1,4K
Dzisiaj chcę Ci podrzucić przepis na sałatkę ryżową. Nie jest to jakaś super nowość, ale nadal nie wszyscy ją znają, a niektórzy znają, tylko nie wiedzą jak ją zrobić. Mowa o sałatce ryżowej z kurczakiem, ananasem i kukurydzą. Jest dobrym sposobem na wykorzystanie ryżu, gdy za dużo nagotujesz (choć w tym przepisie jest go tak dużo, że nie wiem ile byś go musiał wcześniej naprodukować 😉 ), ale też praktyczną propozycją na pudełko do pracy czy coś szybkiego na ząb, gdy najdzie Cię mały głód. Sałatka, którą Ci proponuję jest podawana na zimno, więc możesz ją trzymać w lodówce, nie musisz zjadać całej od razu. Jest to świetna propozycja szczególnie dla tych, którzy lubią sobie przygotować jedzenie na zapas!
Wersja do drukuIlość - 4 osoby
Składniki:
- 300 g suchego ryżu
- 500 g piersi kurczaka
- duża lub 2 małe cebule
- 340 g ananasa z puszki (po odsączeniu)
- 280 g kukurydzy z puszki (po odsączeniu)
- 3 łyżki majonezu
- łyżka curry w proszku
- 3 łyżki oliwy
- odrobina oliwy lub oleju do usmażenia kurczaka
- sól
- pieprz
- woda do ugotowania ryżu
Sposób wykonania:
- Ryż ugotuj we wrzątku z solą aż zmięknie. Najlepiej sprawdź przepis na opakowaniu. Po ugotowaniu odstaw do wystygnięcia. W międzyczasie przygotuj mięso. Pokrój piersi kurczaka w niedużą kostkę. Rozgrzej na patelni odrobinę oleju lub oliwy (tyle, aby nic nie przywarło), wrzuć mięso, oprósz solą i smaż aż się zezłoci. Ważna uwaga - najlepiej smaż mięso partiami. Ja swoje smażyłam na dwa razy. Dlaczego tak? Bo jak wrzucisz zbyt dużo mięsa na patelnię, to się ugotuje, zamiast usmażyć. Po usmażeniu zdejmij kurczaka z patelni i odłóż na bok.
- Pokrój cebulę w kostkę lub cienkie piórka. Na patelnię, na której smażyło się mięso dolej 3 łyżki oliwy i wstaw na nieduży ogień. Gdy tłuszcz się rozgrzeje dodaj na patelnię cebulę. Podsmażaj, a gdy zacznie się złocić wsyp na patelnię curry, dokładnie wymieszaj i podsmażaj jeszcze kilka sekund, co jakiś czas mieszając.
- Do dużej miski przesyp ryż (jeśli jest zwarty, rozdzielaj go palcami), mięso oraz zawartość patelni (cebulę z całym tłuszczem z curry). Dodaj kukurydzę z puszki. Ananasa pokrój w kawałki. Wielkość zależy od Ciebie, ale z doświadczenia wiem, że średnia kostka dobrze się sprawdza.
- Do michy dodaj majonez, dokładnie wymieszaj i posmakuj sałatkę. Teraz dopraw solą, pieprzem, dokładnie wymieszaj i jeszcze raz posmakuj,ewentualnie jeszcze raz dopraw. Twoja sałatka ryżowa z kurczakiem, ananasem i kukurydzą jest już gotowa!
A wiesz, że ja nigdy nie robiłam sałatki ryżowej? 😉 Jeść, jadłam, na kilku imprezach, ale sama jakoś się nie pokusiłam, bo ryż to mi się zawsze bardziej z zapiekanką kojarzy 😀 Ale chyba muszę w końcu się przemóc i zrobić, bo taki przepis nie może się zmarnować 😀
o, to zabawne, bo ja mam na odwrót! Robiłam zapiekankę z kaszy gryczanej, a pamiętam, że u Ciebie na bogu jest właśnie fajny przepis na zapiekankę z ryżu, chyba się nie mylę? Jednak jest coś w tym, że te nasze przepisy się wzajemnie uzupełniają! <3
Z ryżu i z kaszy jaglanej 😉 A z gryczanej robię kaszotto 😀