3,2K
Przychodzę z propozycją prosto z za zachodniej granicy! Dokładniej mówiąc, podaję dzisiaj moja propozycję sałatki ziemniaczanej, czyli niemieckiej kartofellsalat. Prosta i syta, idealna w momencie, gdy nie masz pomysłu, a chcesz zjeść coś dobrego. Ta sałatka bazuje na ziemniakach i kiszonych ogórkach, zatem możesz ja robić cały rok. Ja czasem serwuję ją nawet na imprezach, bo goście lubią ją przekąsić do piwka, a mnie nie trzepie zbyt mocno po kieszeni 😉 Podrzucam przepis na jedną porcję, ale prosto przemnożysz składniki na większe ilości, a z czasem pewnie będziesz ją robić na oko!
Wersja do drukuIlość - 1 osoba
Składniki:
- 5-6 niedużych ziemniaków
- 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej
- 1 duży kiszony ogórek (lub 2 mniejsze)
- pół małej czerwonej cebuli
- pół ząbku czosnku
- garść natki pietruszki
- łyżka majonezu
- pieprz
- sól
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz (a jeśli mają ładną, młodą skórkę, to dokładnie umyj), pokrój w średnią kostkę (ok. 1,5 cm) i ugotuj w osolonej wodzie, po czym odlej i wystudź.
- Szynkę wysmaż na suchej patelni lub wypiecz. Chodzi o to, aby wytopił się tłuszcz, a szynka bardzo zrumieniła (prawie przypaliła), a po wystygnięciu była krucha jak chipsy.
- Cebulkę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj jak najdrobniej umiesz, pietruszkę posiekaj lub podrzyj palcami. Ogórka pokrój w kostkę ok. 1 cm. Kostka ma być nieduża, ale wyczuwalna w trakcie jedzenia.
- Do naczynia wrzuć ziemniaki, cebulę, ogórka, czosnek i pietruszkę. Rozkrusz do naczynia palcami szynkę, dodaj majonez, odrobinę pieprzu i dobrze wymieszaj. Posmakuj, w razie potrzeby dopraw solą. Twoja sałatka ziemniaczana, czyli kartofellsalat jest już gotowa!