Sałatka z arbuzem i serem feta

Dzisiaj mam propozycję dla fanów połączenia smaków słonych i słodkich. Sałatka z arbuzem i serem feta to dobra opcja szczególnie na ciepłe dni. Jest lekka, nie wymaga dużo pracy, a arbuz świetnie nas nawodni. Także z racji jego wilgotności pozwoliłam sobie zrezygnować z oliwy czy soku z cytryny. Jeśli nie jesteś pewien, czy to połączenie smaków przypadnie Ci do gustu, proponuję na początek przygotować porcję z połowy podanych ilości składników. Jeśli Ci się spodoba, to nie problem zrobić sobie więcej!

Sałatka z arbuzem i serem feta

Ilość: 1 osoba

Poziom trudności: proste

Składniki:

  • mała główka sałaty rzymskiej
  • 1/6 małego arbuza (wielkość ok. 2 pięści)
  • pół kostki sera feta (prawdziwej, nie typu "favita")

Sposób wykonania:

  1. Sałatę pokrój w niezbyt długie paski. Najlepiej skrój połowę główki, po czym jeszcze odrobinę przesiekaj i wsyp do miski.
  2. Pokrój arbuza w nieduże kawałki, pozbywając się przy okazji pestek. Porozrzucaj go na sałacie.
  3. Ser feta także pokrój w niedużą kostkę, rozłóż go na reszcie składników. Jeśli chcesz, możesz wszystko delikatnie przemieszać.
  4. Twoja sałatka z arbuzem i serem feta jest już gotowa. Proste, prawda?!

Podobne wpisy