Pulpeciki wołowe w sosie koperkowym

2 listopada 2018opycha.pl

Lubisz koperek? Jeśli tak, to mam dla Ciebie ciekawą propozycję! Pulpeciki wołowe w sosie koperkowym! Co w nich takiego niezwykłego? Dodałam do pulpecików imbir, który wołowina bardzo lubi. Ponadto nie dodałam do nich jajka i bułki tartej. Najciekawszy jest jednak sos. Intensywnie koperkowy, bez śmietany, zagęszczony ziemniakiem. Tak, dobrze widzisz - ziemniakiem 😉 Ten patent wypróbowałam już w przypadku zupy pieczarkowej, gdy chciałam ją odchudzić i tym samym pominąć śmietanę. Uprzedzam jednak lojalnie, sos jest naprawdę mocno koperkowy!

Pulpeciki wołowe w sosie koperkowym

Pulpeciki wołowe w sosie koperkowym

Ilość porcji: 2 osoby

Stopień trudności: proste

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • średni ziemniak
  • mały pęczek koperku
  • mała cebula
  • łyżka drobno posiekanego korzenia imbiru (lub łyżeczka mielonego)
  • ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • łyżka oleju
  • 2 szklanki wody
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki. Czosnek obierz i posiekaj jak najdrobniej. Przełóż mięso mielone do miski, dodaj cebulę,czosnek, imbir. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie zagnieć. Przepis nie przewiduje jajka, zatem od tego, czy dobrze zagnieciesz mięso zależy, czy pulpeciki będą się trzymały kupy.
  2. Obierz ziemniaka i pokrój w dość drobną kostkę (ok. 1 cm). Rozgrzej patelnię na dość małym ogniu, wlej na nią łyżkę oleju. Z mięsa formuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i układaj na patelni. Gdy się podsmażą wlej na patelnię wodę i dodaj ziemniaka, ziele angielskie i liście laurowe. Wsyp odrobinę soli (ziemniaki ją chłoną jak głupie). Duś pod przykryciem (pokrywka z dziurką), aż połowa płynu odparuje.
  3. Wyłącz ogień, odlej płyn do wysokiego naczynia, dodaj ugotowane w nim ziemniaki. Posiekaj drobno koperek i dodaj do naczynia. Zmiksuj całość na gładko. Posmakuj i ewentualnie dopraw solą.
  4. Przelej sos z powrotem na patelnię, podgrzej jeszcze przez chwilę z pulpecikami. Twoje pulpeciki z sosem koperkowym są już gotowe!
Życzę smacznego - Ania
https://opycha.pl/pulpeciki-wolowe-w-sosie-koperkowym/

Poprzedni post Kolejny post