Składniki:
- 1 średni bakłażan
- 150 g sera feta (lub białego bałkańskiego)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (gęsty)
- 1 mała garść orzechów laskowych (mogą być też włoskie, ziemne lub migdały)
- 1 mała garść świeżej kolendry (może być z łodyżkami)
- średni ząbek czosnku
- odrobina oliwy (mi zeszło ok. 1/4 szklanki)
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
- Upewnij się, że masz rozpalonego grilla lub rozgrzej patelnię grillową. Odetnij początek i koniec bakłażana tak, aby móc go stabilnie postawić na desce do krojenia. Pokrój bakłażana w cienkie, długie plastry (postaraj się zrobić 8 sztuk), pamiętając, żeby najpierw obciąć pas skóry bakłażana przed pierwszym "właściwym" paskiem i to samo zrobić z ostatnim. Chodzi o to, aby pas bakłażana przeznaczony na roladkę z obu stron miał przynajmniej trochę gołego miąższu. Grubość płatów nie powinna być większa niż 5 mm.
- Nasmaruj lub skrop płaty bakłażana oliwą z obu stron. Pamiętaj, że bakłażan chłonie oliwę jak gąbka, warto więc użyć pędzelka i z umiarem malować pas bakłażana oliwą.
- Umieść pasy bakłażana na tacce aluminiowej do grillowania lub na patelni grillowej i zgrilluj z obu stron tak, aby miąższ zmiękł i nie był surowy. Gdy płaty już będą gotowe odłóż je na talerz lub tacę.
- Przygotuj pastę do farszu. Umieść w miseczce ser feta (lub bałkański) i jogurt. Zmieszaj widelcem na gładką masę. Obierz czosnek i bardzo drobno posiekaj. Posiekaj też orzechy (dość drobno, ale żeby były wyczuwalne) i kolendrę. Wymieszaj wszystkie składniki razem. Posmakuj, po czym dopraw pieprzem i ewentualnie solą, ponownie wymieszaj. Uważaj, aby nie przesolić pasty.
- Na jeden koniec pasa bakłażana nałóż ok. łyżki farszu i dość ciasno zawijaj w roladkę. Miękki bakłażan powinien po takim zawinięciu być stabilny, ale jeśli się boisz, to możesz przebić roladkę wykałaczką.
- Twoje roladki z grillowanego bakłażana inspirowane kuchnią gruzińską są już gotowe! Możesz je jeszcze udekorować posypując listkami kolendry i orzechami. Daj znać, czy ci smakowało!