sałatka z pora, jabłka i kiszonego ogórka
Dzisiaj przychodzę do Ciebie z przepisem na prostą, ale niecodzienną sałatkę. Jest to sałatka z pora, jabłka i kiszonego ogórka. Prosta, bo ma niewiele składników i nie trzeba nic gotować, a mimo wszystko nie widuję jej zbyt często na naszych stołach. Świetnie się nada jako dodatek do obiadów, ale możesz ją też zjeść samodzielnie. W takiej sytuacji proponuję przygotować sobie jakieś grzanki, bo może być dla Ciebie zbyt intensywna w smaku w wersji solo. Jeśli chcesz załagodzić intensywność sałatki, możesz w przepisie wykorzystać też zieloną część liści, ale muszą być bardzo ładne. Pamiętaj, aby do tej sałatki wybrać świeżego pora, bo musi być jędrny i chrupiący, wtedy jest najlepszy efekt!
sałatka z pora, jabłka i kiszonego ogórka
Wersja do druku
Ilość 2 -3 osoby

Składniki:

  • biała część pora (z jednego dużego lub 2 małych, jeśli masz ładne liście, to też możesz dodać, ale wtedy ogranicz się do 1 pora)
  • 1 jabłko
  • 2 większe lub 3 mniejsze ogórki kiszone
  • łyżka majonezu (ewentualnie można dać więcej)
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  • Najpierw pokrój pora. Zdejmij z niego pierwszą warstwę, jeśli kolejna jest brzydka, to kolejną też. Por musi być dokładnie wyczyszczony, więc sprawdź, czy przy myciu pozbyłeś się też ziemi i piasku, które czasem zbierają się w białej części blisko liści. Przekrój pora wzdłuż na pół, po czym pokrój go w cienkie piórka. Wsyp je do miski rozdzielając palcami.
  • Ogórka przekrój wzdłuż na pół, potem jeszcze raz na pół. Tak powstałe ćwiartki pokrój na kawałki o grubości ok. 0,5 cm. po czym dodaj do pora.
  • Jabłko pokrój w ósemki (na pół, jeszcze raz na pół i każdą część na pół), wytnij gniazda nasienne i pokrój w średnią kostkę. Dodaj kawałki jabłka do pora i ogórka.
  • Do składników w misce dodaj majonez, odrobinę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj, posmakuj i ewentualnie dopraw. Twoja sałatka z pora, jabłka i kiszonego ogórka jest już gotowa!

Podobne wpisy