Śledzie w śmietanie z grzybami

26 listopada 2018opycha.pl

Zdarza Ci się, że z jakichś przyczyn zjesz coś gotowego ze sklepu i tak Ci zasmakuje, że szukasz zdrowszej, domowej wersji? Ja tak właśnie mam w przypadku śledzi w śmietanie z grzybami! Nawet nie próbowałam odtworzyć smaku jeden do jednego, bo skład tych kupionych śledzi jest długi jak mój ponad trzydziestoletni życiorys, więc trudno by mi było osiągnąć dokładnie taki sam efekt. Mimo wszystko gdy wyjęłam swoją wersję po całej nocy z lodówki to opędzlowałam wszystko na raz! Moja propozycja jest łatwa w przygotowaniu, miej jednak na uwadze, że śledzie potrzebują się odmoczyć, więc nie zrobisz tego dania w pięć minut, ale nie znaczy to też, że będziesz stać pół dnia przy garach. To jak, piszesz się? Daj koniecznie znać, czy Ci smakowało!

Śledzie w śmietanie z grzybami

Śledzie w śmietanie z grzybami

Ilość porcji: przepis na 250 g śledzi

Stopień trudności: proste

Składniki

  • 250 g śledzi a'la matias w oleju
  • 2 dobre garści suszonych grzybów
  • 100 g śmietany 12%
  • mała cebula
  • świeżo mielony pierz
  • sól
  • odrobina oleju do podsmażenia cebulki
  • woda do ugotowania grzybów

Sposób przygotowania

  1. Najpierw przygotuj śledzie i grzyby. Filety a'la matias wyjmij z oleju i zalej zimną wodą. Odstaw na pół godziny, po czym odlej wodę, wlej świeżą i mocz tak długo, aż śledzie zgubią większość słonego smaku. Ja zawsze odkrawam kawałeczek i smakuję, czy już są okej. Uważaj tylko, a by ich nie przemoczyć. Gdy już będą dobre odlej wodę.
  2. Grzyby wrzuć do garnuszka, zalej wodą i ugotuj z odrobiną soli. Wody powinno być tyle, aby grzyby mogły się spokojnie ugotować, ale też nie za dużo. Gdy grzyby się ugotują odstaw je na bok, aby wystygły.
  3. Pokrój cebulę w średnią kostkę. Rozgrzej na małej patelni dosłownie odrobinkę oleju i podsmaż na nim cebulę, powinna się zeszklić, ewentualnie lekko zezłocić.
  4. Wyjmij z wody połowę grzybów, zmiksuj je ze śmietaną i łyżką wody od gotowania grzybów na gładki sos. Śledzia pokrój w średnie kawałki, wymieszaj je z pozostałymi grzybami (możesz je trochę pokroić), cebulką i sosem. Dopraw całość pieprzem z młynka, ponownie wymieszaj i odstaw na noc do lodówki. Twoje śledzie w śmietanie z grzybami są już gotowe!
Życzę smacznego - Ania
https://opycha.pl/sledzie-w-smietanie-z-grzybami/

Poprzedni post Kolejny post