sałatka z grillowanym łososiem i awokado

Za oknem śnieg, a Ciebie bierze na grillowe wspomnienia? Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je sobie nieco odświeżyć! Wystarczy dobra patelnia grillowa i można wyczarować coś pysznego. Moja propozycja to sałatka z grillowanym łososiem i awokado - nie tylko lekka i smaczna, ale też pełna zdrowia! Polecam szczególnie w przypadku, jeśli jeszcze nie porzuciłeś noworocznych postanowień o gubieniu wagi i zdrowym odżywianiu 😉 Spróbuj, posmakuj, daj znać jak wyszło!

Sałatka z grillowanym łososiem i awokado

Ilość: 1 osoba

Poziom trudności: proste

Składniki:

  • ok. 100 g fileta z łososia
  • pół średnio dojrzałego awokado
  • pół żółtej lub pomarańczowej papryki
  • garść liści szpinaku
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • trochę siekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie pestki dyni, czarny sezam

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzej patelnię grillową. Pokrój awokado i paprykę w średniej grubości paski. Na patelni ułóż łososia, posyp go szczyptą soli. Obok połóż kawałki awokado i papryki. Gdy składniki będą miały pod spodem specyficzne "ślady grillowania", przełóż je na drugą stronę. Gdy zgrillują się z obu stron, zdejmij je z patelni.
  2. Oberwij ogonki od liści szpinaku, wsadź go do miski. Dorzuć do niego awokado i paprykę, polej oliwą, skrop sokiem z cytryny i posyp odrobiną soli i pieprzu. Wymieszaj.
  3. Na wierzchu rozłóż rwane palcami kawałki łososia, posyp całość szczypiorkiem (opcjonalnie jeszcze pestkami dyni i sezamem). Twoja sałatka z grillowanym łososiem i awokado jest już gotowa!

Podobne wpisy