Risotto z krewetkami

29 stycznia 2018opycha.pl

Jesteś fanem risotto, ale jego przygotowanie to dla Ciebie czarna magia? Uwierz mi, tak Ci się tylko wydaje! Spokojnie przygotujesz proste risotto, a jedyne,czego potrzebujesz, to dobre składniki i odrobina cierpliwości. Ja podrzucałam już na blogu przepisy np. na risotto z dynią czy z tuńczykiem, dzisiaj polecę więc w klasykę i podpowiem, jak możesz przygotować proste risotto z krewetkami. Jeśli preferujesz wersję na bogato, dorzuć szczyptę szafranu - próbowałam obu wersji i jednak trochę czuć różnicę, ale bez niego też będzie super! Gdy już spróbujesz, to koniecznie mi napisz jak smakowało, a najlepiej zrób jeszcze zdjęcie i mi wyślij - nie ma dla mnie nic fajniejszego niż czytanie wiadomości, że przepis przypadł czytelnikowi do gustu!

Risotto z krewetkami

Risotto z krewetkami

Ilość porcji: 2 osoby

Stopień trudności: średni

Składniki

  • szklanka ryżu do risotto
  • ok. 150 g krewetek black tiger
  • 750 ml bulionu (warzywny lub z kurczaka)
  • 2/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • nieduża czerwona cebula (biała też się nada)
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 20 g dojrzewającego sera (cheddar, parmezan,grana padano)
  • porządna garść siekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oliwy
  • sól
  • opcjonalnie szczypta szafranu

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj składniki. Obierz cebulę i pokrój w niedużą kostkę, czosnek w plasterki, a krewetki oczyść z ogonków/pancerzyków i przekrój każdą na pół,ser utrzyj na małych oczkach.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i łyżkę masła, zeszklij na niej cebulę. Następnie wsyp na patelnię ryż i mieszając także go zeszklij. Zalej całość taką ilością bulionu, aby jego tafla była nieco wyżej niż ryż. Wciąż podgrzewaj na małym ogniu i stopniowo dolewaj bulionu co jakiś czas mieszając.
  3. Gdy zostanie Ci już końcówka bulionu wlej go na patelnię razem z winem. Dorzuć czosnek i szafran (jeśli używasz) i dalej podgrzewaj. Po wchłonięciu większości płynu przez ryż dodaj stopniowo ser mieszając po każdej porcji. Następnie dodaj krewetki, łyżkę masła i pietruszkę, po czym ponownie wymieszaj i dalej podgrzewaj.
  4. Gdy osiągniesz pożądaną konsystencję wyłącz ogień pod patelnią. Posmakuj potrawę i ewentualnie dopraw solą. Twoje risotto z krewetkami jest już gotowe!
Życzę smacznego - Ania
https://opycha.pl/risotto-z-krewetkami/

Poprzedni post Kolejny post