roladki z grillowanego bakłażana z pastą serową inspirowane kuchnią gruzińską
Roladki z grillowanego bakłażana, które ci chcę dzisiaj zaproponować są inspirowane kuchnią gruzińską. Hitem z tamtych stron są u nas pierożki, tym czasem Gruzini mają nam jeszcze sporo do zaoferowania. Ja zatem chciałam w domowych warunkach zrobić coś podobnego do roladek, które jadłam w restauracji z kuchnią kaukaską (czyli m. in. gruzińską), którą odwiedziłam podczas wypadu do Lublina (o wypadzie możesz poczytać tutaj). Mogę się pochwalić, że udało mi się osiągnąć pożądany efekt! Co prawda użyłam sera feta, gdyż jest on u nas łatwiej dostępny niż typowy biały ser bałkański, ale absolutnie nie zepsuło to smaku. Do tego aromatyczna kolendra. Zwykle piszę, że można ją zastąpić zieloną pietruszką, ale tym razem tego nie polecam. Ostatecznie może nadałaby się pietruszka ogrodowa lub z doniczki, ale musi być delikatna i aromatyczna. Do pasty dodałam też orzechy laskowe. Co prawda ja tego nie zrobiłam, ale jeśli chcesz, to możesz je przed dodaniem do pasty odrobinę podprażyć na suchej, rozgrzanej patelni, ja się jednak bałam, że tak drobne kawałki mogę łatwo przypalić (bywam roztargniona, co zrobić 😉 ). Myślę, że jeśli szukasz czegoś ciekawego na grilla, to jest to ten przepis jest dla ciebie. Roladki z pewnością zrobią wrażenie na gościach, a do tego jest to bezpieczna propozycja, bo jeśli pogoda się spaskudzi, to jak wspomniałam - możesz spokojnie upichcić je przy użyciu patelni grillowej! 
roladki z grillowanego bakłażana z pastą serową inspirowane kuchnią gruzińską
Wersja do druku
Ilość 8 sztuk

Składniki:

  • 1 średni bakłażan
  • 150 g sera feta (lub białego bałkańskiego)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (gęsty)
  • 1 mała garść orzechów laskowych (mogą być też włoskie, ziemne lub migdały)
  • 1 mała garść świeżej kolendry (może być z łodyżkami)
  • średni ząbek czosnku
  • odrobina oliwy (mi zeszło ok. 1/4 szklanki)
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  • Upewnij się, że masz rozpalonego grilla lub rozgrzej patelnię grillową. Odetnij początek i koniec bakłażana tak, aby móc go stabilnie postawić na desce do krojenia. Pokrój bakłażana w cienkie, długie plastry (postaraj się zrobić 8 sztuk), pamiętając, żeby najpierw obciąć pas skóry bakłażana przed pierwszym "właściwym" paskiem i to samo zrobić z ostatnim. Chodzi o to, aby pas bakłażana przeznaczony na roladkę z obu stron miał przynajmniej trochę gołego miąższu. Grubość płatów nie powinna być większa niż 5 mm.
  • Nasmaruj lub skrop płaty bakłażana oliwą z obu stron. Pamiętaj, że bakłażan chłonie oliwę jak gąbka, warto więc użyć pędzelka i z umiarem malować pas bakłażana oliwą.
  • Umieść pasy bakłażana na tacce aluminiowej do grillowania lub na patelni grillowej i zgrilluj z obu stron tak, aby miąższ zmiękł i nie był surowy. Gdy płaty już będą gotowe odłóż je na talerz lub tacę.
  • Przygotuj pastę do farszu. Umieść w miseczce ser feta (lub bałkański) i jogurt. Zmieszaj widelcem na gładką masę. Obierz czosnek i bardzo drobno posiekaj. Posiekaj też orzechy (dość drobno, ale żeby były wyczuwalne) i kolendrę. Wymieszaj wszystkie składniki razem. Posmakuj, po czym dopraw pieprzem i ewentualnie solą, ponownie wymieszaj. Uważaj, aby nie przesolić pasty.
  • Na jeden koniec pasa bakłażana nałóż ok. łyżki farszu i dość ciasno zawijaj w roladkę. Miękki bakłażan powinien po takim zawinięciu być stabilny, ale jeśli się boisz, to możesz przebić roladkę wykałaczką.
  • Twoje roladki z grillowanego bakłażana inspirowane kuchnią gruzińską są już gotowe! Możesz je jeszcze udekorować posypując listkami kolendry i orzechami. Daj znać, czy ci smakowało!

Podobne wpisy

Privacy Preference Center

Advertising

Analytics

Other