643
Za oknem śnieg, a Ciebie bierze na grillowe wspomnienia? Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je sobie nieco odświeżyć! Wystarczy dobra patelnia grillowa i można wyczarować coś pysznego. Moja propozycja to sałatka z grillowanym łososiem i awokado - nie tylko lekka i smaczna, ale też pełna zdrowia! Polecam szczególnie w przypadku, jeśli jeszcze nie porzuciłeś noworocznych postanowień o gubieniu wagi i zdrowym odżywianiu 😉 Spróbuj, posmakuj, daj znać jak wyszło!
Wersja do drukuIlość - 1 osoba
Składniki:
- ok. 100 g fileta z łososia
- pół średnio dojrzałego awokado
- pół żółtej lub pomarańczowej papryki
- garść liści szpinaku
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka soku z cytryny
- trochę siekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
- opcjonalnie pestki dyni (czarny sezam)
Sposób wykonania:
- Rozgrzej patelnię grillową. Pokrój awokado i paprykę w średniej grubości paski. Na patelni ułóż łososia, posyp go szczyptą soli. Obok połóż kawałki awokado i papryki. Gdy składniki będą miały pod spodem specyficzne "ślady grillowania", przełóż je na drugą stronę. Gdy zgrillują się z obu stron, zdejmij je z patelni.
- Oberwij ogonki od liści szpinaku, wsadź go do miski. Dorzuć do niego awokado i paprykę, polej oliwą, skrop sokiem z cytryny i posyp odrobiną soli i pieprzu. Wymieszaj.
- Na wierzchu rozłóż rwane palcami kawałki łososia, posyp całość szczypiorkiem (opcjonalnie jeszcze pestkami dyni i sezamem). Twoja sałatka z grillowanym łososiem i awokado jest już gotowa!