3,4K
Dzisiaj nie odkryję Ameryki, pokażę natomiast coś znanego zrobionego na moje kopyto. Będzie śniadaniowa sałatka z jajek i groszku, którą znam od dzieciaka, bo robiła ją moja mama (i nadal często robi). Moja różni się tym, że nie pływa w majonezie, a do tego podkręciłam ją kiszonym ogórkiem. Też ją znasz? Tym bardziej zachęcam, aby odświeżyć sobie przepis na jajeczną sałatkę, bo to sycący i prosty przepis na śniadanie. Możesz nie uwierzyć, ale sama mam znajomych, którzy jej w życiu nie jedli. Też takich masz - koniecznie im pokaż mój przepis! Kto wie, może mój przepis na śniadaniową sałatkę z jajkami i groszkiem ułatwi im trochę życie 😉
Wersja do drukuIlość - 1 osoba
Składniki:
- 2 jajka
- mała puszka groszku
- kiszony ogórek
- mały kawałek cebuli (nie za dużo, bo będzie też szczypiorek)
- łyżka majonezu
- porządna garść siekanego szczypiorku
- porządna garść posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz lub chilli z młynka
Sposób wykonania:
- Ugotuj jajka na twardo. Zdejmij skorupkę i pokrój w średnią kostkę. Ja najpierw podzieliłam jajko na 3 płaty, potem obróciłam, przecięłam wzdłuż na pół, a na koniec kilka razy w poprzek. Cebulkę posiekaj jak najdrobniej. Ogórka pokrój w małą kostkę.
- Do miski wrzuć jajka, cebulkę, odcedzony groszek z puszki, ogórka, posiekaną zieleninę i majonez. Wymieszaj wszystko dokładnie, posmakuj, po czym dopraw solą i pieprzem (lub chilli). Ponownie wymieszaj. Twoja śniadaniowa sałatka z jajek i groszku jest już gotowa!