Sałatka z buraczkami, fetą i migdałami

23 sierpnia 2018opycha.pl

Jednym z moich ulubionych połączeń smakowych jest burak z serem feta. Ci, którzy wypróbowali mój przepis na grzanki z tymi właśnie składnikami wiedzą, o czym piszę 😉 Dzisiaj natomiast podrzucam pomysł jak wykorzystać to przepyszne połączenie w przypadku sałatki! Co by było jeszcze ciekawiej dorzuciłam migdały, a dla zdrowotności natkę pietruszki i cytrynę. Wszyscy wiedzą, że w burakach jest żelazo, ale nie wszyscy wiedzą, że w natce pietruszki jest sporo witaminy C, która ułatwia jego wchłanianie. Jeśli więc masz ochotę na coś prostego z efektem wow, co dodatkowo zrobi Ci dobrze na zdrówko, to gorąco polecam sałatkę z buraczkami, fetą i migdałami!

Sałatka z buraczkami, fetą i migdałami

Sałatka z buraczkami, fetą i migdałami

Ilość porcji: 1 osoba

Stopień trudności: proste

Składniki

  • 1 główka mini sałaty rzymskiej
  • 1 okrągły średni burak lub dwa nieduże podłużne
  • kawałek sera feta (ilość wg uznania, ale powinno być mniej niż buraka)
  • garść migdałów (ja miałam ze skórką)
  • ząbek czosnku
  • garść siekanej natki pietruszki
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Buraczki ugotuj do miękkości (w skórce) i poczekaj, aż ostygnie. Sałatę pokrój w dość drobne paski (ale bez przesady) i rozłóż na talerzu. Buraczki obierz i pokrój w średnie kawałki, ok. 1,2 cm, grubość ok. 0,5 cm i rozłóż je na sałacie. Na to wszystko rozkrusz kawałki fety.
  2. Posiekaj czosnek bardzo drobno, wymieszaj go z oliwą, sokiem z cytryny, natką pietruszki i szczyptą soli. Ja wszystkie te składniki zamknęłam w małym słoiczku i energicznie potrząsałam.
  3. Podpraż migdały na suchej patelni, posiekaj (ale nie przesadnie drobno). Polej sałatkę dresingiem z oliwy, posyp migdałami. Twoja sałatka z buraczkami, fetą i migdałami jest już gotowa!
Życzę smacznego - Ania
https://opycha.pl/salatka-z-buraczkami-feta-i-migdalami/

Poprzedni post Kolejny post