Sałatka grecka

3 stycznia 2017opycha.pl

Z sałatkami jest jak z "zupą na winie"... Wrzucamy do michy wszystko, co się nawinie, a potem dumnie pożeramy te kilogramy przypadkowych składników. Są jednak sałatki, do których wręcz nie powinno się dodawać zbyt wiele. Taka jest właśnie sałatka grecka. Jeśli zamówicie ją na mieście i będą w niej jakieś grzanki, kukurydza czy inne frykasy, to śmiało możecie stwierdzić, że kucharz gotuje z fantazją... Sałatka grecka jest prosta i zwięzła, a dorzucona do niej feta powinna być wytwarzana z mleka owczego i koziego, mieć kruchą konsystencję. Jeśli dostaniecie w sałatce jakąś biała mazię, to miejcie świadomość, że ktoś Was ściemnia, żeby przyciąć na kasie.

SAŁATKA GRECKA

SAŁATKA GRECKA

Ilość porcji: 1 osoba

Stopień trudności: proste

Składniki

  • ok. 100 g sera feta (prawdziwego)
  • mały ogórek wężowy
  • pół dużej papryki
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • kilkanaście oliwek
  • mała czerwona cebula
  • odrobina oliwy
  • ok. łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka suszonego oregano
  • ewentualnie sól

Sposób przygotowania

  1.  Ogórka pokrój na dość grube półksiężyce, paprykę w paski, pomidorki przekrawaj na pół, a cebulę posiekaj w cienkie piórka. Pamiętaj, aby obciąć cebuli korzonek, dzięki czemu będzie można rozdzielić piórka palcami na jeszcze mniejsze części.
  2. Do miski wrzuć pokrojone warzywa, dodaj oliwki, polej oliwą, posyp oregano i skrop sokiem z cytryny. Dokładnie wszystko wymieszaj i posmakuj. Jeśli czujesz taką potrzebę,dodaj odrobinę soli i ponownie wymieszaj, ale miej na uwadze, że feta i oliwki dadzą słony smak.
  3. Na koniec pokrój fetę w paski i rozkrusz je palcami na sałatkę.
Życzę smacznego - Ania
https://opycha.pl/salatka-grecka/

Poprzedni post Kolejny post