1,2K
Lubisz koperek? Jeśli tak, to mam dla Ciebie ciekawą propozycję! Pulpeciki wołowe w sosie koperkowym! Co w nich takiego niezwykłego? Dodałam do pulpecików imbir, który wołowina bardzo lubi. Ponadto nie dodałam do nich jajka i bułki tartej. Najciekawszy jest jednak sos. Intensywnie koperkowy, bez śmietany, zagęszczony ziemniakiem. Tak, dobrze widzisz - ziemniakiem 😉 Ten patent wypróbowałam już w przypadku zupy pieczarkowej, gdy chciałam ją odchudzić i tym samym pominąć śmietanę. Uprzedzam jednak lojalnie, sos jest naprawdę mocno koperkowy!
Wersja do drukuIlość - 2 osoby
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- średni ziemniak
- mały pęczek koperku
- mała cebula
- łyżka drobno posiekanego korzenia imbiru (lub łyżeczka mielonego)
- ząbek czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- łyżka oleju
- 2 szklanki wody
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Cebulę obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki. Czosnek obierz i posiekaj jak najdrobniej. Przełóż mięso mielone do miski, dodaj cebulę,czosnek, imbir. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie zagnieć. Przepis nie przewiduje jajka, zatem od tego, czy dobrze zagnieciesz mięso zależy, czy pulpeciki będą się trzymały kupy.
- Obierz ziemniaka i pokrój w dość drobną kostkę (ok. 1 cm). Rozgrzej patelnię na dość małym ogniu, wlej na nią łyżkę oleju. Z mięsa formuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i układaj na patelni. Gdy się podsmażą wlej na patelnię wodę i dodaj ziemniaka, ziele angielskie i liście laurowe. Wsyp odrobinę soli (ziemniaki ją chłoną jak głupie). Duś pod przykryciem (pokrywka z dziurką), aż połowa płynu odparuje.
- Wyłącz ogień, odlej płyn do wysokiego naczynia, dodaj ugotowane w nim ziemniaki. Posiekaj drobno koperek i dodaj do naczynia. Zmiksuj całość na gładko. Posmakuj i ewentualnie dopraw solą.
- Przelej sos z powrotem na patelnię, podgrzej jeszcze przez chwilę z pulpecikami. Twoje pulpeciki z sosem koperkowym są już gotowe!