1,3K
Dawno na blogu nie pojawiały się propozycje czysto śniadaniowe, więc czas to zmienić! Owsianka z jabłkiem i cynamonem to prosta propozycja na urozmaicenie swojego śniadaniowego menu. Na lekko słodko, z korzennym akcentem będzie smaczna cały rok, ale szczególnie polecam na jesienne i zimowe poranki! Ja sama ten przepis przygotowałam w jesienny,deszczowy poranek i uwierz mi, smak jabłka i cynamonu, podkręcony miodem od razu poprawił mi humor! Do swojej owsianki dodałam płatki migdałów, żeby był jakiś chrupiący dodatek, ale bez nich owsianka będzie równie smaczna!
Wersja do drukuIlość - 1 osoba
Składniki:
- pół szklanki płatków owsianych
- pół szklanki mleka (roślinne lub krowie, można zastąpić wodą)
- jedno jabłko
- pół łyżeczki mielonego cynamonu (najlepiej cejloński)
- łyżka masła
- łyżeczka miodu
- łyżka płatków migdałów (można bez)
Sposób wykonania:
- Na suchej patelni podpraż płatki migdałów aż leciutko się zezłocą i przesyp je na talerzyk czy do miseczki.
- Jabłko pokrój w ósemki (na pół,jeszcze raz na pół i jeszcze raz na pół), wytnij gniazda nasienne i pokrój w średniej wielkości kostkę.
- Wsyp płatki owsiane do małego garnuszka, zalej mlekiem i podgrzewaj na jak najmniejszym ogniu, aż płatki zmiękną, po czym odstaw na bok, aby wciągnęły resztę płynu.
- Obok na patelni, na której prażyłeś migdały, również na małym ogniu rozpuść masło, dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj. Dosyp jabłka, ponownie wymieszaj i co jakiś czas merdając w patelni podsmażaj je wciąż na małym ogniu do miękkości. Wyłącz ogień, polej jabłka miodem.
- Przełóż płatki do miseczki, na nich umieść całą zawartość patelni z jabłkami, a na koniec posyp całość płatkami migdałów. Twoja owsianka z jabłkiem i cynamonem jest już gotowa!