Risotto z jarmużem, cieciorką i suszonymi pomidorami

opycha.pl
Dzisiaj podrzucam przepis dla wszystkich, którzy mają ochotę odpocząć od mięska. Rezygnacja z mięsa nie oznacza jednak, że obiad musi być smutny i nudny! Przybywam na pomoc z przepisem na risotto z jarmużem, cieciorką i suszonymi pomidorami! Jarmuż, bo zdrowy i radośnie zielony, cieciorka,bo ma białko (czyli to takie wege mięso), suszone pomidory, bo ożywią nie tylko wygląd, ale i smak tej potrawy. Pamiętaj - jak używasz składników niewyraźnych w smaku (np. cieciorka), to dawaj jeden, który będzie petardą windującą walory smakowe pod niebo. To co, nie pozostaje nic innego, jak chwytać się za patelnię i brać do roboty!
Wersja do druku
Ilość - 1 osoba

Składniki:

  • pół szklanki suchego ryżu do risotto
  • pół litra bulionu warzywnego
  • porządna garść jarmużu
  • pół małej cebuli
  • 4 kawałki suszonych pomidorów z zalewy
  • 4 łyżki cieciorki z puszki
  • 3 łyżki zalewy od cieciorki
  • ząbek czosnku
  • chlust oliwy
  • ewentualnie sól

Sposób wykonania:

  • Najpierw przygotuj sobie składniki, dzięki czemu będzie Ci później łatwiej wszystko szło. Oderwij od jarmużu zdrewniałe gałązki, cebulę i czosnek obierz i dość drobno posiekaj, pomidory natomiast pokrój w paski, po czym przekrój jeszcze na pół, żeby nie były zbyt długie.
  • Na patelni na małym ogniu rozgrzej chlust oliwy i wrzuć na nią cebulę. Gdy zacznie się rumienić, dodaj ryż i mieszając podsmażaj, aż się zeszkli. Zalej ryż szklanką bulionu i pozostaw na małym płomieniu, żeby ryż wchłaniał płyn, co jakiś czas zamieszaj.
  • Gdy ryż wypije większość płynu dodaj jarmuż i czosnek, dolej odrobinę bulionu, aby cały ryż był zamoczony, dalej podgrzewaj. Co jakiś czas mieszaj i systematycznie dolewaj odrobinę bulionu.
  • Jak już ryż wypije większość bulionu i będzie miękki dodaj cieciorkę i suszone pomidory, dolej też zalewę od cieciorki. Wymieszaj i podgrzewaj jeszcze chwilkę.
  • Gdy risotto osiągnie już konsystencję miękkiego ryżu z odrobiną płynu wyłącz ogień. Posmakuj i ewentualnie dopraw solą. Twoje risotto z jarmużem, cieciorką i suszonymi pomidorami jest już gotowe!
0 0 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondi
4 lat temu

Kolejny przepis na risotto do wypróbowania! 🙂 Uwielbiam cieciorkę i suszone pomidory, ale do tej pory, najczęściej jadałam je osobno 😉

opycha.pl
opycha.pl
4 lat temu

Ja do cieciorki zawsze muszę właśnie coś wyraźnego w smaku dać, bo inaczej wydaje mi się po prostu nudna… cieszę się, że wpasowałam się w gusta 😉

Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondi
4 lat temu
Odpowiedz do  opycha.pl

Ja cieciorkę póki co używałam tylko w kotlecikach, w pasztecie i jako pieczoną w piekarniku przekąskę 😀 To Twoje połączenie bardzo mi się podoba 🙂

opycha.pl
opycha.pl
4 lat temu

Ja używam głównie na pasty do pieczywa, ale też czasami jak nie mam/nie chcę mieć mięsa, to dodaję do dań głównych 😉 Miałam jednak okazję kupić u nas w jednej kafejce z wegańskimi słodyczami ciasto z cieciorki i było rewelacyjne!

Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondi
4 lat temu
Odpowiedz do  opycha.pl

Też słyszałam, że do ciast się świetnie nadaje 🙂

opycha.pl
opycha.pl
4 lat temu

może kiedyś nawet spróbuję, ale wiesz jak u mnie jest z ciastami 😀 choć domyślam się, że takie z cieciorki to na zimno się robi 😛

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Dowiedz się więcej

Polityka prywatności i cookies

6
0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x