Sałatka z indyka, nektarynek, szpinaku i bratków

22 maja 2017opycha.pl

Dziś propozycja bardzo wiosenna. Sałatka z mięsem, owocami i kwiatami. Brzmi szalenie? Tylko z pozoru. Mięso indyka jest tak delikatne w smaku, że zagra niemal ze wszystkim, to samo mogę powiedzieć o bratkach. Nie masz swoich kwiatów? Może sąsiad Ci użyczy... Pamiętaj, mięso indyka spokojnie możesz zastąpić piersią kurczaka i też będzie super!

SAŁATKA Z INDYKA, NEKTARYNEK, SZPINAKU I BRATKÓW

SAŁATKA Z INDYKA, NEKTARYNEK, SZPINAKU I BRATKÓW

Ilość porcji: 1 osoba

Stopień trudności: proste

Składniki

  • ok. 100 g mięsa z indyka
  • 2 nektarynki
  • garść liści młodego szpinaku
  • kilka niedużych kwiatów bratka (nie są niezbędne)
  • odrobina oliwy
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Najpierw przygotuj mięso indyka. Posyp je solą, po czym albo ugrilluj na patelni zawinięte w natłuszczoną folię aluminiową, albo usmaż, ale w niezbyt dużej ilości tłuszczu. Jeśli wybierzesz pierwszą opcję (brawo!), po zdjęciu z grillowej patelni odłóż mięso jeszcze na chwilę na bok, aby soki się uspokoiły.
  2. Następne będą nektarynki i szpinak. Nektarynki przekrój na pół i delikatnie usuń pestkę. Pokrój je w dość dużą kostkę. Ja każdą połówkę kroiłam jeszcze na 3 półksiężyce, a potem jeszcze na pół.
  3. Szpinak oczyść z ogonków i umyj, po czym jak najdokładniej osusz.
  4. Teraz pokrój mięso w paski lub kostkę (jak wolisz), po czym rozkładaj na talerzu równomiernie szpinak, kawałki nektarynek i indyka.
  5. Na koniec polej całość odrobiną oliwy. Jeśli nie wylałeś soku z folii aluminiowej, który został z grillowania mięsa, także możesz nim polać sałatkę. Teraz możesz całość udekorować bratkami (które także są jadalne).
Życzę smacznego - Ania
https://opycha.pl/salatka-indyka-nektarynek/

Zapisz

Poprzedni post Kolejny post