937
Macie ochotę na coś prostego, ale wykwintnego? Jeśli tak, to wychodzę Wam na przeciw i proponuję risotto z suszonymi grzybami. Suszone grzyby są bardziej dostępne niż te świeże, poza tym zachowują fajną konsystencję po podgrzaniu i nie robią się galaretowate. Ich smak świetnie komponuje się z szałwią i białym winem, ale tą pierwszą można zastąpić natką pietruszki i też będzie super... Nie bójcie się, że spędzicie pół dnia przy garach, to risotto jest naprawdę proste!
Wersja do drukuIlość - 2 osoby
Składniki:
- 3/4 szklanki ryżu do risotto
- 0,5 l bulionu (warzywny lub z kurczaka)
- 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 garści suszonych grzybów
- ok. 50 g sera cheddar lub parmezanu
- 3 łyżki masła
- duża szalotka lub mała biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków szałwii lub garść posiekanej pietruszki
- sól (pieprz)
Sposób wykonania:
- Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę, czosnek w płatki. Jeśli używasz szałwii, posiekaj ją dość drobno. Rozgrzej patelnię na małym ogniu, rozpuść 2 łyżki masła i dodaj cebulę. Po chwili dorzuć ryż i zeszklij go z cebulą, co jakiś czas mieszając.
- Dodaj do ryżu grzyby, czosnek i zalej częścią bulionu, aby całość była zalana płynem. Przykryj na 3 minuty pokrywką i podgrzewaj. Zdejmij pokrywkę, dodaj szałwię (jeśli używasz), stopniowo dolewaj bulionu wciąż podgrzewając na małym ogniu i co jakiś czas mieszając.
- Gdy już zużyjesz bulion, zacznij stopniowo dolewać wina. Zetrzyj ser -na dużych oczkach, dodaj na patelnię wraz z łyżką masła, natkę pietruszki (jeśli używasz) i wymieszaj.
- Gdy wino się skończy posmakuj ryż, dopraw solą i pieprzem. Jeśli odpowiednio zmiękł, wyłącz ogień, jeśli nie - dolej odrobinę wody i jeszcze chwilę podgrzewaj. Twoje risotto z suszonymi grzybami jest już gotowe.
wiesz że jeszcze z grzybami nie jadłem… może dlatego że grzyby to tak średnio mi pasują w ogóle no chyba że na pizzy, w jajecznicy, w pierogach, marynowane, w uszkach, w kapuście z grzybami, na grzankach i jeszcze kilku formach 🙂 Kurcze lubię grzyby…
Najwyższy czas spróbować! 🙂