494
Lekarze, ministerstwa i dietetycy zalecają nam jak największe spożycie warzyw i umiarkowane owoców. Jednak gdy słyszycie, że trzeba zjeść kilka porcji warzyw dziennie, przy czym też nie należy się przejadać, to szlag Was trafia, bo nie wiecie jak te warzywa upchać w menu... Musicie jednak wiedzieć, że im większy warzywny posiłek, tym więcej zalecanych porcji w sobie zawiera. Mogłabym teraz poradzić Wam, żebyście drastycznie zmniejszyli spożycie mięsa na rzecz warzyw, jednak mam inną propozycję. Chciałabym Was zachęcić, abyście na jeden posiłek w ciągu dnia jedli sałatkę. Ja sama tak robię, najczęściej jest to drugie śniadanie, a czasem kolacja. Dlatego też dzisiaj proponuję coś warzywnego, a jest to sałatka z fetą i grzankami.
Wersja do drukuIlość - 1 osoba
Składniki:
- ok. 50 g sera feta
- kromka chleba (ja miałam razowy)
- spora garść liści szpinaku
- kilka żółtych pomidorków koktajlowych
- czerwony pomidor
- szczypiorek
- odrobina oliwy
- kilka kropel soku z cytryny
Sposób wykonania:
- Oderwij od liści szpinaku ogonki, przepłucz go wodą i osuszony rozłóż na talerzu.
- Pomidorki pokrój na połówki, a czerwonego pomidora pokrój w kawałki. Rozłóż je na szpinaku.
- Pokrusz fetę i posyp nią sałatkę. Polej całość odrobiną oliwy i skrop sokiem z cytryny.
- Pokrój pieczywo w kostkę ok. 1 cm, po czym podsmaż je na rumiano i posyp nimi sałatkę. Twoja sałatka z fetą i grzankami jest już gotowa!
mniam feta którą mogę wcinać jak jabłka, samą do tego szpinak i pomidor – bajkowe zestawienie – proste i fajne
a w tym wszystkim grzanki chrupią… 😀