711
Pamiętasz jak pisałam o podrobach, czyli piątej ćwiartce, jako o sposobie na tanią, ale wykwintną kuchnię? Jeśli chcesz kontynuować przygodę, to zgarniaj najnowszy przepis. Sałatka z kaczych wątróbek i jabłka brzmi wykwintnie, ale jest bardzo prosta w przygotowaniu. Ja nie szukałam specjalnie wątróbek, wykorzystałam okazję, że akurat były w sklepie i Tobie radzę to samo. Do tego liście szpinaku i botwinki, które kupisz w markecie na dziale z sałatami, kawałek jabłuszka i można czarować! Przygotuj, posmakuj i pochwal się jak wyszło!
Wersja do drukuIlość - 1 osoba
Składniki:
- 2 kacze wątróbki
- pół jabłka
- 2 garści mieszanki młodych liści szpinaku i botwinki (mogą być z rukolą, do kupienia w paczce jako mix)
- odrobina posiekanej/podartej natki pietruszki
- odrobina oliwy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Oczyść wątróbki z niechcianych elementów (żyłek itp). Na patelnię wlej odrobinę oliwy i smaż wątróbki z obu stron na rumiano, po czym odłóż na bok, aby odpoczęły.
- Do miski lub na talerz wsyp liście szpinaku i botwinki. Połówkę jabłka pokrój w niezbyt grube półksiężyce i potem jeszcze raz na pół. Wątróbkę pokrój w paski.
- Układaj na liściach naprzemiennie kawałki jabłka i wątróbki, po czym polej odrobiną oliwy, posyp solą i pieprzem. Jeśli masz ochotę, możesz wszystko wymieszać, aby przypraw się równomiernie rozprowadziły. Na koniec posyp wszystko natką pietruszki. Twoja sałatka z kaczych wątróbek i jabłka jest już gotowa!
Przyznam, że kaczych wątróbek jeszcze nie jadłam. A wątróbki jestem wielką fanką 🙂
Sałatka musi być pyszna 🙂
Jakiejś gigantycznej różnicy nie ma, ale jeśli masz doświadczenie z wątróbką, to wyczujesz z pewnością subtelną różnicę. Nawet nie do końca umiem opisać czy ten smak jest bardziej delikatny, czy bardziej wyrazisty… Sama jadłam pierwszy raz i jestem zachwycona 🙂