śledzie w śmietanie z jabłkiem i ogórkiem
Śledzie w śmietanie z jabłkiem i ogórkiem kiszonym to klasyk, ale nie każdy wie jak je dobrze przygotować! Stąd mój pomysł, aby podzielić się przepisem. Takie śledzie są dobrze zarówno jako przystawka, jak i dodatek do dania głównego (np. do ziemniaków gotowanych w mundurkach). Nie bój się połączenia śledzi z jabłkiem, wbrew pozorom jest bardzo smaczne! Zauważ, że każdy główny składnik wnosi inny smak. Śledzie dają słoność, kiszone ogórki kwas, a jabłko odrobinę słodyczy. Ważne, aby wszystko dobrze zrównoważyć i będzie super! To jak, próbujesz? Daj znać, czy przepis się sprawdził, a jeśli tak, to udostępnij go swoim znajomym 🙂
śledzie w śmietanie z jabłkiem i ogórkiem
Wersja do druku
Ilość 250 g śledzi

Składniki:

  • 250 g śledzi w oleju
  • 150 g gęstej śmietany (ja miałam 12%)
  • pół średniego jabłka
  • spory ogórek kiszony
  • pół małej cebuli
  • świeżo mielony pieprz

Sposób wykonania:

  • Najpierw odmocz śledzie. Trzeba to zrobić, żeby wyciągnąć trochę soli, bo mogą bez tego być niejadalne... Zalej śledzie wodą i co jakiś czas ją zmieniając mocz tak długo, aż ich słoność będzie do zaakceptowania. Uważaj jednak, żeby ich za bardzo nie rozmoczyć, bo wyjdzie kapeć i tyle. Następnie wyjmij śledzie z wody i pokrój na kawałki o szerokości ok. 2 cm i włóż do miski. Możesz też przed pokrojeniem osuszyć śledzie papierowym ręcznikiem.
  • Pokrój jabłko i ogórka w drobną kostkę (maksymalnie 1 cm), cebulkę bardzo drobno posiekaj. Jeśli lubisz większe kawałki, to ok, ale śledzia też pokrój w trochę większe, żeby nie zniknął w dodatkach. Przełóż te składniki do śledzi, dodaj śmietanę i trochę świeżo zmielonego pieprzu.
  • Wymieszaj delikatnie całość, przykryj i odstaw do lodówki. Po nocy spędzonej w lodówce Twoje śledzie w śmietanie z jabłkiem i ogórkiem powinny być już gotowe i bardzo smaczne. Oczywiście jeśli zjesz je wcześniej, to też nie będą złe, ale się tak nie przegryzą.
  • Pamiętaj, aby dać znać w komentarzu, czy mój sposób na śledzie w śmietanie ci się spodobał. Jeśli tak, to może wrzucisz link na swojego Facebooka? 😉
Oceń wpis (5 / 1)

Podobne wpisy

15
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Iza Rabehanta / Moja Alzacja
Gość

ojej… polski śledzik to mi się marzy, muszę przyznać 😉 we FR mało gdzie można znaleźć płaty śledzia do zamarynowania. Na ogół już są „zrobione”, a takich nie lubię, bo za kwaśne. Nawet chciałam namówić mamę, żeby mi śledzia z cebulką przywiozła w walizce, ale boi się jednak o swój bagaż 😛

opycha.pl
Gość

Fakt… ja raz przyniosłam śledzie ze sklepu, zaparkowane szczelnie, takie z tacki bez głów, zero oleju czy octu… oczywiście plecak „złapał śledziowy klimat” 😛 Tak więc z jednej strony współczuję z racji braku śledzia, z drugiej strony w ogóle się Twojej Mamie nie dziwię 🙂 Pozostaje się nie poddawać i szukać. Nie ma w pobliżu jakichś polskich sklepów z matiasami?

Irena-Hooltayewpodrozy
Gość

5 stars
Ja lubię takie tłuściutkie, wypasione matiasy.
Tylko cała noc w lodówce …brrr 😉
Z przepisu skorzystam,bo lubię śledzie w sałatkach z różnymi dodatkami.
Fajny przepis, z jabłkiem jeszcze chyba nie jadłam,albo nie wyczułam,że jest.
Na zdjęciu wygląda to smakowicie!

Kamila
Gość
Kamila
Oceń wpis :
     

Śledzik i jabłko to udany mariaż 🙂 Ja do śledzika w śmietanie robię salsę jabłkową i jest pyszniaste 🙂

Myśli Potarganej
Gość

5 stars
Nie cierpię śledzi! Ale kocham moją rodzinkę. Dlatego założę rękawiczki i maseczkę i zrobię im te pszyne śledziki od Ciebie 🙂

Privacy Preference Center

Advertising

Analytics

Other