826
Dzisiaj mam propozycję dla fanów połączenia smaków słonych i słodkich. Sałatka z arbuzem i serem feta to dobra opcja szczególnie na ciepłe dni. Jest lekka, nie wymaga dużo pracy, a arbuz świetnie nas nawodni. Także z racji jego wilgotności pozwoliłam sobie zrezygnować z oliwy czy soku z cytryny. Jeśli nie jesteś pewien, czy to połączenie smaków przypadnie Ci do gustu, proponuję na początek przygotować porcję z połowy podanych ilości składników. Jeśli Ci się spodoba, to nie problem zrobić sobie więcej!
Wersja do drukuIlość - 1 osoba
Składniki:
- mała główka sałaty rzymskiej
- 1/6 małego arbuza (wielkość ok. 2 pięści)
- pół kostki sera feta (prawdziwej, nie typu "favita")
Sposób wykonania:
- Sałatę pokrój w niezbyt długie paski. Najlepiej skrój połowę główki, po czym jeszcze odrobinę przesiekaj i wsyp do miski.
- Pokrój arbuza w nieduże kawałki, pozbywając się przy okazji pestek. Porozrzucaj go na sałacie.
- Ser feta także pokrój w niedużą kostkę, rozłóż go na reszcie składników. Jeśli chcesz, możesz wszystko delikatnie przemieszać.
- Twoja sałatka z arbuzem i serem feta jest już gotowa. Proste, prawda?!
Połączenie arbuza z fetą? Czemu nie 😀
Kiedyś zrobiłam jakąś potrawkę z melona na słono, tylko niestety to było dawno i już nie pamiętam jak… a feta z arbuzem super też wyszła, polecam! 😀
To sobie przypomnij i zrób przepis 😀