676
Lubisz sałatki? To świetnie się składa, bo mam przepis na taką, która jest prosta, pyszna i zdrowa, a do tego niebanalna! Delikatne w smaku mięso kurczaka, orzechowa rukola, kwaskowate pomidory i słodkie nasiona granatu to genialne połączenie, które powoduje, że sałatka jest bardziej wykwintna. Ponadto sałatka jest lekka, ale bogata w smaki i przepięknie prezentuje się na talerzu!
Wersja do drukuIlość - 1 osoba
Składniki:
- pół piersi kurczaka
- 2 garści rukoli
- 1/3 szklanki nasion granatu
- 5-6 pomidorków koktajlowych
- odrobina oliwy
- kilka kropel soku z cytryny
- sól
Sposób wykonania:
- Podziel pół piersi kurczaka na 2 pasy. Nasmaruj je odrobiną oliwy, posyp solą, po czym usmaż z dwóch stron na rumiano na suchej patelni (zwykłej lub grillowej). Jeśli masz patelnię w dobrym stanie, to kurczak nie powinien przywrzeć. W tym właśnie celu jest nasmarowany oliwą. Gdy już mięso będzie gotowe, odłóż je na talerz lub deskę, aby odpoczęło, po czym pokrój na mniejsze kawałki.
- Pomidorki przekrój na połówki. Na talerzu rozłóż równomiernie rukolę, na niej pomidorki i kawałki kurczaka.
- Tak przygotowaną sałatkę posyp nasionami granatu, polej odrobiną oliwy i soku z cytryny.