685
Dzisiaj mam coś dla wszystkich fanów sera! Przepis jest banalnie prosty, a może dać wiele szczęścia każdemu wielbicielowi sera z niebieską pleśnią. Ponadto serowa pasta kanapkowa z sera typu lazur, którą dzisiaj proponuję jest bogata w smaku, ale świetnie skomponuje się również z innymi składnikami na kanapce, natomiast jest bardziej praktyczna w zastosowaniu niż normalny ser. Nie spada z kanapki, nie trzeba stosować innego smarowidła. Ja już swoją zjadłam, a Ty nie czekaj, tylko leć do garów!
Wersja do drukuSkładniki:
- - 100 g sera typu lazur (z niebieską pleśnią)
- - 3 łyżki oliwy
- - 1/4 szklanki mleka
Sposób wykonania:
- Ser pokrój w niedużą kostkę. Do rondelka wlej oliwę i rozgrzej na małym ogniu, po czym wrzuć do niego także kawałki wcześniej pokrojonego sera. Dalej podgrzewaj, wciąż na małym ogniu.
- Gdy ser się zacznie rozpuszczać przemieszaj go, wlej mleko i dalej podgrzewaj na małym ogniu często mieszając do momentu, aż "sos" się zredukuje i zgęstnieje.
- Przelej masę serową do miseczki lub słoiczka i odstaw na jakiś czas, aby stężała. Twoja serowa pasta z sera typu lazur jest już gotowa!