Smażona ryba na chrupko na maśle z czosnkiem -jak zrobić?

opycha.pl

Smażona ryba na chrupko na maśle z czosnkiem to jedno z dań, które podejrzałam, pracując w orientalnej restauracji. Używało się tam fileta z morszczuka, ale możesz użyć innej ryby, np. soli, mintaja, dorsza. Nada się zarówno klasyczny filet, jak i polędwica, więc wybierz to, co odpowiada twoim smakom i zasobności portfela. Nie podam ci dziś dokładnego przepisu z gramaturą i kalorycznością, tylko instrukcję, jak zrobić sobie taką rybę na chrupko na maśle. Jeśli lubisz ryby, to gorąco polecam! Ja co prawda staram się ograniczać mięso, ale ta potrawa to od kilku lat pozycja obowiązkowa na wigilijnym stole. Z powodzeniem zastępuje nam karpia, za którym nie wszyscy przepadają… Pamiętaj, ta ryba na maśle najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po przygotowaniu!

Smażona ryba na chrupko na maśle z czosnkiem -czego potrzebujesz?

Przygotowanie ryby na chrupko na maśle trochę różni się od bardziej tradycyjnych polskich metod. Możesz zapomnieć o klasycznej panierce z bułką tartą. Czego zatem potrzebujesz, aby usmażyć sobie taką rybkę?

Składniki potrzebne do zrobienia smażonej ryby na chrupko na maśle z czosnkiem:

  • filet z ryby (może być polędwica), np. dorsz, morszczuk, sola, mintaj, panga
  • mąka pszenna
  • czosnek
  • masło
  • świeży, dość drobno posiekany koperek
  • cytryna
  • bezwonny olej do smażenia (ja używam rafinowanego rzepakowego)
  • sól
  • pieprz (najlepiej prosto z młynka)

Ile składników potrzebujesz? Trudno jednoznacznie ocenić. Ja na 1 kg mrożonej ryby zużywam ok. pół kostki masła, pół dość dużej główki czosnku, dobrą garść siekanego koperku i jedną cytrynę. Do tego ok. szklanki oleju rzepakowego rafinowanego. Ilości mąki nie jestem w stanie określić, ale raczej nie więcej, niż szklanka. Sól i pieprz według uznania.

Jak zrobić rybę na maśle z czosnkiem?

Wbrew pozorom przygotowanie ryby na chrupko na maśle z czosnkiem jest proste. Najważniejsze jednak, aby zachować cierpliwość, pilnować temperatury tłuszczów i nie starać się niczego przyspieszać. Jeśli dasz tej rybce chwilę, żeby się na spokojnie smażyła, a czosnek dostanie odpowiednią ilość czasu na puszczenie aromatów, to odwdzięczą się naprawdę fajną konsystencją i smakiem!

Najpierw przygotuj składniki

Jeśli używasz mrożonej ryby, włóż ją dzień wcześniej na talerzu lub w misce do lodówki. Im wolniej się rozmraża, tym lepiej. Jeżeli nie masz tyle czasu, możesz przełożyć rybę do miski i zalać wodą (byle nie ciepłą), rozmrażanie zajmie wtedy kilka godzin, ale ryba może nie być już tak dobra.

Dalsze przygotowanie ryby na maśle proponuję zacząć od obrania kilku ząbków czosnku. Po obraniu zmiażdż je dużym nożem, aby popękały. Dzięki temu łatwiej oddadzą aromat. Teraz posiekaj drobno świeży koperek.

Czas na rybę! Osusz kawałki ryby papierowym ręcznikiem lub czystą szmatką. Teraz pokrój ją na kawałki. Jeżeli filet jest dość cienki, pokrój go na szersze kawałki. Jeżeli trafił ci się grubszy kawałek ryby (szczególnie polędwica), pokrój go na węższe kawałki. Następnie dopraw rybę solą, pieprzem. Dodaj koperek.

smażona ryba na chrupko na maśle z czosnkiem -jak zrobić?
Pamiętaj, aby kawałki ryby nie były zbyt duże, bo będą niewygodne w smażeniu

Zabierz się za smażenie ryby na chrupko

Teraz obtaczaj rybę w mące pszennej. Mi najwygodniej, gdy mąka jest wysypana na płaski talerz. Obtoczone w mące kawałki fileta odkładaj na bok. Rozgrzej na patelni olej, obsmażaj kawałki ryby, aż mięso się zetnie, a mąka przyrumieni. Usmażoną rybę odkładaj na czysty talerz. Najlepiej, aby był wyłożony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar oleju.

smażona ryba na chrupko na maśle z czosnkiem -jak zrobić?
Dzięki temu, że ryba jest panierowana tylko w mące, panierka nie skradnie całego „show” 😉

