pieczony schab z pastą z oliwek, domowe wędliny, schab z oliwkami

Mam dzisiaj dla ciebie propozycję mięsną,a dokładniej pomysł na schab bez kości. Ostatnio często widzę pytania o to, co można wyczarować ze schabu poza tradycyjnymi kotletami, zatem postanowiłam wziąć ten temat na tapet. Jeśli bywasz u mnie częściej to wiesz, że lubię gotować prosto, ale z pomysłem. Tak właśnie powstał schab pieczony z pastą z oliwek. Podobny patent wykorzystywałam już w roladkach z piersi kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, na które przepis znajdziesz tutaj . Pamiętaj, aby koniecznie dać znać w komentarzu, czy ci smakowało!

Schab pieczony z pastą z oliwek

Ilość: pół kg schabu

Poziom trudności: średnie

Składniki:

  • ok. 500 g schabu bez kości
  • 20 oliwek bez pestek (ja miałam czarne, ale zielone też będą ok)
  • pół małej cebuli
  • ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy
  • ok. pół szklanki sezamu (można pominąć)
  • sól
  • pieprz
  • ewentualnie odrobina oleju do obsmażenia

Sposób wykonania:

  1. Najpierw przygotuj pastę. Rozdrobnij trochę oliwki, pokrój dość drobno cebulę i czosnek. Wrzuć te składniki do blendera i zmiksuj na gładko z 3-4 łyżkami oliwy. Dopraw pastę solą i pieprzem tak, aby pasta była wyraźna w smaku (będzie go oddawała na cały schab).
  2. Schab oczyść z błon itp., po czym go odpowiednio pokrój. Przetnij go na 1/3 wysokości tak, jak przecinasz pierś kurczaka na kotlety, zostaw jednak ok. 1 cm nieprzeciętego mięsa. Chodzi o to, aby można było otworzyć ten schab jak książkę. W kolejnym kroku zrób podobnie, tylko "otwórz książkę" krój schab od połączenia uprzednio krojonego skrzydełka w drugą stronę, na połowie wysokości pozostałego mięsa. Chodzi o to, aby powstał nam pas mięsa. Pamiętaj, aby ciąć w poprzek, jak na roladę.
  3. Tak przygotowane mięso przykryj folią spożywczą i rozbij trochę młotkiem z obu stron. Nie będzie to idealnie równy i cieniutki płat mięsa, ale chodzi głównie o to, żeby się łatwiej zawijał.
  4. Teraz posmaruj schab 2/3 pasty oliwkowej na całej jego powierzchni i zwiń w roladę.
  5. Kolejnym krokiem jest obróbka termiczna i tutaj są dwie drogi. Pierwsza - wysmaruj roladę z wierzchu pozostałą pastą oliwkową, zapanieruj w sezamie, zawiń ciasno w folię aluminiową i piecz ok. 45 minut w 180 stopniach, po czym odstaw, aby mięso odpoczęło. Tutaj zachodzi ryzyko, że schab będzie suchy. Jeśli nie musisz unikać smażenia, to najpierw roladę obsmaż odrobinę na patelni z każdej strony, aby pozamykać soki, po czym dopiero posmaruj całą roladę pozostałą pastą, zapanieruj w sezamie, zawiń ciasno w folię aluminiową i piecz ok. 40 minut w 180 stopniach, po czym wyjmij z piekarnika i daj mięsu odpocząć. Panierka z sezamu nie jest konieczna, więc jeśli go nie masz lub nie lubisz, możesz spokojnie odpuścić.
  6. Tak przygotowany schab możesz podawać jako coś w rodzaju kotletów lub kroić cienko i używać do kanapek zamiast wędliny. Ja wybrałam opcję nr 1 i zjadłam z ryżem (bez sosu), a mój chłopak był bardzo zadowolony z "kanapkowego" rozwiązania. Jeśli wypróbujesz mój przepis, koniecznie podziel się opinią i daj znać, czy ci smakowało!

Podobne wpisy