sernik na zimno z truskawkami podany w pucharkach - wersja dla leniwych
Sernik na zimno z truskawkami podany w pucharkach? A czemu nie! Na początku chciałam zrobić bardziej klasyczną wersję, ale ja w przeciwieństwie do innych blogerów kulinarnych nie lubię stać za długo przy garach i szukam zawsze jak można pójść na łatwiznę 😉 Dlatego własnie taka, a nie inna forma podania sernika. Poza tym, że łatwiej, to jeszcze dużo ciekawiej! Można powiedzieć, że rozebrałam klasyczny sernik na zimno z truskawkami na części, wywaliłam te składniki, które uznałam za zbędne i oto jest ten przepis!
Wystarczą ci serki homogenizowane o smaku waniliowym, małe biszkopty, truskawki, woda i żelatyna. Nawet cukru nie potrzebujesz, bo już tyle go w serku i ciastkach, że aż nie miałam sumienia dosypywać 😉 W przepisie masz podane składniki w gramach, przeliczone tam, gdzie się dało na miary domowe na wypadek, gdy zabraknie ci wagi. Swoją drogą jak wolisz – w gramach i mililitrach, czy raczej np. w szklankach? Ostatnio doszły mnie słuchy, że gramatura lepsza, ale nie każdy ma wagę… Na szczęście tutaj najważniejsze to dać tyle żelatyny, żeby masa z serków stężała, poza tym nie da się niczego zepsuć i to jest w tym deserze najpiękniejsze!
Ja swój sernik włożyłam w dwa duże pucharki, ale możesz równie dobrze nałożyć go w mniejsze szklaneczki czy co tam sobie jeszcze wymarzysz. A jak to się sprawdza w jedzeniu? Zjadasz ten nietypowy sernik normalnie, łyżeczką. Raz masz porcję sera z truskawką, innym razem z kawałkiem biszkopta, a kiedy indziej samą masę serową. Jednym słowem nudzić się nie będziesz! 😉 Co uważasz o takiej formie podania? Jak wypróbujesz przepis i ci się spodoba, to pamiętaj, aby podrzucić link znajomym!
sernik na zimno z truskawkami podany w pucharkach - wersja dla leniwych
Wersja do druku
Przygotowanie 20 min.
Schładzanie (może być różny czas w zależności od użytych pucharków/szklanek) 2 godz.
Czas całkowity 2 godz. 20 min.
Ilość – 2 pucharki o pojemności nieco ponad 250 ml (można dać więcej mniejszych)
Ilość kalorii – 790 kcal
UWAGA: podane wartości odżywcze są orientacyjne i podane dla całości; aby policzyć ile kalorii i makroskładników przypada na 1 porcję podziel te wartości przez ilość pucharków, na które rozdzielisz produkty
Makro: białka 40 g, tłuszcze 19 g, węglowodany 114 g 
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 600 g [500 ml] serka homogenizowanego o smaku waniliowym (możesz kupić kilka małych serków i policzyć wagę z etykiety)
  • 150 g świeżych truskawek (jak nie masz wagi, to weź np. porządną garść)
  • 30 g ciastek typu biszkopty (ja miałam okrągłe, o średnicy 4,5 cm i wyszło 9 sztuk)
  • 100 ml wody (2/5 klasycznej szklanki)
  • 6 g żelatyny (2 łyżeczki z lekkim czubkiem)

Sposób wykonania:

