2,9K
Sałatka z fetą i burakami - niby nic, a ma już wielu fanów! Wiem co piszę, bo przepis wisiał na blogu już jakiś czas temu, a teraz go aktualizuję i w międzyczasie ta propozycja zebrała dużo pochlebnych recenzji. No dobrze, ale co to właściwie za sałatka? Składniki proste - sałata rzymska, buraki (możesz kupić już ugotowane w markecie), ser feta i dressing na bazie natki pietruszki. Skład nie jest przypadkowy! Połączenie fety i buraka jest wręcz obłędne, natomiast pietruszka ma sporo witaminy C, dzięki czemu łatwiej przyswoisz żelazo z buraków. Do tego sok z cytryny i czosnek dla podkręcenia smaku i sałata, bo jest lekka, ale ma dużą objętość, przy czym dostarczy ci też np. wodę. To jak, muszę cię jeszcze dłużej namawiać? Bo uwierz mi, tę sałatkę mogę polecać bez końca!
Wersja do drukuIlość - 1 osoba
Składniki:
- 1 główka mini sałaty rzymskiej
- 1 ugotowany, średni burak (w markecie możesz kupić już ugotowane, pakowane próżniowo)
- kawałek sera feta (ilość wg uznania, ale powinno być nieco mniej niż buraka)
- garść migdałów lub płatków migdałowych (nie są niezbędne, bez nich też będzie spoko)
- ząbek czosnku
- garść siekanej natki pietruszki (mniej więcej czubata łyżka)
- 3-4 łyżki oliwy
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta soli
Sposób wykonania:
- Sałatka z fety i buraków jest bardzo prosta, więc nie spodziewaj się długich instrukcji. Zacznij od pokrojenia sałaty rzymskiej. Możesz oderwać pojedyncze liście, umyć, poukładać na sobie, przekroić wzdłuż na pół i pociąć w niezbyt grube paski. Możesz też przekroić całą główkę wzdłuż, potem każdą połówkę przekroić wzdłuż od korzenia do czubka i pokroić w paski, po czym wypłukać w misce z wodą. Polecam wrzucić sałatę do wody, najlepiej z kostkami lodu, dzięki czemu sałata aż do podania zachowa świeżość. Jeśli nie masz takiej możliwości, lub po prostu ci się nie chce, to możesz też odwrócić kolejność, najpierw przygotować resztę składników, a za sałatę wziąć się na końcu 😉
- Teraz przygotuj resztę składników do sałatki. Pokrój buraka w kostkę o boku ok. 1,5 cm. Fetę pokrój w paski o podobnej grubości i odłóż na bok. Przejdź do przygotowania dressingu, który podbije nie tylko smak naszej sałatki, ale przy okazji i wartość odżywczą!
- Posiekaj bardzo drobno czosnek, wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny, solą i siekaną pietruszką. Możesz to zrobić np. w kubeczku, ale ja polecam umieścić te składniki w małym słoiczku, zakręcić go i wstrząsać przez jakiś czas. Wbrew pozorom to łatwiejszy sposób, aby dobrze wymieszać składniki, a dressing złapie ładny, zielonkawy kolor od pietruszki.
- Twoja sałatka z fetą i burakami jest już prawie gotowa. Czas więc na ostatnie szlify! Ułóż na talerzu odcedzoną sałatę. Na niej połóż kawałki buraków. Następnie połam palcami paski fety tak, aby rozrzucić ser po całej sałatce. Polej sałatkę dressingiem.
- Teraz już naprawdę finisz! Rozgrzej suchą patelnię. Jeśli używasz migdałów w całości, to je trochę posiekaj, natomiast płatki migdałów zostaw tak, jak są. Niezależnie od tego, której formy migdałów używasz wsyp je na patelnię i dosłownie chwilkę podpraż. Posyp migdałami sałatkę. Migdały super się komponują z burakami i fetą!