Przygotuj masło z czosnkiem

Kolejny krok to przygotowanie masła. Wstaw patelnię na mały ogień i wrzuć masło. Gdy się roztopi, dodaj ząbki czosnku i wciąż podgrzewaj na bardzo małym ogniu. Jeśli chcesz, możesz wcześniej zebrać pianę z masła, aby było klarowane. Jeżeli masz podzielność uwagi, możesz nastawić masło jeszcze w trakcie smażenia ryby na oleju. Podgrzewaj tak długo, aż masło przyjmie aromat z czosnku, a sam czosnek się lekko przyrumieni. Pamiętaj, aby pilnować temperatury masła. Jeśli będzie zbyt wysoka, czosnek się zrumieni, ale nie zdąży oddać aromatu. Nie bój się też, że ząbki będą „walić czochem”. Po odpowiedniej obróbce powinny się trochę skarmelizować i być dużo łagodniejsze w smaku.

smażona ryba na chrupko na maśle z czosnkiem -jak zrobić?
Jeśli chcesz, możesz użyć do tego przepisu masła klarowanego. Ja korzystam ze zwykłego, bo bardziej odpowiada mi jego smak

Usmaż rybę na maśle czosnkowym

Gdy już masło przyjmie aromat czosnkowy, dodaj na patelnię kawałki ryby. Obsmażaj chwilkę z obu stron, aby przyjęły smak masła, ale jeszcze na patelni skrapiaj je sokiem z cytryny (uważaj na pestki). Ja przy kilogramie ryby zużywam w tym momencie połówkę cytryny. Ja w trakcie przygotowywania przepisu robiłam tylko dwie polędwiczki z dorsza, więc wystarczyła mi dość mała patelnia. Jeśli robisz większe ilości, użyj odpowiednio większej patelni. Świetnie sprawdzi się wok, bo możesz wrzucić całą rybę na raz i co jakiś czas potrząsać, aby się wymieszała.

smażona ryba na chrupko na maśle z czosnkiem -jak zrobić?
Przy nakładaniu ryby na masło uważaj, aby się nie poparzyć!

Już prawie gotowe, czas wykładać rybę na talerz!

Gdy już podsmażysz rybę na maśle, wyłóż ją na talerz wraz z ząbkami czosnku, a następnie polej masłem z patelni. Na koniec skrop jeszcze odrobiną soku z cytryny. Wygląda na to, że twoja smażona ryba na chrupko na maśle z czosnkiem jest już gotowa! Możesz ją dodatkowo udekorować kawałkami cytryny.

smażona ryba na chrupko na maśle z czosnkiem -jak zrobić?
Co prawda ryba była już skrapiana cytryną w trakcie i po smażeniu, ale może się zdarzyć, że ktoś będzie chciał dodatkową porcję soku z cytryny. Udekorowanie dania cytryną ma więc znaczenie nie tylko pod względem estetycznym.

Na co zwrócić szczególną uwagę przy robieniu smażonej ryby na chrupko na maśle z czosnkiem?

Jak już wspominałam, przy robieniu tej ryby na maśle najważniejsza jest cierpliwość. Jeśli spodziewasz się, że będzie mało czasu na jej przygotowanie tuż przed podaniem, możesz przygotować czosnek, pokroić i doprawić rybę, a potem obtoczyć w mące wcześniej. Schowaj do lodówki, a potem wyjmij z pół godzinki przed smażeniem, żeby się ogrzała. Uważaj jednak, aby nie czekała w lodówce zbyt długo (szczególnie rozmrożona), bo nie jest to zbyt zdrowe. Możesz też usmażyć rybę na oleju z wyprzedzeniem, schować do lodówki, a potem przejść już do etapu przygotowania masła, podsmażania i skrapiania cytryną. W takim wypadku warto ją podsmażać trochę dłużej, żeby się ogrzała.

Nie bój się, że bez użycia jajka i bułki do panierowania ryba się nie uda. Wręcz przeciwnie, nie ma ryzyka, że paniera będzie się odklejać.

Staraj się uważnie przygotowywać tę potrawę. Dzięki temu następnym razem będziesz pewniej dozować ilości składników. Ważne, aby nie przesadzić z ilością masła, bo ryba będzie ciężka, zbyt tłusta. Ja wiem, że w naszym kraju panuje uwielbienie do dużych ilości sosów, ale rozmemłana smażona ryba nie jest wcale taka fajna… 😉

To jak, spróbujesz zrobić sobie taką rybkę na chrupko na maśle z czosnkiem? Jeśli usmażysz, to koniecznie daj znać nie tylko czy smakowało, ale także, czy instrukcje były wystarczająco jasne, aby obyło się bez większych problemów!

Jeżeli przepis ci się spodobał, może cię zainteresować także ten na paluszki krabowe (surimi) w cieście na chrupko, który także podpatrzyłam, gdy pracowałam w orientalnej restauracji! Tylko uważaj, bo jak ci za bardzo zasmakują, to mogą pójść w bioderka, dlatego lepiej nie przesadzać z ich ilością!

1 1 głosuj
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Ika
Ika
3 lat temu
Oceń wpis :
     

Czyli ryba dwukrotnie ląduje na patelni, dobrze rozumiem że jest dwa razy podsmażana???

Privacy Preference Center

      Advertising

      Analytics

      Other

      2
      0
      Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x