451
Sałatka z indyka, nektarynek, szpinaku i bratków jest bardzo sezonową propozycją. Tak, jak indyka możesz zastąpić kurczakiem i też będzie super, tak bratków raczej nie zastąpisz. Nektarynki to też owoc, który złapiesz w sezonie letnim, bo takie brzoskwinie z puszki to już niestety nie będzie to samo. Dlatego właśnie zachęcam cię do tego, aby wypróbować takiego teoretycznie szalonego połączenia. Wbrew pozorom drób fajnie się łączy z owocami, małe bratki nie są aż tak nachalne w smaku, ale robią ten wizualny efekt WOW! A no właśnie... nie wiesz, czy się przełamiesz, żeby te bratki zjeść? Ja ci podpowiem, że najtrudniejszy jest ten pierwszy raz. Ja dość niepewnie spróbowałam kilka lat temu i od tamtego czasu bardzo je lubię. Nawet letnie torty dekoruję kolorowymi bratkami zamiast litrami ciężkiego kremu. To jak, wchodzisz w to? Podziel się w komentarzu swoją opinią!
Wersja do drukuIlość - 1 osoba
Składniki:
- ok. 100 g mięsa z indyka
- 1-2 nektarynki
- garść liści młodego szpinaku
- kilka niedużych kwiatów bratka (nie są niezbędne)
- odrobina oliwy
- sól
Sposób wykonania:
- Najpierw przygotuj mięso indyka. Posyp je solą, po czym albo ugrilluj na patelni zawinięte w natłuszczoną folię aluminiową, albo usmaż, ale w niezbyt dużej ilości tłuszczu. Jeśli wybierzesz pierwszą opcję (brawo!), po zdjęciu z grillowej patelni odłóż mięso jeszcze na chwilę na bok, aby soki się uspokoiły.
- Następne będą nektarynki i szpinak. Nektarynki przekrój na pół i delikatnie usuń pestkę. Pokrój je w dość dużą kostkę. Ja każdą połówkę kroiłam jeszcze na 3 półksiężyce, a potem jeszcze na pół.
- Szpinak oczyść z ogonków i umyj, po czym jak najdokładniej osusz.
- Teraz pokrój mięso w paski lub kostkę (jak wolisz), po czym rozkładaj na talerzu równomiernie szpinak, kawałki nektarynek i indyka.
- Na koniec polej całość odrobiną oliwy. Jeśli nie wylałeś soku z folii aluminiowej, który został z grillowania mięsa, także możesz nim polać sałatkę. Teraz możesz całość udekorować bratkami (które także są jadalne).