908
Masz ochotę na coś lekkiego i smacznego? A może będzie kolacja we dwoje i nie wiesz co podać? Sałatka ze szpinakiem, jajkiem i szynka z pewnością nada się na obydwie te okazje. Jest lekka, ma wyrazisty smak, a do tego jest niesamowicie prosta w przygotowaniu. Polecam ją całym sercem, bo sama mogłabym zajadać ją do każdego posiłku! Spodobał Ci się przepis i chcesz więcej takich na blogu? Koniecznie daj znać! Może jednak Ci nie zasmakowało? Czekam na Twoje uwagi!
Wersja do drukuIlość - 1 osoba
Składniki:
- porządna garść liści szpinaku
- 1 jajko
- plaster szynki szwarcwaldzkiej (może być też parmeńska, dojrzewająca itp.)
- pół małej czerwonej cebuli lub szalotki
- łyżeczka majonezu
- łyżeczka musztardy (najlepiej sarepska lub rosyjska)
- łyżeczka oliwy
Sposób wykonania:
- Szpinak umyj, oberwij listkom ogonki i rozłóż je na talerzu.
- Pokrój cebulkę w cieniutkie piórka, a szynkę w paseczki. Jajko obierz ze skorupki i przekrój wzdłuż na cztery części.
- Na szpinaku rozsyp cebulę, na tym rozłóż kawałki szynki, a na koniec umieść na samym wierzchu ćwiartki jajek.
- Do kubeczka przełóż majonez, musztardę i oliwę, całość dokładnie wymieszaj. Widelcem lub łyżeczką "pochlap" tym dressingiem sałatkę. Twoja sałatka ze szpinakiem, jajkiem i szynka jest już gotowa.
Pycha 🙂 Zapraszam serdecznie do udziału w konkursie na przepisy na sałatki 😀 https://cookpad.com/pl/konkursy/239-konkurs-przepisy-na-salatki
proste, smaczne czyli genialne 🙂
A żebyś wiedział! % minut i gotowe, a przez takie zestawienie składników masz białko, błonnik, witaminy, ale przede wszystkim pyszny smak! 😀