604
Risotto kojarzy się z wytrawną potrawą podlaną białym winem, opcjonalnie nawet szampanem. Ja dziś proponuje jego prostą wersję bez tego dodatku, w którym główną rolę odgrywa dynia. Jest to świetna opcja do wykorzystania miąższu, dzięki której nie będziemy musieli zapychać się wyłącznie zupą krem... W moim przypadku właśnie tak było. Kupiłam kilogramową dynię piżmową, która starczyła mi na dwa zupełnie różne obiady. Zachęcam tym bardziej, że to risotto z dynią jest proste w przygotowaniu, syte i naprawdę dobre!
Wersja do drukuIlość - 2 osoby
Składniki:
- szklanka ryżu do risotto
- 1,5 szklanki bulionu (warzywny lub z kurczaka)
- ok. 250 g dyni (ja miałam piżmową)
- mała cebulka
- duży ząbek czosnku
- ok. 40-50 g sera cheddar lub parmezanu
- garść siekanej natki pietruszki
- 3 łyżki masła
Sposób wykonania:
- Najpierw przygotuj składniki. Posiekaj drobno cebulę, czosnek pokrój w plasterki a miąższ dyni (bez skórki) w kostkę ok. 1,5 cm. Ser utrzyj na dużych oczkach.
- Na patelni na niedużym ogniu rozpuść 2 łyżki masła, po czym wrzuć cebulę i ryż. Co jakiś czas mieszając podgrzewaj całość tak długo, aż ryż stanie się szklisty.
- Dodaj na patelnię kawałki dyni, czosnek i zalej całość bulionem tak, aby pokrył wszystkie składniki. Podgrzewaj systematycznie mieszając i dolewając odrobinę wywaru wciąż na niewielkim ogniu.
- Gdy już ryż wypije większość bulionu dodaj ser i łyżkę masła, całość dokładnie wymieszaj. Wyłącz ogień, dosyp pietruszkę i ponownie wymieszaj. Twoje risotto z dynią jest już gotowe!
o mniam to musi być pyszne. fajny prosty przepis
Ja zrobiłam z dynią piżmową i smak jest taki fajny, delikatny, ale podkreślony pietruszką i cheddarem. Jak będziesz robił z inną dynią i serem to koniecznie daj znać jak poszło! 🙂
właśnie myślę też o innym serze – poprzemieniam coś i zobaczymy jak wyjdzie – dam znać
Kusisz mnie tym risottem 😉 Dynię uwielbiam, a w takim połączeniu jeszcze jej nie próbowałam.
Ja się tym opycham 😉 ostatnio ryż pojawia się u mnie tylko w postaci risotto. Mało tego, nauczyłam się, że jednak warto czasem poświęcić chwilę na wizytę w sklepie i kupić ryż dedykowany do risotto, bo wychodzi zupełnie inaczej 🙂
Muszę wypróbować ten przepis, bo uwielbiam dynię. W weekend robiłyśmy z mamą (z jej przepisu) risotto z karczochami i jakoś dalej mam fazę na te ryżowe potrawy!
No ja też kilka dni z rzędu mogłabym nic innego nie jeść… może to kwestia pogody? Mamy już jesień, a takie risotto jest jednocześnie sycące, rozgrzewające, a przy tym wszystkim nie zapycha 🙂