Sałatka z krewetkami

7 lutego 2017opycha.pl

Krewetki... temat od zawsze kontrowersyjny. Na szczęście jesteśmy z każdym dniem bardziej otwarci na kuchnie innych krajów, zatem z owocami morza też już się trochę oswoiliśmy. Ja dziś proponuję sałatkę z krewetkami. Użyłam takich totalnie w całości, z głowami i pancerzykami, ale nie jest to absolutnie konieczne. Doskonale rozumiem, że takie "demontowanie" jedzenia na talerzu może być nieco upierdliwe... W każdym razie taka sałatka z krewetkami raz na jakiś czas z pewnością jest warta przygotowania!

SAŁATKA Z KREWETKAMI

SAŁATKA Z KREWETKAMI

Ilość porcji: 1 osoba

Stopień trudności: proste

Składniki

  • garść lub dwie krewetek
  • spora garść pokrojonej drobno kapusty pekińskiej
  • pół średniej marchewki (ja miałam fioletową)
  • pół małej cebulki (ja miałam czerwoną)
  • pół niedużej zielonej papryki
  • odrobina skórki startej z cytryny
  • łyżka majonezu
  • 2 łyżki dobrego keczupu
  • odrobina oleju kokosowego/oliwy/masła

Sposób przygotowania

  1. Krewetki podsmaż na odrobinie tłuszczu (jeden z listy składników).
  2. Marchewkę pokrój w cienkie plasterki, cebulę w piórka, a paprykę w paski. Wrzuć do miski wszystkie warzywa i wymieszaj.
  3. Zrób dressing - w kubeczku wymieszaj dokładnie keczup, majonez i skórkę z cytryny.
  4. Teraz decyzja należy do Ciebie, możesz wymieszać w misce warzywa z krewetkami i dresingiem lub ułożyć warzywa na talerzu, polać je dresingiem i na koniec ułożyć krewetki.
Życzę smacznego - Ania
https://opycha.pl/salatka-z-krewetkami/

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post

Privacy Preference Center

Advertising

Analytics

Other