2,1K
Dzisiejszy przepis zatytułowałam "sałatka z tuńczykiem i jajkiem a'la nicejska". Dlaczego nie napisałam po prostu "sałatka nicejska"? Ponieważ przepis nie uwzględnia fasolki szparagowej i oliwek, a z tego, co wiem, wchodzą w skład sałatki nicejskiej właśnie. Gdy publikuję ten wpis fasolka szparagowa jest dostępna od ręki, ale chciałabym, abyś mógł zrobić sobie taką sałatkę niezależnie od sezonu, a z mrożonką smakowałoby słabo... Oliwek nie dodałam, gdyż nie każdy je lubi, a chciałabym jednak jak najwięcej osób zachęcić do przyrządzania takich smacznych, pożywnych, a przy okazji pięknych sałatek! Dlatego uprościłam jak się dało, zachowując przy tym klimat, bo połączenie jajka i tuńczyka robi robotę!
Wersja do drukuIlość - 1 osoba
Składniki:
- pół puszki tuńczyka w kawałkach w oleju (puszka 170 g z zalewą)
- 2 jajka ugotowane na twardo
- pół główki małej sałaty rzymskiej
- 5 pomidorków koktajlowych
- pół małej (czerwonej cebuli)
- odrobina oliwy
- kilka kropel soku z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Sałatę pokrój w paski i rozłóż na talerzu. Na niej ułóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Następnie wyjmuj widelcem kawałki tuńczyka z puszki i rozkładaj na sałacie. Nie powinny być ani za duże, ani za małe.
- Zdejmij skorupkę z jajek, przekrój je na pół, potem wzdłuż jeszcze raz na pół i takie ćwiartki rozłóż ładnie na pozostałych składnikach.
- Połówkę cebuli pokrój w bardzo cienkie piórka. Pamiętaj, aby odciąć korzonek, żeby warstwy od siebie odchodziły. Rozsyp palcami piórka na całej sałatce tak, aby każda warstwa była osobno.
- Całość polej oliwą, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą szczyptą soli i pieprzu. Twoja sałatka z tuńczykiem i jajkiem a'la nicejska jest już gotowa!