2,6K
Próbowałeś już robić sałatki z kaszy gryczanej? Niby zwykła kasza, tylko podana na zimno, ale jeśli dodasz odpowiednią ilość warzyw, to poczujesz sałatkowy klimat! Ja tym razem proponuję sałatkę z kaszy gryczanej palonej w stylu meksykańskim. Fasola, kukurydza, papryka to właśnie te składniki, które nadają całości lekko meksykański klimat. Zamiast tradycyjnego majonezu keczup z sokiem z cytryny i wędzoną papryką. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkręcić swoją sałatkę, możesz do niej dodać drobno posiekaną papryczkę chilli!
Wersja do drukuIlość - 4 osoby
Składniki:
- 200 g suchej kaszy gryczanej palonej
- puszka fasoli czarnej lub czerwonej (240 g po odsączeniu)
- mała puszka kukurydzy (140 g po odsączeniu)
- średnia cebula (najlepiej czerwona)
- 1 papryka
- 15 pomidorków cherry
- duży ząbek czosnku
- pół małego pęczka pietruszki
- 5 łyżek dobrego keczupu
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki mielonej papryki wędzonej (może być ostra)
- sól
- woda do gotowania kaszy
Sposób wykonania:
- Ugotuj kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu, tylko uważaj,żeby jej nie rozgotować.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, paprykę w cienkie, niezbyt długie paski. Pomidorki cherry pokrój na połówki lub ćwiartki. Pietruszkę i czosnek drobno posiekaj.
- Do miski przesyp wystudzoną kaszę, dodaj pokrojone warzywa, czosnek i pietruszkę. Kukurydzę i fasolę odsącz z zalewy, fasolę koniecznie przepłucz zimną wodą, po czym dodaj oba składniki do kaszy.
- Dodaj keczup,mieloną paprykę, całość polej sokiem z cytryny i wszystko dokładnie wymieszaj. Posmakuj, po czym dopraw solą. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj, posmakuj i ewentualnie dopraw. Odstaw na jakiś czas do lodówki, aby się wszystko "przegryzło". Twoja sałatka z kaszy gryczanej w stylu meksykańskim jest już gotowa!