1,3K
Sałatka ziemniaczana jest trochę jak bigos -ile osób, tyle przepisów. Ja dziś chcę zaproponować wersję z jajkiem i zielonym groszkiem. Groszek z mrożonki, nie z konserwy, więc będzie bardziej chrupki, a do tego ożywi sałatkę soczyście zielonym kolorem! Polecam także użyć czerwonej cebuli zamiast białej, bo nie tylko doda koloru, ale też urozmaici nam dietę (warzywa o różnych kolorach zawierają różne witaminy). Jeśli chodzi o ziemniaki, to oczywiście wiem, że można kupić specjalną odmianę sałatkową. Mimo wszystko używam takich, które mi sprzeda babka w pobliskim zieleniaku, bez względu na gatunek.Taka sałatka jest dobra nie tylko jako przegrycha czy kolacja w domu, ale też całkiem nieźle sprawdzi się do pracy. Wbrew pozorom nie daje po nosie jajkiem, za to jest syta i masz pewność, że nic ci nie oklapnie. 😉No dobrze, to koniec pitulenia. Czas zabrać się za robotę! Mam nadzieję, że ten prosty przepis na sałatkę ziemniaczaną przypadnie ci do gustu!
Wersja do drukuIlość – 4 osoby
Ilość kalorii – 1317 kcal
UWAGA: podane wartości odżywcze są orientacyjne, podane dla całej sałatki, z użyciem majonezu Pomorskiego
Makro: białka 39,9 g, tłuszcze 84,1 g, węglowodany 109 g
Stopień trudności: proste
Składniki:
- 450 g ziemniaków (5 średnich sztuk)
- 3 szt jajek
- 100 g mrożonego groszku (ok. szklanki 250 ml)
- 70 g cebuli (1 średnia sztuka, ja używam czerwonej)
- 3 łyżki majonezu (takie "porządne")
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej lub dijon (ważne, żeby była kremowa i nie "smakowa")
- 1 ząbek czosnku (taki większy)
- sól/pieprz (najlepiej pieprz prosto z młynka)
Sposób wykonania:
- Sałatka ziemniaczana z jajkiem jest dość szybka w przygotowaniu, jeśli chodzi o kwestię krojenia. Niestety wcześniej trzeba ugotować jajka i ziemniaki, zblanszować groszek, potem wystudzić. Dlatego wstaw ziemniaki w najmniejszym garnku, w jakim się zmieszczą, zalej wodą i gotuj pod przykryciem do miękkości. To powinno trochę przyspieszyć sprawę. Obok ugotuj jajka. Wstaw też wodę w czajniku, gdy zacznie wrzeć, przelej ją do małego garnuszka lub żaroodpornej miski i wsyp ostrożnie groszek. Chodzi tylko o to, aby lekko obrobić go termicznie, co przyhamuje rozwój bakterii (po rozmrożeniu mnożą się jak szalone). Jeżeli będziesz robić większe ilości sałatki, lepiej jednak groszek chwilkę podgotować i wtedy zahartować bardzo zimną wodą. Dlaczego? Jeśli wrzucisz dużą ilość mrożonki do wrzątku, to szybko go wystudzisz i nie wiadomo, jak tam będzie z tymi bakteriami. Warto więc poświęcić te kilka chwil więcej da własnego bezpieczeństwa. ;)Po kilkunastu sekundach odcedź groszek i zalej jak najzimniejszą wodą, aby się zahartował i zachował kolor.
- Ostudź ugotowane jajka i ziemniaki. Obierz pyrki, pokrój w niedużą kostkę. Zdejmij skorupki z jaj i także pokrój w dość drobną kostkę. Posiekaj drobno cebulę i czosnek, dodaj do jajek i ziemniaków.
- Teraz dodaj do sałatki groszek, musztardę i majonez. Dosyp odrobinę soli i pieprzu, całość dokładnie wymieszaj. Spróbuj, czy sałatka ziemniaczana jest dobrze doprawiona. W razie potrzeby dodaj jeszcze soli lub pieprzu, ponownie dokładnie wymieszaj.
- Twoja sałatka ziemniaczana z jajkiem i groszkiem jest już gotowa! Napisałam, że wychodzą cztery porcje, bo sałatka jest dość kaloryczna i lepiej nie przesadzać, ale przyznam ci się, że mi trudno się powstrzymać i zdarza się, że już pierwsza porcja jest dość spora… Daj znać, czy tobie też tak bardzo zasmakowała i czy instrukcje były zrozumiałe i wystarczające? Każda konstruktywna uwaga jest dla mnie na wagę złota!