2,K
Sałatka z łososiem, papryką i ogórkiem to moja propozycja na lekki lunch lub kolację. Oczywiście jeśli chcesz, to możesz ją sobie zrobić na dowolny posiłek, ale wbrew pozorom to całkiem spora porcja kalorii (ok .355 kcal w całości). Ja zjadłam sama wszystko w ramach obiadu, układałam składniki na talerzu. Jeśli chcesz, możesz wymieszać łososia z warzywami i przyprawami w misce i podać jako przekąskę lub sałatkę do obiadu – pełna dowolność.Pamiętaj, że łosoś to tłusta ryba, stąd taka, a nie inna kaloryczność. Plus jednak jest taki, że ma zdrowe tłuszcze (tak samo, jak śledź czy makrela). Pewnie zwykle dajesz do sałatki łososia w wersji wędzonej? Dla mnie ta forma jest bardzo intensywna, więc lubię czasem po prostu filet smażony bez tłuszczu. Może cię zdziwić, że proponuję takie proste rozwiązania, ale postawiłam na lekkość, świeżość i prostotę. Nie ma sensu wrzucać do sałatek wszystkiego, co się nawinie, bo od nadmiaru łatwo zgubić smaki poszczególnych składników.A właśnie, jak już jesteśmy przy smaku… Wypróbuj przepis, a jak ci zasmakuje, to podrzuć link do przepisu znajomym! Mi będzie bardzo miło, że mi pomagasz, a oni się ucieszą, że dbasz o ich kubki smakowe 😉 To co, bierzemy się do roboty?
Wersja do drukuIlość – 1 -2 porcje (jedna lunchowa lub dwie na „przegryzkę”)
Ilość kalorii – 355 kcal
UWAGA: podane wartości odżywcze są orientacyjne i podane dla całości; jeśli dzielisz sałatkę na dwie porcje, to wartości także musisz podzielić przez dwa
Makro: białka 12,6 g, tłuszcze 24,8 g, węglowodany 21,4 g
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 100 g filetu z łososia (może być ze skórą)
- 50 g sałaty rzymskiej (5 średnich listków)
- 80 g czerwonej papryki (1/2 średniej sztuki)
- 80 g świeżego ogórka wężowego (1/2 średniej sztuki)
- 25 g czerwonej cebuli (1/4 średniej sztuki)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz (najlepiej prosto z młynka)
Sposób wykonania:
- Sałatkę z łososia, papryki i ogórka zacznij przygotowywać od ryby. Rozgrzej suchą patelnię, taką, która nie przywiera. Super będzie grillowa, ale zwykła też się nada. "Usmaż" na niej 100 g łososia bez tłuszczu. Jeśli masz filet ze skórą, to najpierw połóż skórą do dołu. Gdy ryba się zetnie do 1/3 swojej wysokości obróć ją na drugą stronę. Ja zazwyczaj z drugiej strony podgrzewam także, aż się zetnie do 1/3 wysokości i odkładam, aby sobie spokojnie doszła. Jeśli jednak masz obawy, to przysmaż także po bokach i odłóż łososia na bok, aby odpoczął, a przy okazji się przestudził.
- Teraz zajmij się sałatą. Przygotuj talerz lub miskę (sałatę możesz ułożyć warstwowo lub wymieszać, jak wolisz). Pokrój lub podrzyj 50 g sałaty rzymskiej. Podczas krojenia liście mogą ściemnieć (w miejscu, gdzie sałata została przekrojona) i nabrać goryczy, więc teoretycznie lepiej drzeć. W praktyce ja czasem kroję, czasem drę. Kawałki sałaty ułóż na talerzu (jeśli robisz sałatkę warstwowo) lub wrzuć do miski (będzie się w niej łatwiej mieszać).
