1,9K
Pulpeciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym robi się raz dwa! I nie jest to pusta obietnica! Mięso masz już prawie gotowe z racji tego, że biała kiełbasa jest doprawiona jeszcze przed umieszczeniem jej w osłonce. Wystarczy jeszcze tylko podkreślić odrobinę jej smak musztardą i majerankiem. Sos też jest bardzo, bardzo prosty… Składa się z podsmażonej cebuli, śmietany, chrzanu (gotowego, ze słoiczka) i odrobiny wody. Fakt, nie jest to danie lekkie, bo śmietana jest dość tłusta, dlatego nie dodawałam już oleju, masła czy smalcu do podsmażenia, pulpeciki i cebula smażą się na tłuszczyku z kiełbasy. Takie pulpeciki w sosie chrzanowym dobrze się komponują z gotowanymi ziemniaczkami. Możesz więc najpierw obrać pyrki i wstawić, aby się gotowały, w międzyczasie przygotować pulpeciki z białej kiełbasy, a na koniec dorzucić np. kiszonego ogórka w ramach warzywnego dodatku i masz pyszny, szybki obiad! Mam nadzieję, że ta propozycja przypadnie ci do gustu. Ja przyznam nieskromnie, że gdy przygotowywałam te pulpeciki z białej, aby zrobić zdjęcia do wpisu, to miałam w planach zjeść coś wegańskiego (staram się bardzo ograniczyć mięso), ale jak tylko posmakowałam, czy wyszło tak, jak zwykle robię, to musiałam sobie nałożyć pełną porcję na talerz… Jeśli ty też si,ę tak zachwycisz tymi pulpetami, to koniecznie podrzuć link do przepisu swoim znajomym!
Wersja do drukuIlość – 2 osoby
Składniki:
- 3 białe kiełbasy SUROWE (grube, jak najlepszej jakości)
- ½ średniej lub dużej białej cebuli
- 200 g śmietany 18% (do zup i sosów)
- 5 -6 łyżeczek tartego chrzanu (ja miałam gotowy ze słoiczka)
- 1 łyżeczka musztardy (może być sarepska, angielska, dijon, byle zmielona, nie w kulkach)
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- ½ szkl wody
- sól, pieprz (pieprz najlepiej prosto z młynka)
- siekana natka pietruszki do posypania
Sposób wykonania:
- Pulpeciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym trzeba zacząć od przygotowania mięsa. Przekrój więc osłonkę kiełbasy i wyjmij z niej mięso do miski. Następnie dodaj łyżeczkę musztardy i majeranku. Zagnieć mięso, aby składniki się dobrze wymieszały.
- Teraz przygotuj cebulę. Obierz ją i pokrój połówkę w cienkie piórka. Pamiętaj, aby odciąć korzonek. Rozdziel palcami piórka.
- Uformuj z mięsa pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego. Rozgrzej suchą patelnię i połóż na niej uformowane pulpeciki. Smaż na średnim ogniu pod przykryciem. Gdy pulpeciki się zrumienią na spodzie, przełóż je na drugą stronę i wrzuć na patelnię cebulę. Piórka mają się zrumienić, więc postaraj się, aby leżały na patelni, a nie na pulpecikach. Ponownie przykryj patelnię i podsmażaj, aż druga strona mięsa i cebula się zrumienią.
- To już prawie koniec gotowania. Teraz dodaj na patelnię śmietanę, chrzan i wodę. Dopraw jeszcze odrobiną soli i pieprzu, przemieszaj całą zawartość patelni i duś pod przykryciem kilka minut. Sos musi bulgotać, dzięki temu się zredukuje.
- Gdy już sos się zredukuje posmakuj i ewentualnie dodaj jeszcze soli lub pieprzu. Ja zwykle oprószam pieprzem prosto z młynka już gotowe danie, bo ładnie to wygląda, ale ewentualną sól musisz dodać jeszcze przed podaniem, aby smaki się dobrze rozmieszały.
- Twoje pulpeciki z białej kiełbasy są już gotowe. Przełóż porcję pulpetów i sosu na talerz, posyp siekaną natką pietruszki. Ja, jak wspomniałam, daję jeszcze na wierzch gotowego dania świeżo mielony pieprz. Prawda, że proste i szybkie danie? Daj znać w komentarzu, czy wszystko poszło gładko i czy smakowało!