1,3K
Sałatka makaronowa z fasolką szparagową to super propozycja na lato (choć w inne pory roku też możesz sobie taką zrobić)! Zielona fasolka szparagowa w sezonie smakuje najlepiej. Jeśli zatęsknisz za tą sałatką poza sezonem, możesz użyć mrożonej. Jeśli użyjesz mrożonej fasolki, to najlepiej ugotować ją na parze. Będzie bardziej jędrna niż taka z wody. Ze świeżą nie ma tego problemu (choć na parze też będzie super). Taka sałatka świetnie smakuje na zimno, jest treściwa i dobrze sprawdzi się na obiad. Kolejny plus to brak majonezu. Dzięki temu sałatka jest lżejsza i trochę zdrowsza (majonez to niekoniecznie zdrowy tłuszcz). W ciepłe dni wchodzi łatwiej niż te typowo majonezowe propozycje. 😉Podane proporcje składników starczą na zrobienie dużej porcji makaronowej sałatki, takiego pełnego talerza. Ja właśnie tyle zjadam na obiad. Jeżeli masz mniejszy apetyt, to możesz sobie podzielić na dwie porcje. Jeśli zwracasz uwagę na kaloryczność i makroskładniki, to pamiętaj, aby w takim przypadku podzielić podane przeze mnie liczby przez ilość porcji.Ja użyłam pełnoziarnistego makaronu. Jest zdrowszy, ale jeśli weźmiesz jasny, to nic się nie stanie. Najważniejsze, aby ugotować go al dente (lekko twardy, "na ząb"). To dość istotna sprawa. Makaron spije jeszcze trochę oliwy i soku z pomidorów, więc i tak nieco zmięknie. Częstym błędem w przygotowywaniu sałatek makaronowych jest właśnie ugotowanie makaronu na miękko. Przez to później w sałatce robi się ciapa. Jeśli dobrze przygotujesz makaron, to taka sałatka świetnie sprawdzi się jako lunchbox do pracy. Można ją zrobić nawet wieczorem i schować do lodówki, a rano tylko wyjąć i gotowe!Na koniec jeszcze podsumuję, że moja sałatka makaronowa z fasolką szparagową to właściwie kompletny posiłek. Ma w sobie węglowodany (makaron), białko (jajka) i warzywa. Myślę, że jak na ok. 20 minut roboty, to całkiem niezły wynik, prawda?
Wersja do drukuIlość – 1 duża porcja lub 2 małe
Ilość kalorii – 584 kcal
UWAGA: podane wartości odżywcze są orientacyjne, podane dla 1 dużej porcji w podstawowej wersji przepisu (bez pestek dyni i słonecznika)
Makro: białka 30,8 g, tłuszcze 26,9 g, węglowodany 56,8 g
Stopień trudności: prosty
Składniki:
- 60 g makaronu świderki lub rurki, najlepiej pełnoziarnistego (2 małe garści)
- 120 g zielonej fasolki szparagowej (jedna duża garść, poza sezonem możesz użyć mrożonej)
- 130 g pomidora, ja miałam malinowy (1 średnia sztuka, możesz zastąpić koktajlowymi)
- 2 jajka
- 25 g czerwonej cebuli (pół niezbyt dużej sztuki, można zastąpić białą lub szalotką)
- ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz (najlepiej prosto z młynka)
- odrobina soku z cytryny (nie jest niezbędny)
- na ochotnika pestki dyni i słonecznika
Sposób wykonania:
- Oczywiste jest, że do sałatki makaronowej z fasolką szparagową będzie Ci potrzebny makaron i fasolka, a dodatkowo jajka na twardo. Zacznij więc od ich ugotowania. Jajka możesz ugotować od razu swoim sposobem (ja zalewam zimną wodą i gotuję kilka minut od czasu, gdy woda zacznie wrzeć. Jeśli chodzi o fasolkę i makaron, najlepiej wstaw wodę, aby się ugotowała, a w międzyczasie obetnij ogonki fasolki i pokrój ją na mniejsze kawałki (ja kroję na 2 lub 3 części). Możesz ugotować dwa garnki wody, osobny do makaronu i osobny do fasolki. Ja robię tak, że najpierw gotuję makaron, wybieram go cedzakiem, a potem w tej samej wodzie gotuję fasolkę. Tak mi po prostu wygodniej. Niezależnie od tego, który sposób wybierzesz, posól wodę, gdy zacznie wrzeć, makaron gotuj al dente i odcedź. Fasolkę także ugotuj tak, aby zmiękła, ale była jeszcze bardzo jędrna, następnie odlej wrzątek i zalej ją ciepłą wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Odstaw taką zalaną na kilka chwil, a potem odcedź.
- Teraz przygotuj cebulę, pomidora i czosnek. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Możesz przekroić cebulę na pół, żeby piórka nie były zbyt długie. Czosnek posiekaj najdrobniej, jak potrafisz. Pomidora pozbaw szypułki (wytnij też tę zdrewniałą część przy zielonym ogonku), pokrój na średnią kostkę.
- Obierz jajka, pokrój wzdłuż na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę na mniejsze kawałki.
- Wrzuć do miski makaron, fasolkę szparagową, pomidora, cebulę, czosnek i jajka. Polej całość oliwą, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, wymieszaj.
- Twoja sałatka makaronowa z fasolką szparagową jest gotowa! Jeśli chcesz, aby ładniej prezentowała się na talerzu, możesz odłożyć trochę pokrojonego jajka i rozłożyć je na wierzchu, na już wymieszanej sałatce.
- Jeśli chcesz, możesz jeszcze uprażyć na suchej patelni pestki słonecznika i dyni, a na koniec posypać nimi sałatkę. Ja nie zawsze tak robię, bo muszę uważać na kaloryczność, ale wiem, że taka wersja także jest bardzo smaczna! Niezależnie od tego, czy ich użyjesz, czy nie, daj znać, czy sałatka smakowała. Jeśli jeszcze wspomnisz, czy moje instrukcje były wystarczające i obyło się bez problemów, to będę turbo wdzięczna!
Sałatka prezentuje się smakowicie. Świetna właśnie latem. Trochę późno ją odkryłam 😋
Cześć Ania! Jeszcze nie wszystko stracone 😉 U mnie w zieleniaku wciąż jeszcze jest świeża fasolka szparagowa, choć wiadomo, że to już ostatki. Może u Ciebie też gdzieś jest? Możesz też skorzystać z mrożonki, tylko warto uważać, aby fasolka nie była za mocno ugotowana. Najczęściej producenci jeszcze przed mrożeniem blanszują warzywa, przez co łatwo je rozgotować. Polecam albo ugotować na parze, jeśli masz możliwość, albo wrzucić na wrzątek i dosłownie zblanszować, a potem zahartować w zimnej wodzie, żeby fasolka przestała się gotować 🙂 Jak już przygotujesz sałatkę, to koniecznie daj znać, czy smakuje tak, jak wygląda! 😀