Składniki:
- 100 g filetu z łososia (może być ze skórą)
- 50 g sałaty rzymskiej (5 średnich listków)
- 80 g czerwonej papryki (1/2 średniej sztuki)
- 80 g świeżego ogórka wężowego (1/2 średniej sztuki)
- 25 g czerwonej cebuli (1/4 średniej sztuki)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz (najlepiej prosto z młynka)
Sposób wykonania:
- Sałatkę z łososia, papryki i ogórka zacznij przygotowywać od ryby. Rozgrzej suchą patelnię, taką, która nie przywiera. Super będzie grillowa, ale zwykła też się nada. "Usmaż" na niej 100 g łososia bez tłuszczu. Jeśli masz filet ze skórą, to najpierw połóż skórą do dołu. Gdy ryba się zetnie do 1/3 swojej wysokości obróć ją na drugą stronę. Ja zazwyczaj z drugiej strony podgrzewam także, aż się zetnie do 1/3 wysokości i odkładam, aby sobie spokojnie doszła. Jeśli jednak masz obawy, to przysmaż także po bokach i odłóż łososia na bok, aby odpoczął, a przy okazji się przestudził.
- Teraz zajmij się sałatą. Przygotuj talerz lub miskę (sałatę możesz ułożyć warstwowo lub wymieszać, jak wolisz). Pokrój lub podrzyj 50 g sałaty rzymskiej. Podczas krojenia liście mogą ściemnieć (w miejscu, gdzie sałata została przekrojona) i nabrać goryczy, więc teoretycznie lepiej drzeć. W praktyce ja czasem kroję, czasem drę. Kawałki sałaty ułóż na talerzu (jeśli robisz sałatkę warstwowo) lub wrzuć do miski (będzie się w niej łatwiej mieszać).
- Teraz przygotuj paprykę, ogórka i cebulę. 80 g papryki pokrój w niezbyt długie paski. 80 g ogórka pokrój w półksiężyce o grubości ok. 5 mm. Możesz najpierw pokroić ogórka w talarki, a potem przekroić je na pół, albo zrobić to szybciej – przekroić ogórka wzdłuż na pół, a potem pokroić w kawałki. To, czy go obierzesz, czy tylko umyjesz to też twój wybór. 25 g czerwonej cebuli pokrój w cienkie piórka i rozdziel je palcami. Pamiętaj, aby obciąć korzonek, bo bez tego piórka się nie rozdzielą (o ile nie kroisz cebuli w poprzek).
- Rozłóż warzywa na sałacie. Na sam wierzch połóż wcześniej usmażonego bez tłuszczu łososia. Weź do ręki filet i rozdzielaj kawałki palcami. Ryba sama powinna się rozdzielać w płatki.
- No i ostatnia sprawa, czyli wykończenie sałatki. Najpierw oprósz ją solą i pieprzem, najlepiej prosto z młynka. Następnie skrop ją łyżką soku z cytryny i polej na koniec łyżką oliwy. Jeśli chcesz, wymieszaj składniki.
- Twoja sałatka z łososiem, papryką i ogórkiem jest już gotowa! Zgodzisz się ze mną, że poszło raz dwa? Jak nie, to napisz mi w komentarzu ile czasu zajęło ci przygotowanie, może będę w stanie podpowiedzieć co można zrobić szybciej 😉 Smacznego!