409
Za oknem przeplata się polska złota jesień na zmianę z zimą, zatem trzeba rozgrzać oczy jedzeniem. Zapraszam więc dziś na coś w kolorze pomarańczowym. Moją propozycją jest bardzo prosta sałatka z kurczaka, marchewki i mandarynek, która świetnie się nada do pracy. Prosta w wykonaniu, ale przede wszystkim lekka. Kawałki kurczaka sprawiają, że sałatka jest lekka, a mandarynki dają jej fajnego kopa. Do tego wszystkiego chrupiąca marchewka i zdrowa oliwa, nic, tylko szamać!
Wersja do drukuIlość - 1 osoba
Składniki:
- pół piersi kurczaka
- średnia marchewka
- 2 mandarynki
- odrobina oliwy
- szczypta soli
- chilli z młynka lub pieprz
Sposób wykonania:
- Pół piersi kurczaka przekrój wzdłuż dzieląc na dwa pasy. Posyp mięso solą i chilli/pieprzem, po czym usmaż bez tłuszczu na patelni grillowej na złoto. Odłóż na bok, aby mięso odpoczęło.
- Obierz marchewkę, pokrój w cienkie słupki. Mandarynki obierz i oczyść jak najbardziej z białych elementów, które zostają po ściągnięciu skórki.
- Do miski wrzuć marchew, rozdzielone cząstki mandarynek, kurczaka pokój w mniejsze kawałki i dorzuć do reszty składników. Posyp wszystko szczyptą soli, polej odrobiną oliwy i wymieszaj. Twoja sałatka z kurczaka, marchewki i mandarynek jest już gotowa.