1,5K
Sałatka kanapkowa z tuńczykiem, jajkiem i kukurydzą to moja dzisiejsza propozycja, którą polecam szczególnie na śniadanie. Może cię dziwić określenie "sałatka kanapkowa", ale już wyjaśniam... Jest to dodatek wręcz stworzony do pieczywa z racji swojej "drobnej" konsystencji, jednak nie jest to pasta. Z drugiej strony nie jest to też typowa sałatka, zatem pozwoliłam sobie określić to mianem "sałatki kanapkowej" 😉 Trzy podstawowe składniki - tuńczyk, jajko, kukurydza z puszki. Do tego kilka dodatków, żeby zrobić sos z żółtka. Całość prosta, bez większych filozofii, zatem nie spędzisz zbyt wiele czasu w kuchni. Możesz nawet sobie przygotować ją dzień wcześniej i nie polecisz z pustym żołądkiem do pracy. Sałatka jest bardzo tuńczykowa, więc polecam ją raczej fanom tej ryby. Jeśli nie lubisz tuńczyka, to możesz spróbować mojej śniadaniowej sałatki z jajkiem i groszkiem, na którą przepis znajdziesz tutaj. Skład jest równie prosty, a używa się w niej majonezu zamiast sosu własnej roboty, więc jeszcze mniej przy niej pracy 😉 Bardzo mnie ucieszy, jeśli podzielisz się swoją opinią na temat przepisu niezależnie od tego, którą sałatkę wybierzesz!
Wersja do drukuSkładniki:
- mała puszka tuńczyka w kawałkach (lub połowa normalnej, która ma ok.170 g)
- duże jajko
- 3-4 łyżki kukurydzy z puszki
- 3 łyżki oliwy
- pół łyżeczki musztardy sarepskiej lub dijon (zmielona, nie w kulkach)
- łyżeczka soku z cytryny
- posiekana natka pietruszki lub szczypiorek (ok. łyżki, ale można dowolnie sypać)
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Przygotowywanie sałatki kanapkowej zacznij od ugotowania jajka na twardo. Następnie zdejmij skorupkę, przetnij jajko na pół. Wyjmij żółtko i przełóż do naczynia, w którym da się je zmiksować na sos z innymi składnikami. Dolej do żółtka oliwę, sok z cytryny, dodaj musztardę i zmiksuj na gładko (ja użyłam końcówki blendera typu rózga). Posmakuj tak powstały sos i dopraw odpowiednią ilością soli i pieprzu. W razie potrzeby możesz jeszcze dolać odrobinę oliwy.
- Wyjmij tuńczyka z puszki, a gdy obcieknie przełóż go do miseczki. Dodaj kukurydzę. Jajko pokrój w średniej wielkości kawałki, dodaj do składników w miseczce. Następnie dodaj sos, zieleninę i wymieszaj. Posmakuj, po czym dopraw solą i pieprzem.Ponownie posmakuj i ewentualnie dopraw.
- Twoja sałatka kanapkowa z tuńczykiem, jajkiem i kukurydzą jest już gotowa. Możesz ją położyć na pieczywie i ewentualnie udekorować jeszcze odrobiną zieleniny. Zachęcam cię do podzielenia się swoją opinią na temat tego przepisu w komentarzu (nie trzeba być zalogowanym 😉 ).
Tuńczyka uwielbiam pod każdą postacią, więc z chęcią wypróbuję Twój przepis 🙂 Do tej pory, najczęściej robiłam klasyczną sałatkę 😉
Uwielbiam sałatkę z tuńczykiem, więc możesz mnie kiedyś zaprosić! 😀
Czuj się zaproszona 😉
to zadzieram kiecę i lecę! 😀
Na śniadanie często brakuje mi inspiracji, zapisuję więc ten przepis. Łatwy i na pewno smaczny 🙂
Przyznam się, że zastanawiam się często nad śniadaniami i ten brak inspiracji chyba wynika z tego, że zwykle robi się rano kanapki. Tzn. nie mówię, że zawsze i wszędzie, ale od kiedy pamiętam, to podstawowe menu śniadaniowe to były : kanapki, jajecznica, omlet, owsianka. Tym bardziej się cieszę, że mogłam dołożyć cegiełkę do urozmaicenia tego zestawu 😉
Super przepis👍
Cześć Ewa! Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu! Polecam też puszystą pastę jajeczną, która jest lekka jak chmurka, może Ci się spodoba 😀