811
Sałatka grecka w polskim wykonaniu to zwykle bardzo duża ilość warzyw, ser sałatkowy (fetopodobny), oliwa i milion innych pierdół. Też tak kiedyś robiłam i nie zamierzam tu nikogo nawracać. Prawda jest jednak taka, że w Grecji sałatka z fetą wygląda nieco inaczej, jest prosta i opiera się głównie na jakości składników. Ja proponuję dać świeżego ogórka, paprykę, pomidorki, cebulę, oliwki i fetę. Całość polewam zawsze oliwą, skrapiam sokiem z cytryny, ewentualnie dorzucam troszkę ziół. Uwierz mi, że to smakuje bardzo dobrze, bez tego całego pierdolnika, który umiemy tam zapakować! Oczywiście z sałatką grecką prawdopodobnie jest w Grecji jak z naszym bigosem - każdy robi po swojemu, ale większość składników się powtarza. Pamiętam, że jak byłam w Grecji przejazdem, to w sałatce była np. świeża cukinia, a nie było ogórka. Podano ją też z całym wielkim plastrem fety na wierzchu. Nie była ona rozdrobniona. Jednak z racji tego, że u nasz w kraju często robić się w jednej misce kilka porcji sałatki, to nie byłam nigdy w tej kwestii tak bliska oryginałowi i zawsze daję fetę w kawałkach.UWAGA: Prawdziwy, albo przynajmniej bardzo bliski oryginałowi ser powinien dać się kruszyć w palcach, a nie przypominać konsystencją mazię. Fety nie robi się z mleka krowiego, tylko z owczego i koziego. Co prawda ta podrabiania jest trochę tańsza, ale nie smakuje tak dobrze, natomiast z racji swojej konsystencji zrobi z naszej sałatki estetyczną "jesień średniowiecza"... Dlatego warto dorzucić złotówkę czy dwa złote (ja kupuję obecnie fetę naprawdę niewiele droższą od popularnej Favity) i cieszyć się naprawdę smaczną i ładną sałatką!Daj znać w komentarzu, czy moja wersja Ci pasuje i co ewentualnie jeszcze zdarza ci się dorzucić!
Wersja do drukuIlość - 1 osoba
Składniki:
- 100 g sera feta ((z mleka koziego i owczego))
- 1 mały ogórek wężowy
- ½ dużej papryki
- kilkanaście pomidorków koktajlowych
- kilkanaście oliwek
- 1 mała czerwona cebula
- odrobina oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- ewentualnie sól
- odrobina świeżego lub suszonego oregano lub bazylii (bez niego też będzie spoko)
Sposób wykonania:
- Sałatka grecka jest bardzo prosta, więc nie będę się raczej rozpisywać. Najpierw przygotuj warzywa. Ogórka pokrój na dość grube półksiężyce, paprykę w paski, pomidorki przekrawaj na pół, a cebulę posiekaj w cienkie piórka. Pamiętaj, aby obciąć cebuli korzonek, dzięki czemu będzie można rozdzielić piórka palcami na jeszcze mniejsze części.
- Do miski wrzuć pokrojone warzywa, dodaj oliwki, polej oliwą. Posyp wszystko oregano i skrop sokiem z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj i posmakuj. Jeśli czujesz taką potrzebę,dodaj odrobinę soli i ponownie wymieszaj, ale miej na uwadze, że feta i oliwki dadzą słony smak.
- Na koniec pokrój fetę w paski i rozkrusz je palcami na sałatkę lub po prostu połóż w całości na warzywach. Jak byłam w Grecji, to podano nam sałatkę właśnie w tej drugiej wersji.
- Twoja sałatka grecka jest już gotowa! Co prawda może rodowity Grek ci powie, że to nie jest w 100% sałatka grecka (np. ta, którą jadłam w Grecji nie miała ogórka, tylko grillowaną cukinię), ale z pewnością bliżej jej do oryginału niż gdyby dorzucić tam wszystko, na co tylko ma się ochotę 😉 Podoba ci się taka wersja greckiej sałatki? Jeśli tak, to udostępnij link do przepisu na swoim Facebooku, niech znajomi też skorzystają!
Uwielbiam sałatki. Tą robię najcześciej. Porcja dla mnie i dla męża. 🙂
Ja sałatki zwykle na przekąskę wciągam, ale dużą michę greckiej to i na obiad bym mogła! 😀