1,2K
Sałatka z burakiem i pieczoną dynią to fajny pomysł na wykorzystanie warzyw, na które brakuje nam często pomysłu. Poza smakiem cieszy też oko! Pamiętaj, że im więcej kolorów na talerzu, tym większa różnorodność substancji odżywczych, które wrzucasz do brzuszka. Podpowiem jeszcze, że możesz zastąpić sos na bazie oliwy sosem czosnkowym, też będzie smakowało super!Myślę, że odpalanie piekarnika dla jednego buraka i 130 g dyni jest mało ekonomiczne. Ja zwykle ratuję się frytkownicą beztłuszczową. Buraki piekę z wyprzedzeniem, w większej ilości. Upieczenie dyni w airfryer zajmuje mi dosłownie kilka minut. Jeśli masz tylko piekarnik, wstaw jednocześnie kilka buraków, pozostała część dyni, jeśli używasz często pieczonej. Kawałki dyni w oliwie i ziołach dorzuć do piekarnika pod koniec pieczenia. Orzechy nerkowca zalewam zimną wodą wieczorem lub rano. Dzięki tym działaniom przygotowanie sałatki zajmuje mi dosłownie chwilę.Jeśli chodzi o orzechy nerkowca, ja użyłam połówek. Można je kupić w internecie w niższej cenie. Dzięki czemu nie tylko odetchnie twój budżet, ale też mniej żywności się zmarnuje. Takie połówki nerkowców raczej nie trafiają do paczek ze sklepowych półek. Szkoda je marnować, tym bardziej że nie tylko pozostawiają spory ślad węglowy, ale też ich pozyskiwanie jest obecnie mało etyczne. Polecam o tym poczytać i zastanowić się, czy naprawdę nie możesz zastąpić ich czymś innym. Ja korzystam obecnie z zapasu, który kupiłam dość dawno temu. Gdy się skończy, nie będę raczej zbyt często sięgać po ten składnik. Jeśli nie zależy ci na tym, aby sałatka była w pełni roślinna, możesz zastąpić orzechy pokruszoną fetą, też będzie super!Upieczony zapas dyni i buraków możesz wykorzystać na zupy krem, warzywne burgery, pasty do kanapek… Ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia! Jeśli zdecydujesz się np. na burgery i wyjdzie ich sporo, pamiętaj, że możesz je zamrozić. Zupy natomiast możesz zawekować i trzymać dość długo w lodówce.Spójrz, przy okazji przepisu na dobrą, prostą sałatkę z burakiem i pieczoną dynią podpowiedziałam ci też kilka przydatnych trików kulinarnych… 🙂 Pamiętaj, że dobre rozplanowanie prac w kuchni to nie tylko smaczne posiłki, ale też oszczędność czasu i pieniędzy!
Wersja do drukuIlość – 1 osoba
Ilość kalorii – 345 kcal
UWAGA: podane wartości odżywcze są orientacyjne, podane dla wersji podstawowej z orzechami nerkowca
Makro: białka 7,5 g, tłuszcze 24,2 g, węglowodany 27 g
Stopień trudności: proste
Składniki:
- 100 g buraka (1 nieduża sztuka, najlepiej podłużny, bo szybciej się gotuje i piecze)
- 130 g dyni piżmowej bez skóry (ok. 1/4 małej sztuki)
- 50 g mixu sałat (dobra duża garść, można zastąpić własnym mixem lub sałatą rzymską)
- 20 g orzechów nerkowca (1,5 łyżki, można zastąpić pokruszoną fetą)
- 15 g cebuli (1/4 niedużej sztuki, najlepiej czerwona)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego uniwersalnego (taki jak do smażenia)
- 1 łyżeczka suszonej bazylii lub oregano
- sól, pieprz
- wrzątek
sos do sałatki
- 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól/pieprz
Sposób wykonania:
- Sałatka z burakiem i pieczoną dynią jest bardzo prosta w przygotowaniu, warto jednak zachować odpowiednią kolejność działań, aby zaoszczędzić czas. Zacznij więc od przygotowania orzechów, buraków i dyni. Orzechy zalej wrzątkiem na pół godziny. Buraka zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz pół godziny. Możesz ewentualnie go ugotować, ale nie będzie już tak dobry. W tym czasie pokrój dynię w kostkę o szerokości ok. 1,5 cm, wymieszaj z łyżeczką oleju, suszoną bazylią lub oregano, odrobiną soli i pieprzu. Przełóż kawałki dyni na blaszkę, dorzuć do piekarnika i piecz kilka minut, aż się przyrumieni. Po tym czasie wyjmij ją z piekarnika. We wstępie podrzuciłam pomysł, jak ja robię orzechy, buraka i dynię, aby było szybciej i ekonomiczniej.
- Gdy orzechy się moczą, warzywa pieką, możesz pokroić cebulę w cienkie piórka (obetnij korzonek, aby warstwy się łatwo rozdzieliły). Przygotuj też sos. Wlej do małego słoiczka lub kubeczka 2 łyżki oliwy, łyżeczkę soku z cytryny, dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Całość dobrze wymieszaj. Ja zawsze używam małego słoiczka, bo mogę go po prostu zakręcić i mocno wstrząsać.
- Wyjmij buraka z piekarnika i odłóż do przestudzenia. Orzechy odcedź i upraż na suchej patelni. Obierz buraka i pokrój go w kostkę wielkości kawałków dyni. Na talerzu lub w misce wysyp mix sałat. Rozłóż na nim kawałki dyni, buraka i piórka cebuli. Rozsyp na wierzchu orzechy nerkowca.
- Na koniec polej całość wcześniej przygotowanym sosem z oliwy i soku z cytryny. Twoja sałatka z buraka i pieczonej dyni jest już gotowa! Prawda, że wygląda obłędnie?! Mam nadzieję, że instrukcje są na tyle jasne, że obyło się bez problemów, a sałatka smakowała równie dobrze, jak wyglądała!