892
Od jakiegoś czasu staram się mocno "odchudzić" swoją dietę i jak zauważyłeś, wrzucam ostatnio głównie przepisy "fit". Niestety nie wszystko w życiu da się przewidzieć i trzeba improwizować. Tak właśnie było w tym przypadku. Zostały w lodówce dwie kiełbasy śląskie przywiezione do domu po jakimś ognisku, a wyrzucanie jedzenia jest słabe, więc musiałam coś wykombinować. W międzyczasie wpadł mi w ręce podczas zakupów w Lidlu kolorowy makaron arcobaleno i od pierwszego wejrzenia się w nim zakochałam. Wpadłam więc na pomysł, że powstanie z tej dwójki sałatka makaronowa z kiełbasą. Dlaczego akurat kolorowy arcobaleno? Po pierwsze - przed gotowaniem jest mega fotogeniczny, a po drugie jest dość drobny, więc świetnie mi pasował do sałatki. Oczywiście nie musisz teraz jechać przez pół miasta w poszukiwaniu takiego makaronu. Kupisz go najwyżej kiedyś przy okazji. Jeśli go nie masz i nie planujesz jechać na zakupy, możesz użyć małych muszelek czy świderków. Ważne jednak aby makaron miał w składzie pszenicę durum. To stara odmiana pszenicy, która nie tryska glutenem na prawo i lewo i trudno ją rozgotować. To bardzo ważne, bo makaron będzie najpierw rzucony do wrzątku, a potem jeszcze będzie się taplać w pomidorkach, ogóreczkach i oliwie, zatem warto, aby nie rozmiękł nadmiernie od takiej wilgoci. To jak, podoba ci się moja propozycja? Jeśli skorzystasz z przepisu, to będzie mi bardzo miło, jak zostawisz swoją opinię w komentarzu. Każda konstruktywna uwaga jest na wagę złota 😉
Wersja do drukuIlość - 2 osoby
Składniki:
- 2 porządne garści kolorowego makaronu arcobaleno (lub małe muszelki, świderki, z pszenicą durum)
- ok. 100-150 g kiełbasy (może być śląska)
- pół średniej cebuli
- 2 średnie lub duże ogórki kiszone
- 10 kolorowych pomidorków koktajlowych
- odrobina oliwy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Ugotuj makaron al dente (na lekko twardo) i odstaw do wystygnięcia. W międzyczasie przygotuj kiełbasę. Pokrój ją w półksiężyce o grubości ok. 3 mm. Rozgrzej dużą, suchą patelnię, po czym podsmażaj na niej kiełbasę, aż się dobrze zrumieni i wytopi się z niej cały tłuszcz.
- Teraz przygotuj warzywa. Cebulę drobno posiekaj, ogórki pokrój w półksiężyce o grubości 3-4 mm. Pomidorki koktajlowe przetnij na pół.
- Do miski przełóż wszystkie składniki - makaron, kiełbasę i warzywa. Polej całość odrobiną oliwy, posyp solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Twoja sałatka makaronowa z kiełbasą jest już gotowa! Nie zapomnij podzielić się w komentarzu opinią na temat przepisu! 😉
Bardzo lubię ten makaron, ale sałatki jeszcze z nim nie robiłam. Musi być pyszna. Następnym razem zrobię taką. Ja z mężem uwielbiamy makarony pod każdą postacią 🙂 Fajne zmiany u Ciebie na blogu. Gratuluję 🙂
Dzięki Baśka! A ja z kolei jak już się pewnie domyślasz zrobię go następnym razem wg Twojego przepisu! Ten z sosem z 4 serów brzmi prosto, ale pysznie, czyli tak, jak lubię! I pamiętaj, że puszę to jako umiarkowana fanka serów 😀