Słodko-kwaśna sałatka z rabarbarem, pomarańczą i szparagami
Kilka lat temu, gdy uczyłam się obsługiwać szparagi przeczytałam, że te zielone można jeść na surowo, ze skórką. Mimo wszystko cały czas je obierałam i gotowałam. Niedawno się przełamałam i zaczęłam je grillować w skórce. Cały czas jednak mierził mnie temat surowizny. Pytałam na moim profilu na Instagramie, nawet na świeżo założonej grupie na Facebooku (opychowe love), którą założyłam raptem dwa czy trzy dni temu. W końcu odezwał się Karol z "Kosą po patelni" i pisał, że jadł, ale nic specjalnego, a tuż po nim zjawiła się Beata z informacją, że jadła, że pyszne, że smakują jak groszek. I wiesz co? Spróbowałam, są rewelacyjne! Beata nie kłamała. Postanowiłam więc iść po bandzie i tak powstała moja słodko-kwaśna sałatka z rabarbaru, pomarańczy i szparagów, surowych oczywiście! Polecam, bo warto, sałatkę można właściwie nazwać surówką, bo niczego nie podgrzewałam, do tego ma tak orzeźwiający, wiosenno-letni smak, że grzech nie posmakować!
Wersja do druku
Ilość 1 osoba

Składniki:

  • 10 zielonych szparagów (stare i wysuszone się nie nadają)
  • 2 nieduże gałązki rabarbaru
  • średnia pomarańcza
  • pół niedużej czerwonej cebuli
  • łyżka miodu
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  • Połam surowe szparagi na kawałki o długości ok. 2-3 cm, zdrewniałą końcówkę wyrzuć. Musisz użyć bardzo ładnych szparagów, bo stare, zdrewniałe czy przesuszone będą włókniste, więc lepiej je sobie zostaw np. na zupę. Połamane szparagi wsyp do miski. Rabarbar pokrój w małe kawałeczki i dodaj do szparagów. Cebulę pokrój w cieniutkie piórka. Pamiętaj, aby najpierw obciąć korzonek. Rozdziel piórka palcami na pojedyncze płatki i wsyp do miski.
  • Przygotuj teraz kawałki pomarańczy. Odetnij jej "kapelusik" na górze i na dole, aby stabilnie ją postawić na desce. Obetnij z niej skórę. Teraz, gdy widzisz błonki wytnij z pomiędzy nich kawałki samego miąższu, tzw. fileciki. Każdy filecik podziel na dwie połówki (przetnij w poprzek) i dodaj do reszty składników.
  • W kubeczku rozmieszaj łyżkę miodu z łyżką soku z cytryny i szczyptą soli. Tak powstałym dresingiem polej składniki w misce i dokładnie wymieszaj. Troja słodko-kwaśna sałatka z rabarbaru, pomarańczy i szparagów jest już gotowa!

Podobne wpisy

5
Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Małgorzata Hert
Gość
Małgorzata Hert

Bardzo lubię takie, świeże i fit sałatki. Fajne połączenie smaków

opycha.pl
Gość
opycha.pl

Ciesze się Małgosiu, że trafiłam w gusta 🙂 Mam już dość duży wydźwięk tego przepisu i wszystkim najtrudniej jest się przełamać w temacie surowych szparagów, ale jak już spróbują, to są zachwyceni 😀

Ania - mytravelblog.com.pl
Gość
Ania - mytravelblog.com.pl

Smak zupełnie mi nie znany, ale chętnie spróbuję 🙂

opycha.pl
Gość
opycha.pl

Polecam, bo można się przyjemnie zaskoczyć! 🙂 Połączenie dość egzotyczne, ale spójnie stapia się w całość i orzeźwia jak diabli 😉