- No, sałatka z fetą i burakami jest już gotowa, możesz zabierać się za konsumpcję 🙂 Mam jeszcze do ciebie małą prośbę! Jeśli sałatka ci zasmakuje (a dociera do mnie bardzo dużo pozytywnych opinii), podziel się tym przepisem ze znajomymi, najlepiej udostępniając link do przepisu na swoim Facebooku! Dla ciebie to niewiele, a mi to bardzo pomoże! 🙂 Tak, czy siak, miło mi też będzie, jeśli zostawisz komentarz - pamiętaj, że konstruktywna krytyka też jest mile widziana 😉
Ooooo….kolejna fajna sałatka 🙂 I super, bo mi ostatnio pomysłów sąłatkowych brakuje. A teraz zimą to zieleniny i warzywek przyda się trochę więcej zjeść 🙂
No ja przez moment się zastanawiałam, czy główka mini sałaty rzymskiej na 1 porcję to nie za wiele, ale nie! Jako że nie jest to sałatka np. do obiadu, tylko faktycznie taka „pełnoprawna”, to ta 1 główka się jak najbardziej sprawdzi. A jak tam u Was dostęp do buraków? Może to śmieszne pytanie, ale już nie raz wyszły u nas różnice w dostępności, na które bym nie wpadła, więc kto wie, może burak to też rarytas 😀
Haha, a wiesz, buraki można dostać w miarę bezproblemowo, i te już ugotowane (te łatwiej) i te surowe 😄Ugotowabe są popularniejsze, bo Brytyjczycy używają ich dość często do…. zgadnij do czego 🤔 Podpowiedź-w Polsce nigdy się z tum nie spotkałam 😊
Obstawiałabym brownie, ale to już jest w Polsce chyba dość popularne… Zatem strzelę od czapy – do kaszanki! 😀
Żeby oni znali kaszankę 😉 Znaczy mają coś podobnego, nazywa się to black pudding i jest podawane w ramach śniadania, tzw. english breakfast. Ale to nie to co nasza polska kaszanka. Natomiast buraków używają do kanapek 🙂 Jak pracowałam w kuchni i ktoś zamówił kanapkę z burakiem to za pierwszym razem miałam normalnie rebus.Ale że jak? Chleb, masło i burak w środku? Taaaak…. kuchnia brytyjska ma parę takich „kwiatków” 😉
yyy… ale to musi być całkiem dobre! 😀 Co prawda jak ja stosuję buraki na grzankach, to dorzucam jakiś bonus – feta (najlepiej!), rukola, orzechy… ech, no i się przez Ciebie rozmarzyłam! A black pudding miałam okazję spróbować, white pudding też – Stary w ubiegłe lato przywiózł zestaw fasola/black pudding/white pudding/kiełbaski (takie malutkie, tłuściutkie) – do tego jajo sadzone, kawałek chlebka i faktycznie mam spokój prawie do wieczora 😛
Ostatnio ciągnie mnie do sałatek – moje ciało chyba czuje już w powietrzy wiosnę 😉
Podoba mi się ta wiariacja na temat połączenia buraka, z fetą i migdałami. Jak tylko skończę mój detoks nabiałowy, to z chęcią wypróbuję i ucieszę moje kubki smakowe 😀
Niestety nie jestem w stanie doradzić zamiennika, tutaj feta jest niezbędna… Zatem trzymam kciuki, żeby detoks się nie dłużył! 😉
Jest naprawdę dobrze 🙂 Mamy dużo fajnych dań, a za serem, też trzeba czasem zatęsknić 😉
No pewnie, że jest masa bardzo smacznych propozycji! Sama przecież ostatnio jem troszkę bardziej roślinnie. Teraz w piekarniku dochodzą cebule faszerowane bakłażanem i pomidorami, na które przepis znalazłam w książce kucharskiej przywiezionej z Włoch. Musiałam troszkę zmodyfikować przepis, oby było smacznie… 😉
Pietruszka w dressingu … jeszcze nie próbowałam i jestem tego ciekawa. Zaleta sałatki? Ta prostota <3 Mam mieć miłego gościa niedługo, więc myślę, że cudnie się nam sprawdzi ta sałatka 🙂
Akurat ja to chętnie walę pietruchę do wszystkiego! 😀 Świeżej bazylii prawie nie używam, wolę pesto z pietruchy lub szpinaku. Koperku do ryby nie daję, bo mi pietruszka lepiej pasuje… przepraszam, ale znajdziesz ją jeszcze w duuużej ilości moich przepisów 😉 Mam nadzieję, że gościowi będzie smakowało tak, jak mi i tym osobom, które chwalą! 🙂
Pyszne połączenie 🙂
Tak, jedno z moich ulubionych! 😉