  • Sernik na zimno z truskawkami robi się dość prosto i szybko, wystarczy sobie ułożyć odpowiednią kolejność działań. Zacznij od rozpuszczenia żelatyny w wodzie, aby płyn zdążył wystygnąć. Wlej do małego garnuszka lub blaszanego kubeczka 100 ml wody (zimna lub w temperaturze pokojowej) i wsyp żelatynę. Postaw garnuszek na najmniejszym ogniu i energicznie mieszaj. Żelatyna ma się rozpuścić, ale nie możesz pozwolić, aby woda się zagotowała. Jeśli będzie zbyt gorąca, odstaw ją na bok z palnika i dalej mieszaj. Tak przygotowany roztwór z wody i żelatyny odstaw do wystygnięcia, a w międzyczasie przygotuj biszkopty i truskawki.
  • Ciastka biszkoptowe rozkrusz palcami na kawałki. Powinny być mniejsze niż ćwiartki, ale też nie za małe, żeby było je czuć w masie sernikowej. Truskawki pozbaw szypułek, obmyj. Pokrój każdą na ćwiartki, a te jeszcze na 3-4 części. Jeśli masz malutkie truskawki, to pokrój na ćwiartki i każdą ćwiartkę na pół. Przejdź do następnego kroku, czyli masy sernikowej.
    sernik na zimno z truskawkami podany w pucharkach - wersja dla leniwych
  • Sernik na zimno robisz w tym wypadku z serków homogenizowanych, więc musisz doprowadzić do ich stężenia. Przełóż 600 g (500 ml) serka do miski. Wlej wystudzoną żelatynę i całość dokładnie wymieszaj mikserem/blenderem z rózgą/ręczną rózgą. Radzę nie dosładzać masy, bo serki homogenizowane już mają w sobie dużo cukru.
  • Teraz czas wypełnić pucharki, szklaneczki, czy czego tam używasz. Odłóż na bok trochę truskawek i biszkoptów do dekoracji. Może to być 1/4 każdego składnika. Resztę utopisz w masie sernikowej. Rozkładaj równomiernie najpierw odrobinę masy sernikowej, na to trochę truskawek (nie za gęsto). Przykryj truskawki odrobiną serka i posyp kawałkami biszkoptów. Na to jeszcze raz połóż masę sernikową, truskawki i ponownie zakryj serkiem, który powinien pojawić się jako ostatnia warstwa. Staraj się dawać takie porcje, aby każdy pucharek wyszedł równo. Ja miałam pucharki o pojemności 250 ml, nie wiem jakim cudem zmieściły mi się wszystkie składniki i choć z lekkim czubkiem, to jednak się udało! No, zostały mi z 3-4 łyżki masy sernikowej 😉
    sernik na zimno z truskawkami podany w pucharkach - wersja dla leniwych
  • Wstaw tak przygotowane pucharki do lodówki. Ja swoje trzymałam w lodówce dwie godziny, ale możesz zacząć sprawdzać już po godzinie. Tym bardziej, jeśli robisz ten deser w mniejszych naczyniach.
  • Po stężeniu posyp masę sernikową resztą truskawek i pokruszonych biszkoptów. Tak samo, jak wcześniej – staraj się tak porcjować, żeby wszędzie było równo. Cóż mogę jeszcze dodać – twój sernik na zimno z truskawkami jest gotowy! Ja swoje pucharki udekorowałam jeszcze listkami świeżej mięty, ale tu już masz pełną dowolność. Możesz użyć także świeżej melisy, albo pięknych stokrotek (są jadalne, ale jeszcze nie smakowałam). Daj znać, czy wszystko poszło bez problemów i oczywiście czy smakowało! 🙂
    sernik na zimno z truskawkami podany w pucharkach - wersja dla leniwych

You Might Also Like

5 2 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
18 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Marika
Marika
27 dni temu

Iście zajebiste 😀

Kamila
Kamila
24 dni temu

Oceń wpis :       Fiu fiu, zmiany widzę na blogasku 🙂 Sernik+truskawy=przepis na sukces 🙂 Jak dla mnie to jest połączenie, które zawsze się sprawdza. Sama często bawię się z sernikiem na zimno, tudzież tworzę różne wariacje-podmieniam owoce na to, co akurat mam w domu, czasem zamiast serków używam gęstego jogurtu greckiego, możliwości jest mnóstwo. Mnie akurat odpowiadają takie mono-porcje, bo mogę je zrobić z tego, co akurat zostało w lodówce-pół opakowania mascarpone, jakaś śmietana, jakiś jogurt, rachu-ciachu i jest deser. Po prostu wykorzystuję „resztki”, a do ciasta na dużą blachę to już robię zakupy pod konkretny przepis. Jeśli chodzi… Czytaj więcej »

Candy Pandas
23 dni temu

Bardzo podoba nam się taka leniwa wersja sernika 😀 Kochamy wszelkie serniki, to jest nasza ciastowa bezgraniczna miłość <3

krystynabozenna
23 dni temu

5 stars
Podoba mi się taka wersja, lubię jak jest szybko sprawnie i smacznie 🙂

Angelika
Angelika
22 dni temu

Ja też czasem idę na skróty, ale to jest fajne w gotowaniu czy pieczeniu , że można tak mieszać, improwizować 😊

blogierka
15 dni temu
Oceń wpis :
     

5 stars
Musze to zrobić! 😀 A ile wody do tej żelatyny?
ps. Szacun za podanie makro i kaloryki 🙂

blogierka
15 dni temu
Odpowiedz do  opycha.pl

O proszę! A jaka to apka i ile zeżarłaś kcal finalnie?

blogierka
15 dni temu
Odpowiedz do  opycha.pl

oj, to ciut za mało imo

blogierka
14 dni temu
Odpowiedz do  opycha.pl

Uff 😀

Kat
Kat
5 dni temu

5 stars
Ale pyszności! Nigdy nie pomyślałam o dodaniu żelatyny do serków- to świetny patent! Całość wygląda jak deser z najdroższej kawiarni i pewnie tak też smakuje 🙂

18
0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x
()
x