- Teraz przygotuj paprykę, ogórka i cebulę. 80 g papryki pokrój w niezbyt długie paski. 80 g ogórka pokrój w półksiężyce o grubości ok. 5 mm. Możesz najpierw pokroić ogórka w talarki, a potem przekroić je na pół, albo zrobić to szybciej – przekroić ogórka wzdłuż na pół, a potem pokroić w kawałki. To, czy go obierzesz, czy tylko umyjesz to też twój wybór. 25 g czerwonej cebuli pokrój w cienkie piórka i rozdziel je palcami. Pamiętaj, aby obciąć korzonek, bo bez tego piórka się nie rozdzielą (o ile nie kroisz cebuli w poprzek).
- Rozłóż warzywa na sałacie. Na sam wierzch połóż wcześniej usmażonego bez tłuszczu łososia. Weź do ręki filet i rozdzielaj kawałki palcami. Ryba sama powinna się rozdzielać w płatki.
- No i ostatnia sprawa, czyli wykończenie sałatki. Najpierw oprósz ją solą i pieprzem, najlepiej prosto z młynka. Następnie skrop ją łyżką soku z cytryny i polej na koniec łyżką oliwy. Jeśli chcesz, wymieszaj składniki.
- Twoja sałatka z łososiem, papryką i ogórkiem jest już gotowa! Zgodzisz się ze mną, że poszło raz dwa? Jak nie, to napisz mi w komentarzu ile czasu zajęło ci przygotowanie, może będę w stanie podpowiedzieć co można zrobić szybciej 😉 Smacznego!
Pycha! Łososia grillowanego albo pieczonego w piekarniku uwielbiam 🙂 Jeśli już odpalam piekarnik, to robię też do niego pieczone warzywa. A jeśli podaję go w sałatce-to tak jak u Ciebie-mniej znaczy więcej 🙂
A to muszę Cię kiedyś podpytać o przepisy, bo ja bardzo, bardzo rzadko piekę łososia 🙂 Teraz to pewnie też bym najpierw wstawiła młode ziemniaczki, żeby się upiekły, a potem łososia z jakimiś warzywkami, żeby jak najbardziej wykorzystać odpalenie piekarnika… Ale prawda taka, że zwykle wrzucam łososia na patelnię grillową albo zwykłą, bo szybko (stąd też pomysł na tę sałatkę 😉 )
Mam dystans do łososia i kupuję albo jurajskiego albo z oznaczeniem MSC…Twoja sałatka może być pełnym posiłkiem. Jest pysznie kolorowa!
No z tym łososiem to faktycznie ludzie mogą się już czuć zdezorientowani. Najpierw mówili, że bardzo zdrowy, ale najlepiej dziki, bo hodowlany nie wiadomo co dostaje do jedzenia itp. Teraz znowu mówią, że wody są zanieczyszczone, że metale ciężkie, to lepiej jednak ten hodowlany. I bądź tu mądry…
Od czasu do czasu dobrze jest zjeść coś z rybką 🙂
Chociaż z łososiem to rzadko jadam…
Wiadomo, to wbrew pozorom specyficzna w smaku ryba i nie każdy lubi 😉 A niektórzy jej też nie kupują, bo po prostu droga, choć kurcze, u nas, w kraju z dostępem do morza te ryby to kosztują całkiem sporo…
Uwielbiam sałatki z łososiem 😁
Cieszę się Marta, że trafiłam w Twoje smaki! 😉
Sałatki uwielbiam i bardzo często robię sobie na kolację czy lunch do pracy. A jeszcze z łososiem, to już w ogóle bajka. Niewyszukana i prosta sałatka, ale jakże pyszna. Takie lubię najbardziej
A to widzę, że byśmy się w kuchni dogadały, przynajmniej przy sałatkach, bo u mnie to tylko takie niewyszukane i proste, bo też tak lubię najbardziej! 😉 Myslę, że nie ma nic gorszego, jak wrzucić do michy pierdylion składników, najlepiej jeszcze zalać to jakimś majonezem zmieszanym z jogurtem i śmietaną, doprawić curry i wędzoną papryką, a potem czuć w smaku wszystko i nic 😀