Risotto z jarmużem, cieciorką i suszonymi pomidorami

10 maja 2018opycha.pl

Dzisiaj podrzucam przepis dla wszystkich, którzy mają ochotę odpocząć od mięska. Rezygnacja z mięsa nie oznacza jednak, że obiad musi być smutny i nudny! Przybywam na pomoc z przepisem na risotto z jarmużem, cieciorką i suszonymi pomidorami! Jarmuż, bo zdrowy i radośnie zielony, cieciorka,bo ma białko (czyli to takie wege mięso), suszone pomidory, bo ożywią nie tylko wygląd, ale i smak tej potrawy. Pamiętaj - jak używasz składników niewyraźnych w smaku (np. cieciorka), to dawaj jeden, który będzie petardą windującą walory smakowe pod niebo. To co, nie pozostaje nic innego, jak chwytać się za patelnię i brać do roboty!

Risotto z jarmużem, cieciorką i suszonymi pomidorami

Risotto z jarmużem, cieciorką i suszonymi pomidorami

Ilość porcji: 1 osoba

Stopień trudności: średni

Składniki

  • pół szklanki suchego ryżu do risotto
  • pół litra bulionu warzywnego
  • porządna garść jarmużu
  • pół małej cebuli
  • 4 kawałki suszonych pomidorów z zalewy
  • 4 łyżki cieciorki z puszki
  • 3 łyżki zalewy od cieciorki
  • ząbek czosnku
  • chlust oliwy
  • ewentualnie sól

Sposób przygotowania

  1. Najpierw przygotuj sobie składniki, dzięki czemu będzie Ci później łatwiej wszystko szło. Oderwij od jarmużu zdrewniałe gałązki, cebulę i czosnek obierz i dość drobno posiekaj, pomidory natomiast pokrój w paski, po czym przekrój jeszcze na pół, żeby nie były zbyt długie.
  2. Na patelni na małym ogniu rozgrzej chlust oliwy i wrzuć na nią cebulę. Gdy zacznie się rumienić, dodaj ryż i mieszając podsmażaj, aż się zeszkli. Zalej ryż szklanką bulionu i pozostaw na małym płomieniu, żeby ryż wchłaniał płyn, co jakiś czas zamieszaj.
  3. Gdy ryż wypije większość płynu dodaj jarmuż i czosnek, dolej odrobinę bulionu, aby cały ryż był zamoczony, dalej podgrzewaj. Co jakiś czas mieszaj i systematycznie dolewaj odrobinę bulionu.
  4. Jak już ryż wypije większość bulionu i będzie miękki dodaj cieciorkę i suszone pomidory, dolej też zalewę od cieciorki. Wymieszaj i podgrzewaj jeszcze chwilkę.
  5. Gdy risotto osiągnie już konsystencję miękkiego ryżu z odrobiną płynu wyłącz ogień. Posmakuj i ewentualnie dopraw solą. Twoje risotto z jarmużem, cieciorką i suszonymi pomidorami jest już gotowe!
Życzę smacznego - Ania
https://opycha.pl/risotto-z-jarmuzem-cieciorka-i-suszonymi-pomidorami/

Poprzedni post Kolejny post