Pudding jaglany z dynią i pomarańczą (przepis roślinny)

opycha.pl
Pudding jaglany z dynią i pomarańczą to przepis na zdrowy, roślinny deser, ale możesz też zjeść słoiczek takiego puddingu na drugie śniadanie.
Polecam, szczególnie, jeśli szukasz sposobu na kaszę jaglaną, ale nie lubisz jej tak po prostu ugotowanej (np. do obiadu). Jeśli boisz się, że pudding będzie mdły, to spieszę uspokoić, że nic bardziej mylnego! Dzięki temu, że dynia jest gotowana z dodatkiem soku z pomarańczy (i opcjonalnie mandarynek), pudding nabiera kwaskowego, cytrusowego smaku. Ja go zrównoważyłam tylko bananem, ale jeśli poczujesz potrzebę, możesz sobie dosłodzić, czym chcesz!
Napisałam, że z podanych ilości składników można zrobić dwie porcje, ale jeśli masz świra na punkcie takich smaków, to spokojnie możesz zjeść całość. Uprzedzam tylko lojalnie, że taka opcja będzie cię kosztowała 520 kalorii 😉 Ale kto bogatemu zabroni?! Daj koniecznie znać, czy smakowało i czy nie poszło w biodra!
pudding-jaglany-z-dynia-i-pomarancza-przepis-weganski
Wersja do druku
Przygotowanie 15 min.
Gotowanie/pieczenie 15 min.
Czas całkowity 30 min.
Ilość – 2 osoby
Ilość kalorii – 260 kcal
UWAGA: podane wartości odżywcze są orientacyjne i podane dla jednej porcji w wersji z pomarańczą, na wodzie, bez słodziwa
Makro: białka 7 g, tłuszcze 1,7 g, węglowodany 58,5 g 
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 60 g suchej kaszy jaglanej (1/3 szklani)
  • 300 g dyni
  • 1 pomarańcza (można zastąpić 1/2 pomarańczy i dwoma mandarynkami lub 4 sztukami samych mandarynek)
  • 100 g banana (pół dużej sztuki, bardzo dojrzały też się nada)
  • woda do ugotowania dyni i kaszy (wodę do ugotowania kaszy możesz zastąpić mlekiem, np. ryżowym lub owsianym)
  • opcjonalnie jakieś słodziwo (syrop z agawy, syrop klonowy lub miód w wersji niewegańskiej)

Sposób wykonania:

  • Przygotowanie zacznij od dyni i pomarańczy, dzięki którym pudding jaglany zyska smak. Najpierw obierz dynię ze skórki (wydłub ewentualne pestki) i pokrój ją w małe kawałki (ok. 1,5 cm), a potem wrzuć do garnuszka. Przekrój pomarańczę (i mandarynki) na pół i wyciśnij z nich sok prosto do garnka z dynią. Możesz oczywiście użyć grzybka do wyciskania, jeśli masz, a jak nie, to po prostu wyciskaj owoce jak cytrynę.
    pudding-jaglany-z-dynia-i-pomarancza-przepis-weganski
  • Dolej go ranka zimną wodę. Powinno jej być tyle, żeby zakryła całą dynię. Wstaw garnuszek na mały ogień i podgrzewaj tak długo, aż dynia będzie miękka, a płyn odparuje (uważaj, żeby nie spalić).
  • Zagotuj w czajniku co najmniej pół litra wody. Jeśli do gotowania kaszy chcesz użyć mleka, to też je podgrzej (powinno być go tyle, żeby poziom był 2 cm powyżej kaszy). Wsyp do niedużego garnka suchą kaszę jaglaną, po czym trzy razy przepłucz ją wrzątkiem (zalej, przemieszaj, odlej). W ten sposób pozbędziesz się goryczy. Teraz zalej kaszę gorącą wodą lub mlekiem. Tafla płynu powinna być na wysokości 2 palców powyżej kaszy. Gotuj kaszę na małym ogniu aż cały płyn odparuje (do miękkości). W razie potrzeby dolej w czasie gotowania jeszcze trochę gorącej wody, żeby kasza się nie przypaliła.
    pudding-jaglany-z-dynia-i-pomarancza-przepis-weganski
  • Przełóż kaszę jaglaną i ugotowaną dynię do miski. Dodaj pół banana i zmiksuj wszystko blenderem na gładką masę. Posmakuj, a jeśli pudding będzie zbyt kwaśny, możesz dodać jakiegoś słodziwa i jeszcze raz zmiksować.
    pudding-jaglany-z-dynia-i-pomarancza-przepis-weganski
  • Pudding jaglany z dynią i pomarańczą jest już właściwie gotowy, ale możesz go jeszcze trochę podrasować. Ja lubię posypać go jeszcze borówkami, kiedyś jadałam z suszoną żurawiną. Możesz dodać co ci będzie pasowało, albo zjeść bez dodatków 😉 Daj znać, czy przepis ci się spodobał i czy obyło się bez problemów!
    pudding-jaglany-z-dynia-i-pomarancza-przepis-weganski
0 0 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Yoassia
Yoassia
3 lat temu

5 gwiazdek
Naprawdę prosty, ale zarazem zachęcający do zrobienia przepis! Szukałam właśnie jakichś prostych przekąsek (na moje dwie lewe ręce 😀), a przy tym możliwych do zaserwowania mojej drugiej połówce, który jest wege. A tu i roślinnie, i sezonowo – dzięki wielkie, juz zapisałam w zakładkach „Do zrobienia!” i będę zaglądać częściej po więcej inspiracji!

CookUp
3 lat temu

5 gwiazdek
Powiało egzotyką! Świetny pomysł na zdrowe, smaczne i poprawiające nastrój drugie śniadanie – szczególnie dla tych, którzy nie przepadają za kaszą jaglaną w klasycznej odsłonie.

4
0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x