Sałatka ziemniaczana z jajkiem i burakiem -mój prosty przepis!

opycha.pl
Sałatka ziemniaczana ma wiele odsłon, a ja dziś podrzucam ci prosty przepis na taką z jajkiem i burakiem! Do tego jeszcze oczywiście cebula, majonez i musztarda. A żeby bardziej podkręcić smak kapary.
Dlaczego moim zdaniem ten przepis powinien ci się spodobać? Przede wszystkim sałatka ziemniaczana z jajkiem i burakiem jest dość tania. Świetnie sprawdzi się na imprezie, bo możesz zrobić jej dość dużo, niewielkim kosztem, a dobrze "zapycha". 😉 Taka sałatka to też super pomysł na pudełko do pracy. Możesz ją przygotować wcześniej i nie bać się, że oklapnie. Jeśli natomiast chodzi o aspekty zdrowotne, to jest to sposób na uwzględnienie w swoim menu buraka. Dodatkowo ziemniaki zjadamy w wersji "na zimno", a po wystygnięciu pojawia się w nich skrobia oporna, która reguluje poziom glikemii po posiłku.
No dobrze, to mamy omówione plusy, a jakie są minusy? Nie każdy lubi kapary. Jeśli nie należysz do grona ich wielbicieli, wciepnij tam kiszonego ogóraska! Tez jest wyraźny w smaku, będzie świetnie pasował. Inny minus to czas gotowania buraków. Niestety trzeba czekać dość długo, aż zmiękną. Ja przycwaniakowałam i gotowałam składniki w czasie gotowania serialu, więc mi to nie przeszkadzało. Jeśli jednak nie chcesz długo czekać, to pamiętaj, że w marketach są dostępne już ugotowane buraki. Minus taki, że są pakowane w plastik, ale podobno nie można mieć wszystkiego… 😉
To jak, zabieramy się za gotowanie? Ale, ale! Zanim przejdziemy do przepisu, chciałabym ci tylko o czymś przypomnieć. Będzie mi bardzo miło, jeśli szepniesz komuś do uszka, że może u mnie znaleźć przepis na to, jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z jajkiem i burakiem. 😉 A teraz do roboty!
sałatka ziemniaczana z jajkiem i burakiem -mój prosty przepis
Wersja do druku
Przygotowanie 25 min.
Gotowanie/pieczenie 1 godz. 30 min.
Czas całkowity 1 godz. 55 min.
Ilość – 2 -3 porcje
Ilość kalorii – 1204 kcal
UWAGA: podane wartości odżywcze są orientacyjne, podane dla całej sałatki (nie dla porcji), z zastosowaniem kaparów i 3 łyżek majonezu
Makro: białka 49,9 g, tłuszcze 59 g, węglowodany 128,2 g 
Stopień trudności: prosty

Składniki:

  • 400 g ziemniaków (5 niedużych sztuk)
  • 200 -250 g czerwonych buraków (2 średnie sztuki)
  • 5 szt jajek
  • 100 g białej cebuli (średnia sztuka)
  • 100 g małych kaparów (ok. 8 łyżeczek, można zastąpić 2 niedużymi ogórkami kiszonymi pokrojonymi w drobną kostkę)
  • 3 łyżeczki musztardy (dowolny rodzaj bez dodatków, najważniejsze, żeby nie była w kulkach)
  • 3 łyżki majonezu (jeśli w przeciwieństwie do mnie nie musisz się ograniczać, możesz dodać więcej ;))
  • sól
  • pieprz (najlepiej prosto z młynka)

Sposób wykonania:

  • Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z jajkiem i burakiem? Bardzo prosto! Zacznij od ugotowania ziemniaków, buraków i jajek. Ziemniaki i buraki ugotuj w skórce do miękkości, ale uważaj, aby nie rozgotować. Ja sprawdzam miękkość warzyw, wbijając w nie widelec w trakcie gotowania. Najdłużej będą się gotować buraki. Jeśli jesteś osobą niecierpliwą, może warto pomyśleć o zakupie już ugotowanych, pakowanych próżniowo. Jajka ugotuj na twardo. Ja wrzucam je do zimnej wody i gotuję ok. 3,5 minuty od czasu, gdy woda zacznie wrzeć.
  • Ugotowane składniki odstaw do wystygnięcia. Najlepiej, aby się tak porządnie przestudziły. Dzięki temu będzie się je łatwiej kroić (szczególnie ziemniaki). Ja ugotowałam wszystko wieczorem, w trakcie oglądania serialu i odstawiłam do wystygnięcia na noc (bez wody).
  • Teraz czas na krojenie składników na sałatkę. Obierz ziemniaki i buraki, pokrój w kostkę ok. 1 cm, wrzuć je do miski. Zdejmij skorupkę z jajek i opłucz je pod wodą, żeby nawet kawałeczek się nie zaplątał. Nikt nie lubi mieć skorupki jajka w jedzeniu! 😉 Następnie pokrój jajko w dość drobne kawałki i dodaj do ziemniaków i buraków. Na koniec pokrój bardzo drobno cebulę. Jeśli używasz kiszonego ogórka zamiast kaparów, to też go pokrój w drobną kosteczkę.
    sałatka ziemniaczana z jajkiem i burakiem -mój prosty przepis
  • Sałatka ziemniaczana już prawie gotowa! Wrzuć do miski pozostałe składniki, czyli 100 g kaparów, 3 łyżeczki musztardy, 3 łyżki majonezu. Dopraw solą i pieprzem. Z solą radzę ostrożnie. Co prawda ziemniaki lubią sól, a to przecież sałatka ziemniaczana, ale pamiętaj, że kapary czy ogórek kiszony są dość wyraziste. Lepiej dać na początku mniej, później ewentualnie doprawić.
    sałatka ziemniaczana z jajkiem i burakiem -mój prosty przepis
  • Wymieszaj wszystkie składniki sałatki i posmakuj. Jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem. Jeśli sałatka jest dla ciebie zbyt sucha, dodaj majonezu. Ja staram się ograniczać, ale jeśli ty nie musisz, to hulaj dusza, piekła nie ma! 😉 Jeszcze raz wymieszaj i posmakuj.
  • Jeśli smak i wilgotność sałatki ci odpowiada, to znaczy, że jest już gotowa! Taka sałatka ziemniaczana dobrze się sprawdzi w ramach lunchboxa, bo nie zwiędnie i można ją przygotować z dużym wyprzedzeniem. Świetnie się sprawdzi też na imprezach, bo wychodzi stosunkowo tanio i jest jej dość dużo. Jeśli więc ktoś ci powie, że szuka pomysłu na imprezę czy na pudełko do pracy, to możesz mu śmiało powiedzieć, że na blogu opycha.pl jest taka sałatka ziemniaczana z jajkiem i burakiem… 😉 A mi nie pozostaje nic innego, jak życzyć smacznego!
    sałatka ziemniaczana z jajkiem i burakiem -mój prosty przepis
0 0 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
trackback

[…] dodatek gotowanego lub pieczonego buraka. Proponowałam już na blogu coś w tym stylu, ale moja sałatka ziemniaczana z jajkiem i burakiem zawiera trochę mniej jarzyn. Jeśli lubisz jedzenie zabarwione burakiem, to może warto […]

1
0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x