635
Chcę Ci dzisiaj podrzucić świetny pomysł na wykorzystanie w kuchni żółtego buraka, który smakuje prawie jak ten czerwony (ten jest słodszy), a nie brudzi tak wszystkiego dookoła. Druga sprawa to fakt, iż podałam przepis na sałatkę ze schabem, który przygotowuje się bezpośrednio w tym celu, ale jeśli zostały Ci kotlety z obiadu, to też śmiało możesz spróbować tej opcji - sałatka nie będzie już tak lekka, ale jedzenie się nie zmarnuje! Moja sałatka ze schabu i żółtego buraka sprawdzi się super zarówno jako coś na ząb w domu, jak i kolacja czy też lunchbox do pracy. Jednym słowem jest uniwersalna. Ja przygotowałam dwie porcje, jedną zjadłam na drugie śniadanie, a następną zjem na kolację. Spróbuj koniecznie i daj znać jak smakowało!
Wersja do drukuIlość - 2 osoby
Składniki:
- 200 g schabu
- średni żółty burak
- 2 garści kiełków lucerny (lub inne cienkie)
- garść liści urwanych z natki pietruszki
- odrobina oliwy
- kilka kropel soku z cytryny
- sól
- świeżo mielony pieprz
- opcjonalnie kilka orzechów (ja miałam migdały)
Sposób wykonania:
- Najpierw ugotuj buraka, normalnie, jak tego czerwonego, po czym odłóż aby przestygł. W międzyczasie zajmij się schabem. Przekrój go na dwa kotlety, każdy nasmaruj oliwą, posyp solą i usmaż na rozgrzanej patelni grillowej (lub zwykłej nieprzywierającej). Odłóż mięso, aby odpoczęło.
- Obierz buraka, przekrój na pół i każdą połówkę pokrój na cienkie plastry. Kotlety ze schabu pokrój na cienkie paski. Na talerzu układaj naprzemiennie plastry z połowy buraka, paski schabu z jednego kotleta i posypuj odrobiną kiełków. Na koniec polej wszystko odrobiną oliwy, soku z cytryny, oprósz pieprzem. Całość udekoruj rwanymi listkami pietruszki, opcjonalnie możesz też posypać siekanymi orzechami. Twoja sałatka ze schabu i żółtych buraków jest już gotowa!