej wersji alfredo jest stosunkowo proste. Dla mnie dużym plusem jest też zawartość tłuszczu dużo mniejsza niż w wersji nabiałowej czy roślinnej z dodatkiem orzechów.A do czego dodać ten sos alfredo? Najprościej do makaronu! Ja tym razem użyłam różowego spaghetti z dodatkiem buraka, ale różnie dobrze sprawdzi się zwykły makaron. Jeśli zaczniesz go przygotowywać już w trakcie robienia sosu, będziesz mieć błyskawiczny, dość syty obiad.No dobrze, koniec gadania, czas brać się do roboty!
Wersja do drukuIlość – 2 osoby
Ilość kalorii – 168 kcal
UWAGA: podane wartości odżywcze są orientacyjne, podane dla 1 porcji sosu, z użyciem mleka sojowego
Makro: białka 10,3 g, tłuszcze 8 g, węglowodany 14,9 g
Stopień trudności: proste
Składniki:
- 250 g kalafiora (ok. 1/3 małej główki)
- 50 g odcedzonej cieciorki, ugotowanej lub konserwowej (ok. 2 czubate łyżki)
- 250 ml mleka roślinnego niesłodzonego (ja miałam sojowe)
- 40 g cebuli (1/2średniej sztuki)
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 lekko czubate łyżki płatków drożdżowych (można dać więcej)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- sól/pieprz
Sposób wykonania:
- Zrobienie sosu alfredo w tej wersji jest bardzo proste! Zacznij od przygotowania składników. Odmierz wszystko, czego potrzeba. Pokrój 40 g cebuli w kostkę, a ząbek czosnku drobno posiekaj. Zetrzyj na dużych oczkach 250 g kalafiora. Jeśli nie masz tarki, możesz go posiekać, byle jak najdrobniej.
- Na dość dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć kalafior. Podsmażaj na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż zmięknie. Powinno to zająć dosłownie kilka minut. Następnie dodaj cebulę i czosnek, dalej podsmażaj, co jakiś czas mieszając. Gdy cebulka się zeszkli, zdejmij patelnię z ognia.
- Umieść w naczyniu (najlepiej dość wysokim) podsmażone składniki, 250 ml mleka roślinnego, 50 g cieciorki, 2 lekko czubate łyżki płatków drożdżowych, łyżkę soku z cytryny. Dopraw solą i pieprzem (najlepiej prosto z młynka). Zmiksuj całość na jak najbardziej gładki sos.
- Przelej masę na patelnię. Może być ta sama, na której smażył się kalafior, byle bez resztek ze smażenia. Podgrzewaj jeszcze chwilę sos alfredo na patelni, aby nieco odparował i zgęstniał. Posmakuj, w razie potrzeby dopraw lub dodaj płatków drożdżowych.
- Twój sos alfredo w wersji roślinnej jest już gotowy! I jak, poszło bez problemów? Było tak łatwo, jak pisałam? Daj znać, czy wszystko poszło ok i jak tam Twoje wrażenia smakowe!