Śledzie w oleju z cebulką i zielonym pieprzem

opycha.pl
Jeszcze do niedawna nie jadałam śledzi w ogóle. Teraz jem, ale w odpowiadającej mi formie. Z racji tego, że nie proponuję na moim blogu przepisów na dania, których sama bym nie zjadła mogę z czystym sumieniem napisać, że ten śledź mi bardzo smakował! Przekazuję dziś przepis na śledzie w oleju z cebulką i zielonym pieprzem. Jest to trochę hołd dla klasyki, ale podkręcony zielonymi, pikantnymi ziarenkami. Proste, a jednak ciekawe. Zapraszam do garów i czekam na opinie!
Wersja do druku
Ilość - 250 g śledzi

Składniki:

  • 250 g śledzi w oleju
  • 1 duża cebulka szalotka lub dymka
  • łyżka ziaren suszonego zielonego pieprzu
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • łyżka soku z cytryny
  • garść posiekanego koperku

Sposób wykonania:

  • Wyjmij śledzie z oleju, w którym były kupione. Odetnij kawałeczek i posmakuj, jeśli są zbyt słone, mocz je w zimnej wodzie zmieniając ją co jakiś czas tak długo, aż osiągną stopień słoności, który akceptujesz.
  • Pokrój śledzie w kawałki o szerokości ok. 2-2,5 cm, włóż do miski. Cebulkę potnij w cienkie plasterki, wraz z pieprzem i koperkiem dorzuć do śledzi.
  • Zalej całość olejem i sokiem z cytryny, wymieszaj i odstaw na kilka godzin. Dobrze, jeśli co jakiś czas przemieszasz. Moje stały w lodówce pół dnia i całą noc. Pieprz nasiąknie, dzięki czemu zmięknie i będzie można go spokojnie jeść. Twoje śledzie w oleju z cebulką i zielonym pieprzem są już gotowe.
0 0 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze

0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x